Băutura care menține sănătatea creierului și previne o boală care afectează multe persoane din toată lumea. Mulți o consumă zilnic, fără să știe ce beneficii are.
Multe persoane își încep ziua cu o cafea, o băutură delicioasă, care se poate prepara în mai multe moduri, în funcție de preferințe. Deși este consumată de cei mai mulți oameni, puțini știu cât de mult contribuie la menținerea sănătății creierului.
Potrivit unui studiu recent, cafeaua ajută și la prevenirea unei boli neurologice debilitante, care afectează multe persoane la nivel global. Este vorba despre Parkinson, o boală progresivă a sistemului nervos, rezultată din descompunerea sau moartea neuronilor.
Acest lucru duce la scăderea nivelului de dopamină și la mai multe simptome legate de mișcare, dar și altele. Unele dintre ele nu apar în stadiile mai timpurii ale afecțiunii. Printre acestea se numără tremurul în mâini și degete, mișcarea încetinită, problemele de echilibru, postura proastă sau rigiditatea musculară.
Vorbirea înceată, neclară sau rapidă, problemele legate de scriere sau incapacitatea de a clipi sau zâmbi se numără printre simptomele care pot apărea la pacienții cu Parkinson.
Consumul de cafea a fost asociat cu reducerea riscului de a dezvolta această afecțiuni la subiecții asiatici, cu risc crescut de a face boala, conform unui studiu din 2023, publicat în The Lancet.
În acest studiu au fost implicați 4.488 de participanți. Toți aveau o variantă a genei LRRK2, care îi expunea la un risc crescut de a dezvolta Parkinson, notează dcmedical.ro.
După ce a fost analizat consumul mediu de cofeină raportat de către participanții la studiu, cercetătorii au ajuns la o concluzie. Astfel, cei care nu consumau cofeină aveau un risc mai crescut de a dezvolta Parkinson, comparativ cu purtătorii genei care consumau cafea în mod regulat.
Capacitatea acestei băuturi de a previne boala Parkinson au fost studiate cu mult timp în urmă, din 1968. Un studiu publicat în Frontiers in Neuroscience, din 2018, a precizat că degenerarea dopaminică poate fi prevenită prin consumul de cofeină.
Unele dovezi științifice au indicat beneficiile axei intestin-creier ale cafelei. Această băutură poate proteja creierul de inflamații, dar și de deteriorare.
Totodată, cercetătorii au studiat dacă unele simptome asociate cu boala pot fi tratate cu ajutorul cafelei. Un studiu a fost realizat în 2012, pe o perioadă de șase săptămâni.
Participanții la studiu care au început să consume o ceașcă de cafea de două ori pe zi, apoi au trecut la două cești de cafea, de două ori pe zi, au sesizat o îmbunătățire considerabilă a simptomelor bolii Parkinson. Efectele au fost observate în trei săptămâni.
Pe de altă parte, un alt studiu a fost realizat în 2021, dar nu au fost obținute rezultate similare. Conform cercetărilor, efectul cofeinei poate să scadă atunci când e consumată în cantități mai mari. Fenomenul mai este cunoscut sub denumirea de efect tachifilactic.
Cu toate că mecanismul nu e înțeles în totalitate, anumite studii sugerează că receptorii adenosine A2A din creier pot fi influențați de consumul de cofeină. În acest fel, simptomele motorii asociate cu Parkinson ar putea fi reduse.
Cofeina poate să prevină împachetarea și agregarea proteinelor în creier, printre care și a celor alfa-sinuclein care formează corpii Lewy, asociate cu Parkinson. Aceștia afectează producția, dar și transmiterea dopaminei, ceea ce duce la apariția simptomelor bolii.