Știai că o băutură banală poate să genereze un rezultat pozitiv la DrugTest? Astfel, dacă urmează să te urci la volan, mai bine te gândești de două ori înainte să o consumi, pentru că poți avea probleme.
După accidentul, dar și întreg cazul declanșat de Vlad Pascu, autoritățile din România au demarat controale riguroase. O mulțime de șoferi sunt testați zilnic atât pentru consumul de alcool, cât și pentru consumul de droguri.
Dezavantajul este însă faptul că aparatul DrugTest poate da și răspunsuri fals pozitive. Mai exact, chiar dacă nu ai consumat substanțe interzise ci ai luat medicamente sau ai băut ceva, sunt șanse mari să întâmpini probleme.
Cel mai bun exemplu este această băutură banală fără alcool. Dacă o consumi și te urci la volan, iar polițiștii te opresc, sunt șanse mari să poți obține un rezultat pozitiv la DrugTest. Cum este posibil?
Este vorba despre apa tonică. Aceasta conține chinină, o substanța amară care se regăsește în mod natural în ea. Iar în mod tradițional, aceasta era utilizată ca tratament împotriva malariei.
Și conform specialiștilor, ea este și cea care poate să interfereze cu testele rapide antidrog. Astfel, chiar dacă nu șofer nu a consumat substanțe ilegale, va obține un rezultat pozitiv la DrugTest, dacă a consumat apă tonică.
„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină. La un eventual DrugTest, chinina poate da un rezultat fals-pozitiv la amfetamină. Atenție! Rezultatul poate fi pozitiv chiar și la câteva ore de la consumul băuturii”, a dezvăluit medicul Cristian Paparău.
Cum funcționează aparatul folosit de Poliția Rutieră și cum de există riscul fie obținut un rezultat pozitiv la DrugTest fără să fie neapărat consumate substanțe interzise? Dispozitivul presupune practic recoltarea unei mostre de salivă cu ajutorul unui bețișor absorbant.
Ulterior, aceasta este introdusă apoi într-un aparat care analizează prezența unor substanțe interzise, fără a determina cantitatea exactă sau identitatea precisă a compusului. În cazul în care rezultatul e pozitiv, atunci șoferul își pierde pe loc dreptul de a conduce.
Totodată, acesta este transportat de poliție la o unitate medicală, unde i se recoltează probele biologice. Conform reglementărilor actuale, șoferul rămâne fără permis până la primirea analizelor toxicologice de laborator.