News

Bătrânii care conduc SUA. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, „legumă” la microfon. Incident șocant în fața presei

Este America o gerontocrație? Dezbaterea se reaprinde după un incident șocant, în fața presei. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, pierdut în spațiu la microfon
31.08.2023 | 13:37
Batranii care conduc SUA Liderul republicanilor din Senat Mitch McConnell leguma la microfon Incident socant in fata presei
ADVERTISEMENT

Liderul republicanilor din Senatul american a stârnit serioase îngrijorări cu privire la starea sa de sănătate miercuri când a fost incapabil să răspundă întrebării unui jurnalist, rămânând pierdut timp de o jumătate de minut, aparent fără să-și dea seama unde se află și ce i se întâmplă. Incidentul a reaprins criticile privind îmbătrânirea clasei politice din SUA, descrisă uneori drept o gerontocrație.

Mitch McConnell, pe altă lume timp de 30 de secunde

Timp de mai bine de 30 de secunde, senatorul republican Mitch McConnell a părut pierdut în altă lume. Incidentul a avut loc cu ocazia unei deplasări a congresmanului în statul său natal, Kentucky. Liderul republicanilor din Senat, care a fost ales pentru prima dată în 1985, fusese întrebat dacă intenționează să candideze pentru un nou mandat în 2026.

ADVERTISEMENT

McConell a părut incapabil să răspundă la întrebare, rămânând fără grai, nesigur pe picioare, cu o privire pierdută și ținându-se cu mâinile de pupitru. Incidentul a stârnit îngrijorări serioase cu privire la starea de sănătate a lui McConell  și a reaprins criticile privind îmbătrânirea clasei politice americane, descrisă uneori drept o gerontocrație.

„Senatorul McConnell s-a simțit pe moment amețit și a făcut o pauză în timpul conferinței sale de presă”, a declarat purtătorul său de cuvânt pentru AFP. Asistenții săi au declarat că acesta va consulta un medic înainte de următoarea sa apariție publică.

ADVERTISEMENT

O criză de epilepsie?

„Impresia mea este că a fost vorba de o criză de epilepsie. Se poate vedea că vorbirea și comportamentul lui s-au oprit complet. Se poate observa o mică contracție a buzei și mișcarea ochilor spre dreapta, care sunt semne indicatoare ale unei crize de epilepsie, dar nu o criză cu mișcări”, a estimat reputatul neurolog american Julien Cavanagh.

Cu toate acestea, acest tip de criză nu afectează abilitățile intelectuale, potrivit lui Cavanagh. „Este important să înțelegem totuși că epilepsia este o boală de care suferă milioane de oameni și nu provoacă neapărat pierderea abilităților cognitive”, explică el.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, pentru persoanele cu roluri atât de importante precum cel al lui McConnell, ar fi prudentă o retragere treptată din viața politică, scrie TVA Nouvelles. „Pentru un președinte, o astfel de criză de epilepsie ar putea fi un moment critic și delicat. Dar când ești șeful minorității din Senat, care îl critică în mod constant pe Joe Biden pentru că este prea bătrân, este un semn rău”, subliniază profesionistul în domeniul sănătății.

Mitch McConnell a mai trăit un episod foarte asemănător pe 26 iulie, rămânând blocat fără motiv în mijlocul unei conferințe de presă la Capitoliu, înainte ca anturajul său să-l invite să se retragă. Întrebată despre starea lui Mitch McConnell, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, i-a dorit „o recuperare rapidă”.

ADVERTISEMENT

Senator la 90 de ani

Mitch McConnell, liderul incontestabil al republicanilor din Senat din 2015, s-a aflat în prima linie a luptei împotriva politicilor administrației președintelui democrat Barack Obama (2009-2017), dar și în prima linie în sprijinul lui Donald Trump (în ciuda divergențelor dintre cei doi), venit la putere în ianuarie 2017. În martie, senatorul a fost spitalizat în urma unei căzături la un dineu privat, în urma căreia a suferit o comoție cerebrală, o coastă ruptă și aproape șase săptămâni de absență de la serviciu.

Cazul senatoarei democrate Dianne Feinstein, în vârstă de 90 de ani, a alimentat, de asemenea, dezbaterea privind vârsta la care aleșii ar trebui să se retragă. Declinul vizibil al capacităților cognitive ale senatoarei, altfel o figură respectată, pune la îndoială capacitatea sa de a-și îndeplini atribuțiile.

