Băutura pe care mulți o consumă înainte de culcare deoarece induce somnul, dar nu este recomandată de medici. Are efecte negative asupra somnului.
Înainte de culcare, nu este recomandat să consumi anumite alimente sau băuturi, deoarece pot afecta calitatea somnului. În această categorie intră și alcoolul.
Chiar dacă un pahar de vin înainte de culcare poate induce starea de somnolență, acest lucru nu înseamnă că somnul va fi unul de calitate, după cum spun specialiștii.
Consumul de alcool seara poate să aibă efecte negative asupra somnului, motiv pentru care nu este recomandat. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a explicat de ce nu este bine să consumi alcool înainte de a merge la culcare.
“Alcoolul induce somnul mai ușor. Vei adormi mai bine dacă bei un pahar de vin, dar nu este recomandat pentru că somnul nu va fi de calitate.
Scade cu 9% calitatea somnului la consum mic de alcool, cu 24% la consum moderat și cu peste 40% la consum mai intens de alcool. Nu recomand alcoolul pentru inducerea somnului, pentru inducerea efectului de liniștire”, a explicat dr. Anca Hâncu la Antena 3 CNN, citată de dcmedical.ro.
Alcoolul este o soluție la îndemână și destul de rapidă pentru cei care vor să adoarmă. Efectele asupra somnului nu vor fi, însă, tocmai pozitive. În plus, obiceiul nu are efecte bune nici asupra sănătății generale a organismului.
Cu toate că alcoolul este absorbit în sânge destul de repede și induce starea de somn, cercetările arată că nu trebuie să-l consumi seara. Motivul principal este faptul că interferează cu ciclurile normale de somn.
Astfel, alcoolul alterează stadiile de somn profund (NREM) și REM, care sunt importante pentru o odihnă calitativă. Totodată, aceste cicluri sunt necesare pentru învățare, dar și pentru o memorie cât mai bună.
Atunci când se consumă un pahar de alcool pe oră, acesta este metabolizat în organism și provoacă o creștere a somnului superficial (N1). Acest lucru duce la treziri frecvente în timpul nopții, dar și la fragmentarea somnului.
Mai mult, consumul cronic de alcool poate să ducă la tulburări de somn pe termen lung, cum ar fi insomnia. Conform studiilor, până la trei sferturi dintre persoanele dependente de alcool se confruntă cu insomnia.
Consumul de alcool seara nu te ajută să ai un somn de calitate, ia specialiștii nu recomandă acest obicei, potrivit Sleep Foundation. În a doua jumătate a nopții, cei care au consumat alcool înainte se pot trezi de mai multe ori, iar somnul nu îi va ajuta deloc să se odihnească. Acest lucru duce la oboseală a doua zi.
Din cauza consumului de alcool, ceasul biologic intern este tulburat, iar ritmurile circadiene afectate. În timp pot apărea dificultăți de a adormi la o oră potrivită. Menținerea unui program regulat de somn va fi, de altfel, dificilă.