Băutura banală care întărește memoria ar putea fi benefică și în lupta împotriva bolii Alzheimer. Specialiștii au aflat detalii interesante despre ea și se pare că beneficiile sunt unele uimitoare.
Când vine vorba de o stare de bine, dar și de un corp și de o minte sănătoasă, natura la ne oferă cam tot ceea ce avem nevoie. Avem fructe, dar și legume bogate în antioxidanți care oferă organismului nostru o stare de bine.
Totodată, există și anumite băuturi, ori alimente care ne pot aduce beneficii. Băutura banală care întărește memoria este cafeaua. Multe persoane o consumă atât dimineața, cât și pe parcursul zilei.
Ce au aflat însă cercetătorii despre ea este de-a dreptul uimitor. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Inserm, Spitalul Universitar din Lille și Universitatea din Lille, scoate la suprafață detalii destul de interesante.
Aceștia au ajuns la concluzia că un consum regulat, dar moderat de cafea, poate să ofere protecție împotriva declinului cognitiv. Mai mult de atât, poate scădea riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Menționăm că aceasta se manifestă prin tulburări de memorie, dar și de orientare în spațiu și timp.
Astfel, persoanele care suferă de această boală ajung să treacă prin perioade dificile. Lucrurile pot fi însă evitate, din timp, cu o alimentație corectă, dar și cu un stil de viață sănătos, mișcare și nu numai.
Băutura banală care întărește memoria are și ea însă un rol esențial. Iar asta au vrut să afle și cercetătorii și se pare că rezultatele obținute au confirmat așteptările lor. Și se pare că studiul realizat acum nu este singurul.
Și în 2016, aceeași echipă de cercetare vorbea despre mecanismele prin care cofeina poate reduce tulburările cognitive asociate bolii Alzheimer. Cum e posibil? Se pare că efectele cofeinei sunt legate de capacitatea ei de a bloca activitatea receptorilor A2A.
Aceștia din urmă cresc anormal în creierul persoanelor care suferă de boala Alzheimer. Astfel, descoperirea ar putea schimba multe și totodată, i-ar putea ajuta pe oameni să adopte un stil de viață ceva mai diferit.
„Prin descrierea în noul studiu a mecanismului prin care creșterea patologică a expresiei receptorilor A2A provoacă o cascadă de efecte care duc la agravarea tulburărilor de memorie, confirmăm relevanța unor căi terapeutice care ar putea acționa asupra acestei ținte.
Reiterăm astfel importanța testării cofeinei într-un studiu clinic pe pacienții cu forme incipiente ale bolii. Ne putem imagina că, prin blocarea acestor receptori A2A, a căror activitatea este crescută la pacienți, această moleculă ar putea preveni dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a simptomelor cognitive și comportamentale”, a dezvăluit David Blum, directorul de cercetare de la Inserm.