News

Bătrânii României, pensionari de mâna a doua. Americanii și vest-europenii, croaziere în jurul lumii după pensie, românii, la limita supraviețuirii

Cum au ajuns pensionarii României, bătrâni de categoria a doua. Românii ieșiți la pensie, la limita supraviețuirii. Vest-europenii și americanii, huzur după o viață de muncă
16.08.2022 | 14:14
Batranii Romaniei pensionari de mana a doua Americanii si vesteuropenii croaziere in jurul lumii dupa pensie romanii la limita supravietuirii
Cum au ajuns bătrânii României pensionari de mâna a doua. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ieșirea din câmpul muncii înseamnă de cele mai multe ori intrarea într-o luptă continuă pentru supraviețuire în cazul pensionarilor din România. De altfel, privind la ceea ce se întâmplă în țările dezvoltate din vestul Europei sau în Statele Unite ale Americii, observăm cum bătrânii noștri s-au transformat în persoane de categoria a doua.

Pensiile din România, bătaie de joc după o viață de muncă

Prea puține meserii garantează un trai decent într-o țară, culmea, văzută nu tocmai rău în Uniunea Europeană. Într-un top al sărăciei, România ocupa locul 6, în condițiile în care Letonia, Croația, Slovacia, Grecia sau Bulgaria erau considerate mai amărâte. Cu toate acestea, în statele enumerate, pensionarii nu s-au obișnuit să rabde de foame, nu fac frigul în case și nici nu trăiesc de pe o zi pe alta, în ciuda taxelor și impozitelor plătite atât timp cât s-au aflat în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

Curios este că întreaga Uniune Europeană are o problemă serioasă cu pensiile. Mai exact, peste un sfert din populația totală și-a încheiat cotizația și trăiește acum din asigurarea socială. Vorbim despre 125 de milioane de oameni, persoane care trebuie să-și primească dreptul muncit până la finalul vieții. Est europenii au de departe cele mai mici pensii, deși mulți dintre ei au avut meserii grele sau funcții importante.

Ca o comparație, în acest moment, în Statele Unite ale Americii sunt puțin peste 45 de milioane de pensionari. Culmea, la Washington a existat deja un semnal de alarmă puternic, în condițiile în care în urmă cu numai 10 ani, existau cu aproape 15 milioane de oameni în minus, oameni care trăiau din pensia lunară.

ADVERTISEMENT

Dacă ne întoarcem pe bătrânul continent atunci observăm cu ușurință diferențe uriașe în momentul pensionării. Concret, francezii primesc, atenție, 74% din salariul pe care îl au în momentul în care ies din câmpul muncii. E o nimica toată dacă privim la spanioli, acolo unde guvernul de la Madrid a fost de acord să ofere pensionarilor o medie de 82% din salariul pe care îl aveau.

Potrivit biroului american de recensământ, pensia medie pe care o încasează oamenii din SUA este de 47.357 de dolari pe an. Împărțită la 12 luni suma nu este deloc rea, ci ar ajunge undeva la peste 3940 de dolari.

ADVERTISEMENT

În România, o pensie medie, repetăm, medie, nu minimă, a ajuns în primul trimestru al anului la 1846 de lei, adică aproape 370 de euro. Mai grav este că mulți dintre pensionarii noștri au lucrat întreaga viață sau perioade lungi în agricultură, domeniu unde, vă rugăm să vă așezați, pensia medie este de 508 lei. Adică 101 euro.

Americanii, amatori de croaziere la pensie

Din suta de euro pe care o aduce poștașul, pensionarii români trebuie să trăiască o lună de zile. Evident, primul lucru pe care îl au de făcut este să-și achite utilitățile. Apoi, hrană, apă și datorii, atât cât o vrea Bunul Dumnezeu. Nici nu mai poate fi vorba de altceva.

ADVERTISEMENT

Mitul pensionarului american care pleacă în lume după ce iese din câmpul muncii a devenit realitate, culmea, după ce traiul în Statele Unite s-a scumpit. Bătrânii de peste ocean, cei cu pensie medie, nu au stat o clipă pe gânduri și au înțeles că viața se trăiește până în ultima clipă.

Așa au descoperit că ofertele de pe vasele de croazieră sunt chiar mai ieftine decât traiul de acasă. Mulți dintre ei și-au închiriat casele și au plecat în voiaje de povestit nepoților. Nu mai plătesc utilități în acest fel și mâncarea, băutura sau distracția de pe un vapor all inclusive nici nu se compară cu ce aveau în propriile locuințe. Așa cum nici prețul nu o poate face. O săptămână pe o asemenea navă ajunge la câteva sute de dolari, o lună la 1500 – 2000, în funcție de luxul pe care îl dorește fiecare.

Aproape incredibil, dar mulți dintre cei care și-au spus poveștile în presa internațională au anunțat chiar că fac economii în timp ce se plimbă, vizitează și cunosc minunile lumii.

Europa, destinația perfectă după pensionare

Mai mult decât atât, americanii au descoperit traiul ieftin din Europa și sunt din ce în ce mai interesați de o relocare. Portugalia, Spania, Italia sau Franța sunt țările care au atras un număr mare de americani în ultima perioadă. Vin în primul rând pentru climă, apoi pentru viața și stilul din Europa, unul total diferit de cel de peste ocean.

Spun că banii pe care îi cheltuie aici cu închiriatul unei case, utilitățile, hrana sau îmbrăcămintea sunt puțini în comparație cu suma totală pe care o achitau în SUA. Culmea, mâncarea este una mult mai sănătoasă și încet, dar sigur sistemul medical privat sau chiar cel de stat le oferă posibilități numeroase.

Apoi, sistemul de taxe sau criminalitatea scăzută contribuie și ele la relocarea pensionarilor americani în Europa. Specialiștii nu au ezitat și au transmis că în viitor am putea să discutăm despre un adevărat fenomen al migrării oamenilor mai în vârstă dintr-o țară în alta sau de pe un continent pe celălalt.

Nu este și cazul românilor, pensionari care suferă din prima clipă. Pornind de la decizia de pensionare, una care vine în plic, nu este deloc explicată și pe care prea puțini o înțeleg, bătrânii României s-au obișnuit să taie de pe listă și să rabde. Uneori de frig, de cele mai multe ori de foame.

ADVERTISEMENT