„Trebuie să abordăm problemele grave legate de îmbătrânirea și/sau sănătatea mintală a liderilor noștri”, a denunțat miercuri politicianul pro-Trump Taylor Greene, când a redistribuit videoclipul cu momentul de blocaj al lui Mitch McConnell, scrie Le Point.

Biden, 80, Trump, 77

Întrebat despre starea lui Mitch McConnell, președintele Joe Biden a declarat că urmează să discute cu el. „E drept că am avut dezacorduri politice, dar este un bun prieten”, a spus liderul de la Casa Albă, el însuși în vârstă de 80 de ani.

Democratul, care candidează pentru un al doilea mandat în noiembrie 2024, este, de asemenea, criticat în mod regulat pentru vârsta sa, fiind uneori descris drept senil de unii detractor republicani. Ultimul control medical al președintelui, efectuat în februarie 2023, l-a descris ca fiind „sănătos”, dar niciodată până acum Casa Albă nu a avut un locatar atât de în vârstă.

Posibilul său rival din 2024, fostul președinte republican Donald Trump, tocmai a suflat în cea de-a 77-a lumânare. Nikki Haley, o altă candidată republicană în vârstă de 51 de ani, a cerut în repetate rânduri teste de aptitudini intelectuale pentru orice ales cu vârsta de peste 75 de ani. Fostul ambasador al ONU speră să profite de dorința de reînnoire a electoratului american, care, potrivit sondajelor, nu dorește un al doilea mandat al lui Biden, așa cum nu dorește nici o nouă președinție Trump.

Prea bătrân pentru a ocupa o funcție publică?

În urma incidentelor deconcertante din ultimele zile, aceeași întrebare revine inevitabil în mintea alegătorilor, a consilierilor politici și chiar a aleșilor înșiși: când devine cineva prea bătrân pentru a ocupa o funcție publică? Pot funcționarii aleși care depășesc o anumită vârstă să continue să își exercite cu demnitate funcțiile?

De ani de zile, la fel ca mulți americani ai căror părinți au înaintat în vârstă, politicienii și consilierii lor au încercat să evite să răspundă, aruncând un văl discret peste preocupările legate de starea de sănătate a liderilor lor octogenari. Această omerta a fost posibilă datorită modului în care funcționează lucrurile la Washington, unde personalitățile publice sunt însoțite de un adevărat regiment de asistenți, care le gestionează aproape întreaga viață profesională și privată.

Sistemul favorizează gerontocrația

Dar tocmai sistemul politic american este cel care favorizează gerontocrația. În mintea părinților fondatori ai democrației americane, vârsta și experiența se numărau printre virtuțile esențiale pentru un ales și, cu atât mai mult, pentru președinte. Neschimbată din 1787, articolul II, clauza 5 din Constituție stipulează că o persoană trebuie să aibă cel puțin 35 de ani (ceea ce la vremea respectivă vreme era o anumită vârstă) , pentru a candida la președinție. Această regulă nu a fost niciodată pusă sub semnul întrebării de atunci.

Acest baraj pe criterii de vârstă a fost asumat cu referire la tradiția antică și la Platon. Această respingere a tinereții a dăinuit în imaginarul politic american, care, pe de altă parte, a susținut întotdeauna îndrăzneala și dinamismul, notează Challenges. Dezbaterile privind limitarea numărului de mandate în Congres sunt recurente. Există un precedent în acest sens: mandatele prezidențiale au fost, de fapt, nelimitate ca număr – ceea ce i-a permis lui Franklin Roosevelt să îndeplinească patru, chiar dacă ultimul a fost scurtat de moartea sa. Abia mai târziu au fost limitate la două.

Pentru a impune o măsură similară senatorilor și membrilor Camerei Reprezentanților, ar trebui ca două treimi din state, reunite în convenție, sau ambele camere ale Congresului să propună un amendament constituțional. Acest lucru este departe de a se realiza, deoarece aleșii în cauză se opun, desigur, cu vehemență. Cu toate acestea, ideea câștigă teren în opinia publică. Potrivit unui sondaj Insider/Morning Consult, trei sferturi dintre americani sunt acum în favoarea unei limite de vârstă pentru a face parte din Congres.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”