Băutura care oferă mai multă energie decât cafeaua sau energizantele. Este delicioasă și multe persoane o consumă mai ales iarna. Se poate prepara acasă și are multe beneficii pentru sănătate.
În general, pentru a avea un impuls de energie cât mai rapid, multe persoane consumă cafea, aceasta fiind una dintre băuturile care sunt la îndemâna tuturor. Unele persoane consumă și băuturi energizante atunci când au o zi lungă,.
Există, însă, o băutură delicioasă, ușor de preparat, care poate fi foarte eficientă atunci când îți dorești să ai mai multă energie pentru un timp îndelungat.
Deși cafeaua și băuturile energizante oferă un impuls de energie care vine imediat, acestea pot avea și anumite efecte secundare. Ciocolata caldă reprezintă, în schimb, o opțiune mai potrivită pentru momentele în care vrei să ai energie pentru mai mult timp.
Combinația de zaharuri naturale și grăsimi sănătoase, precum și cantitatea mică de cofeină din cacao, o fac o alegere mai sănătoasă decât cafeaua.
Băuturile cu cu un conținut ridicat de cofeină sau zahăr, în cazul băuturilor energizante, oferă imediat energie, dar aceasta nu se menține pe parcursul mai multor ore. Pe de altă parte, consumul de ciocolată caldă poate oferi o eliberare echilibrată de energie.
Atunci când carbohidrații din cacao sunt combinați cu lapte sau cu alternative vegetale ale acestuia, organismul va avea energie pentru mai mult timp și nu vor fi creșteri sau scăderi bruște.
De altfel, cafeaua și băuturile energizante au o cantitate mare de cofeină. Acest lucru poate provoca stări de nervozitate, dar și căderi. Ciocolata caldă conține, însă, o cantitate mai mică, și anume aproximativ 15 – 20 mg de cofeină pentru o porție de 250 ml.
O cană de 250 ml de cafea conține aproximativ 95m mg de cofeină. În cazul băuturilor energizante, conținutul de cofeină poate fi între 70 și 200 mg per porție.
O doză mai mică poate stimula vigilența, dar nu va copleși sistemul. Persoanele care consumă ciocolată caldă vor avea energie și nu vor avea efecte secundare.
În cacao există mai mulți nutrienți, printre care și fierul și magneziul. Aceștia au un rol esențial în producerea energiei.
Mai exact, magneziul contribuie la transformarea alimentelor în energie, dar și la relaxarea mușchilor. La rândul lui, fierul susține transportul oxigenului în tot organismul și asigură energie pentru întreaga zi.
Cacaua este bogată în flavonoide, antioxidanți puternici, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier și inimă. Aceștia sporesc funcția cognitivă, dar și nivelul general de energie.
Totodată, cacaua mai conține și teboromină, un stimulent natural ce oferă un impuls ușor de energie fără a da efecte de nervozitate. Mai mult, acest stimulent are proprietăți de îmbunătățire a dispoziției și ajută la concentrare.
Laptele, dar și variantele vegetale ale acestuia (lapte de migdale, soia sau ovăz), oferă proteine și calciu, dar și vitamine suplimentare, precum B12, care au un rol esențial în producerea de energie și de menținere a rezistenței pentru întreaga zi.
Datorită acestor ingrediente, ciocolata caldă este sățioasă și completă, în timp ce băuturile energizante conțin calorii goale, notează dcmedical.ro.
În ciocolata caldă se pot utiliza și îndulcitori naturali. Mierea, zahărul din nucă de cocos sau siropul de arțar reprezintă variante sănătoase, oferind și energie rapidă
Acești îndulcitori nu provoacă vârfurile de zahăr din sânge precum cei artificiali sau ca siropul de porumb, care conține o cantitate mare de fructoză.
Opțiunile naturale de îndulcitori oferă și nutrienți adăugați, precum oligoelemente și antioxidanți. Aceștia ajută la producerea energiei, precum și la sănătatea generală.
Băuturile energizante conțin, de multe ori, o cantitate mare de zahăr și ingrediente sintetice. Acestea pot afecta metabolismul și te pot obosi după creșterea inițială a energiei.
Dacă este preparată cu ciocolată neagră de înaltă calitate, ciocolata caldă oferă și mai multă energie. În ciocolata neagră se află un procend mai mare de solide de cacao, furnizând mai multe flavonoide, teobromină și minerale.
Ciocolata caldă ajută la reducerea stresului datorită compușilor naturali din cacao, cum ar fi feniletilamina (PEA). Aceasta stimulează producția de hormoni ai stării de bine, cum ar fi serotonina și endorfinele. Acest lucru contribuie la reducerea stresului și a anxietății.
Datorită mineralelor și antioxidanților din cacao, precum zincul, această băutură poate susține sistemul imunitar. Ciocolata caldă este o opțiune potrivită pentru a menține starea generală de sănătate, mai ales în timpul sezonului rece.
Pentru a prepara ciocolata caldă, e nevoie să respecți câțiva pași pentru ca rezultatul să fie pe placul tău. Dacă respecți ingredientele, vei obține o băutură delicioasă.
Ai nevoie de 2 linguri de pudră de cacao neîndulcită sau de un baton de ciocolată neagră cu un conținut de 70%. Un alt ingredient de care ai nevoie este o cană de lapte, dar poți folosi și lapte de migdale, ovăz sau soia.
Opțional, mai poți să adaugi 1 – 2 lingurițe de miere sau sirop de arțar. Pentru un plus de aromă, poți folosi un vârf de linguriță de scorțișoară sau un sirop cu extract de vanilie.
Se încălzește laptele într-o cratiță, dar nu trebuie lăsat să fiarbă. Se încorporează pudra de cacao. Dacă folosești un baton de ciocolată neagră, acesta trebuie topit în lapte.
Se adaugă îndulcitorul natural dorit și condimentele, în cazul în care vrei o băutură aromată. Se amestecă bine totul, apoi se toarnă într-o cană.