Băutura care a ajuns să se scumpească e consumată în cantități uriașe la nivel mondial. De altfel volumul vânzărilor a tot crescut în ultimii ani însă se pare că și prețurile au ajuns la un nivel record.
Cafeaua este o băutură extrem de apreciată. O mulțime de oameni o consumă zilnic, fie dimineața, la micul dejun, fie pe parcursul zilei. Are un gust unic și totodată, are beneficii uimitoare pentru organism.
Ce poate nu au observat multe persoane însă e că băutura a ajuns să se scumpească enorm. Creșterea prețurilor nu este însă singura noutate. Se pare că și consumul de cafea e într-o continuă ascensiune.
Astfel, dacă în urmă cu 10 ani, consumul de cafea abia depășea 2 kilograme de persoană pe an, în prezent depășește 3 kilograme pentru o singură persoană. Din cauza vremii schimbătoare însă, producția e afectată.
În tot acest timp cererea e într-o continuă creștere, astfel că soluții nu prea există. Drept rezultat, producătorii sunt nevoiți să crească prețurile constant. Cât de mult însă? Băutura celebră care a ajuns să se scumpească cu 30%.
Se pare că prețul cafelei a atins un record la bursă. O ceașcă de cafea costă în medie cu 30% mai mult decât în trecut și se pare că prețurile vor crește în continuare, având în vedere că recolta nu e una prea fabuloasă din cauza vremii.
Cât de gravă este însă situația? Având în vedere că cele mai multe importuri sunt din Brazilia, după care Columbia și Etiopia, iar vremea s-a tot schimbat aici, au existat o serie de probleme.
„Principalele importuri sunt din Brazilia, după care Columbia și Etiopia. Suntem într-o direcție de a consuma cafea cât mai bună. În general prețul a crescut, dar cei care făceau calitate și cumpărau cafea de foarte bună calitate plăteau oricum extrapreț”, a spus Mihai Panfil, organizatorul festivalului Coffeeast.
Daniel Horbat, antreprenor, recunoaște că oferă clienților să din cafenea o gamă largă de produse din cafea. Acesta colaborează de asemenea cu fermieri atât din Brazilia, cât și din Columbia.
„Este o micro-roastery, condusă de mine și soția mea, unde ne focusăm simplu pe a pune fermierii pe hartă, să spunem povestea lor, să prăjim cafeaua cât de bine putem. Avem o selecţie de 38 de cafele, colaborăm cu fermieri din Rwanda, Brazilia, Columbia”, a spus acesta, conform stirileprotv.ro.