Băutura banală pentru care românii ar putea plăti un preț dublu este deseori comandată în restaurante. De asemenea și în cafenele e o alternativă mult mai sănătoasă. Se pare însă că un pahar ar putea costa chiar și peste 30 de lei curând.
Odată cu inflația, prețurile pentru numeroase produse, dar și alimente, au ajuns să crească destul de mult. Inclusiv alimentele de bază precum pâinea, făina, sau uleiul au prețuri mai mari față de acum câțiva ani.
Și în restaurantele din România, prețurile pentru anumite preparate din meniu au crescut. Iar asta au observat cu siguranță și cei care obișnuiesc să ia masa destul de des în oraș. Se pare însă că și băuturile devin mai scumpe.
Băutura banală pentru care românii ar putea plăti un preț dublu este fresh-ul de portocale. Mulți îl adoră, având în vedere că este natural. De asemenea, e o alternativă mai bună lângă o ceașcă de cafea, sau alături de o masă copioasă.
Se pare însă că în restaurante, un singur pahar de fresh de portocale ar putea costa chiar și peste 30 de lei. Vorbim despre un suc proaspăt stors, deci automat, doar portocalele sunt folosite pentru realizarea lui.
Care e motivul? Brazilia este cel mai mare exportator de portocale. Și se pare că lucrurile nu merg deloc bine aici, astfel că anul acesta este așteptată cea mai mică producție din ultimii 36 de ani.
Vremea a făcut ravagii. Seceta și dăunătorii au afectat culturile, iar de aici, producția a fost și ea dată peste cap. Prețul pe bursă a ajuns să crească cu 5%, ceea ce înseamnă cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni de zile.
Iar în România lucrurile au cam început deja să se simtă. Un suc proaspăt, care nu are nici măcar jumătate de litru, ajunge să coste în medie 18 lei, însă prețul poate fi chiar mai mare de atât, în funcție de locație.
Așteptările sunt și mai pesimiste pentru clienți. Românii ar putea plăti un preț dublu pentru banala băutură din portocale proaspete. Specialiștii se așteaptă ca prețul să fie mai mare de 30 de lei în următoarea perioadă.
„E foarte costisitor şi le-am scos, adică n-am mai vândut fresh de portocale că nu mi-am permis. Adică nu am acoperit costul de producţie, cât de achiziţie”, a spus Nicolae Mavric, administrator firmă de sucuri naturale, conform observatornews.ro.
Proprietarii de restaurante confirmă la rândul lor că fresh-ul de portocale este cel mai vândut suc pentru că este natural. Pe de altă parte, consumatorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani de acum din buzunar pentru același produs.