Renumitul neurochirurg Vlad Ciurea spune că este la îndemâna noastră să ne menținem organismul sănătos și purificat, creierul odihnit și o stare de tihnă și optimism încă de la începutul zilei. Pentru aceasta, există o băutură care se află la îndemâna oricui: apa.
Prof. dr. Vlad Ciurea ne sfătuiește să începem ziua cu aer curat și să bem apă la temperatura camerei. Apă plată, nu minerală, nu rece, nu cu gheață. Eventual, se poate adăuga o felie de lămâie. Diminețile, spune profesorul Vlad Ciurea, trebuie începute cu mișcare, cu geamurile deschise.
„Dimineața, trebuie să ne trezim cât mai devreme, să deschidem geamurile larg și să facem câteva exerciții de inspirație și expirație”, explică neurochirurgul. „Aerul acela să intre în plămâni. Acele mici exerciții fizice ajută creierul să se încălzească, să pornească toate circuitele”, adaugă el, scrie Jurnalul.ro.
Apoi, spune profesorul Ciurea, trebuie băute două pahare de apă, nu de la frigider, ci la temperatura camerei. Este greșit, afirmă el, obiceiul pe care-l au majoritatea oamenilor dimineața, acela de a alerga să facă cafea.
Primul pahar de apă curăță tubul digestiv, în timp ce al doilea „pune locomotiva în mișcare”- creierul. „Această bijuterie pe care ne-a dat-o Dumnezeu, cu care vorbim, ne certăm, ne împăcăm, iubim, construim, procesăm, facem o țară din ce în ce mai frumoasă, trebuie ţinută în activitate. Mai mult, să ținem creierul normal și sănătos. Această activitate de mentenanță a creierului implică foarte multe elemente”, spune Vlad Ciurea.
De aceea, încă de la orele dimineții, trebuie să începem ziua cu o atitudine pozitivă, să vedem lucrurile în alb nu în negru. De altfel, 60% din corpul uman adult este alcătuit din apă. Ca sursă de viață, apa trebuie să fie consumată zilnic și în cantitate suficientă pentru a menține echilibrul hidric al organismului.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât, în fiecare zi, un om adult pierde între 1,5 și 2 litri de apă prin respirație, urinare și transpirație. S-a demonstrat că un consum regulat de apă poate îmbunătăți considerabil tranzitul intestinal și combate problemele digestive.
Iar motivul este simplu: pentru a digera corect, sistemul digestiv are nevoie de o anumită cantitate de apă. În al doilea rând, apa favorizează o mai bună concentrare. Atunci când sunteți deshidratat, este mai probabil să simțiți o scădere a energiei. Iar motivul este simplu: țesutul cerebral este format în proporție de 80% din apă, așa că are nevoie de un nivel ridicat de hidratare pentru a funcționa în mod optim. În lipsa hidratării, pot apărea rapid dureri precum durerile de cap care semnalează deshidratarea.
Prin creșterea cantității de apă pe care o beți, veți vedea rezultate mai bune în ceea ce privește pierderea în greutate: în primul rând, pentru că apa crește metabolismul și vă ajută să vă simțiți sătui, iar în al doilea rând, pentru că vă reglează nivelul de zahăr din sânge. Atunci când organismul este deshidratat, corpul secretă vasopresină, un hormon care stimulează ficatul să producă mai mult zahăr. Mai mult, apa vă permite să mențineți un nivel bun de salivă în gură, permițând o mai bună absorbție și transport al nutrienților ingerați.
O piele uscată poate fi explicată printr-o lipsă de hidratare a întregului organism. De fapt, 70% din piele este alcătuită din apă, așa că, dacă vă doriți o piele frumoasă și luminoasă, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă hidratați în fiecare zi. Dar asta nu e tot: pe lângă faptul că asigură o hidratare optimă a pielii, apa o ajută să își păstreze elasticitatea și acționează ca o barieră de protecție.
Nu în ultimul rând, apa reglează temperatura internă, permite rinichilor să funcționeze corect și joacă un rol esențial în circulația sângelui. Sângele oxigenează celulele și organele. Pentru a face acest lucru, este important să avem un volum de sânge bun. Și, întrucât 55% din sânge este plasmă, ea însăși formată în proporție de 90% din apă, este necesară o hidratare regulată pentru a asigura o bună calitate a sângelui.
Consumul de apă are multe beneficii pentru mușchi. Compusi în proporție de 80% din apă, o bună hidratare ajută la prevenirea riscului de deteriorare a mușchilor și tendoanelor, a întinderilor și a crampelor musculare.