Băutura care ți-ar putea prelungi viața cu până la doi ani e recomandată de specialiști. Este consumată zilnic de multe persoane. Oferă energie, dar are numeroase beneficii.
O băutură pe care multe persoane o beau dimineața, imediat după trezire sau după micul dejun, are mai multe beneficii pentru sănătate. Potrivit unor cercetări, cei care o consumă pot trăi mai mult.
Este vorba despre cafea, băutură pe care oamenii o consumă pentru a scăpa de oboseala, dar și pentru a avea energie în prima parte a zilei. În plus, cafeaua ajută și la concentrare, motiv pentru care e mai ușor să te ocupi de unele sarcini după ce o bei.
Oamenii de știință au găsit dovezi conform cărora cafeaua ar avea mai multe avantaje, în afară de faptul că poate oferi energie. De exemplu, poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice și poate susține sănătatea generală.
În cafea se regăsesc mai mulți compuși. Dintre aceștia, mulți au un rol important în promovarea sănătății. Este o băutură care conține antioxidanți, lucru care contribuie la combaterea stresului oxidativ în organism.
Oxidarea este un proces care provoacă deteriorarea celulelor de către radicalii liberi. Potrivit specialiștilor, acest lucru contribuie la îmbătrânire, dar și la dezvoltarea unor afecțiuni serioase, precum bolile de inimă sau chiar cancerul.
În dieta occidentală, cafeaua reprezintă una dintre cele mai importante surse de antioxidanți. În privința aportului mediu, băutura poate depăși chiar și fructele și legumele.
Alături de alți compuși benefici, antioxidanții oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Cafeaua poate proteja organismul de efectele negative ale stresului oxidativ și poate susține longevitatea generală.
Au fost efectuate mai multe studii de-a lungul timpului. Cercetătorii au constatat că oamenii care consumă cafea în mod regulat sunt mai puțin predispuși la deces prematur, în comparație cu cei care nu beau această băutură, potrivit dcmedical.ro.
În cadrul unui studiu în care au fost implicați peste 400.000 de participanți, a fost evidențiată o legătură între consumul de cafea și reducerea ratei de mortalitate.
În cazul persoanelor care au consumat între 4 și 5 cești de cafea zilnic, riscul de deces a fost mai scăzut cu 12%, respectiv cu 16%. O singură ceașcă de cafea consumată zilnic a fost asociată cu reducerea mortalității cu 5% până la 6%.
Mecanismele exacte care stau la baza acestei relații nu au fost înțelese în totalitate. Cu toate acestea, având în vedere aceste date, se poate constata că, într-adevăr, cafeaua poate avea un rol important pentru prelungirea duratei de viață.
Persoanele care beau cafea cu moderație au un risc mai scăzut de a-și pierde viața din cauza unor afecțiuni precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, infecțiile sau bolile respiratorii.
Mai mult, studiile au arătat că un consum moderat de cafea e legat de un risc mai mic de a dezvolta alte boli grave, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, diabet de tip 2 și afecțiuni hepatice.
Cei care consumă cafea sunt mai puțin predispuși să sufere de depresie și de tendințe suicidare. Riscul de a suferi de aceste probleme este, conform studiilor, cu 20% până la 53% mai mic.
Mai multe studii observaționale susțin aceste afirmații. Nu se poate dovedi, însă, că această băutură reprezintă cauza directă a avantajelor pentru sănătate.
Există, însă, mai mulți factori de care trebuie să ținem cont. Stilul de viață, predispozițiile genetice și tipul de cafea pot avea un impact asupra modului în care această băutură poate să afecteze pe cineva.
Unele metode de preparare, dar și aditivii pot schimba beneficiile pe care cafeaua le are pentru sănătate. Obiceiurile generale de sănătate, cum ar fi consumul de alcool sau fumatul, pot influența modul în care cafeaua își face efectul în organismul lor.
Ținând cont de aceste aspecte, se poate constata că un consum moderat de cafea poate fi legat de îmbunătățirea sănătății. Cafeaua nu reprezintă un remediu universal, însă consumul regulat poate susține apărarea naturală a organismului, precum funcția imunitară și metabolismul.
Datorită beneficiilor pe care le are, cafeaua reprezintă mai mult decât o băutură consumată pentru a oferi energie. Aceasta reduce riscul de a dezvolta unele afecțiuni și susține bunăstarea generală.
Dacă introduci cafeaua în rutina zilnică, îți poți prelungi viața cu până la doi ani. Este necesar, însă, un stil de viață sănătos pentru ca riscul de a dezv0lta diverse boli să fie unul mic.