Life

Băutura consumată de mulți înainte de culcare pentru că induce somnul, însă medicii nu o recomandă. Ce efecte negative are Greșeala

Băutura care poate induce somnul și e consumată de mulți înainte de culcare, dar are efecte negative. Medicii nu o recomandă.
28.05.2024 | 16:34
Bautura consumata de multi inainte de culcare pentru ca induce somnul insa medicii nu o recomanda Ce efecte negative are Greseala
Băutura care induce somnul și e consumată de mulți înainte de culcare. Nu e recomandată de medici. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Băutura pe care mulți o consumă înainte de culcare deoarece induce somnul, dar nu este recomandată de medici. Are efecte negative asupra somnului.

Băutura care induce somnul și e consumată de mulți înainte de culcare. Medicii nu o recomandă

Înainte de culcare, nu este recomandat să consumi anumite alimente sau băuturi, deoarece pot afecta calitatea somnului. În această categorie intră și alcoolul.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă un pahar de vin înainte de culcare poate induce starea de somnolență, acest lucru nu înseamnă că somnul va fi unul de calitate, după cum spun specialiștii.

Consumul de alcool seara poate să aibă efecte negative asupra somnului, motiv pentru care nu este recomandat. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a explicat de ce nu este bine să consumi alcool înainte de a merge la culcare.

ADVERTISEMENT

“Alcoolul induce somnul mai ușor. Vei adormi mai bine dacă bei un pahar de vin, dar nu este recomandat pentru că somnul nu va fi de calitate.

Scade cu 9% calitatea somnului la consum mic de alcool, cu 24% la consum moderat și cu peste 40% la consum mai intens de alcool. Nu recomand alcoolul pentru inducerea somnului, pentru inducerea efectului de liniștire”, a explicat dr. Anca Hâncu la Antena 3 CNN, citată de dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Alcoolul este o soluție la îndemână și destul de rapidă pentru cei care vor să adoarmă. Efectele asupra somnului nu vor fi, însă, tocmai pozitive. În plus, obiceiul nu are efecte bune nici asupra sănătății generale a organismului.

Cu toate că alcoolul este absorbit în sânge destul de repede și induce starea de somn, cercetările arată că nu trebuie să-l consumi seara. Motivul principal este faptul că interferează cu ciclurile normale de somn.

ADVERTISEMENT

Astfel, alcoolul alterează stadiile de somn profund (NREM) și REM, care sunt importante pentru o odihnă calitativă. Totodată, aceste cicluri sunt necesare pentru învățare, dar și pentru o memorie cât mai bună.

Alcoolul, periculos pentru somn

Atunci când se consumă un pahar de alcool pe oră, acesta este metabolizat în organism și provoacă o creștere a somnului superficial (N1). Acest lucru duce la treziri frecvente în timpul nopții, dar și la fragmentarea somnului.

Mai mult, consumul cronic de alcool poate să ducă la tulburări de somn pe termen lung, cum ar fi insomnia. Conform studiilor, până la trei sferturi dintre persoanele dependente de alcool se confruntă cu insomnia.

Consumul de alcool seara nu te ajută să ai un somn de calitate, ia specialiștii nu recomandă acest obicei, potrivit Sleep Foundation. În a doua jumătate a nopții, cei care au consumat alcool înainte se pot trezi de mai multe ori, iar somnul nu îi va ajuta deloc să se odihnească. Acest lucru duce la oboseală a doua zi.

Din cauza consumului de alcool, ceasul biologic intern este tulburat, iar ritmurile circadiene afectate. În timp pot apărea dificultăți de a adormi la o oră potrivită. Menținerea unui program regulat de somn va fi, de altfel, dificilă.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”