O băutură sănătoasă, răcoritoare și cu multiple avantaje pentru organism este kefirul. Este recomandată într-o gamă de combatere a multor afecțiuni, în special a celor digestive. I se mai spune și „aurul alb”.
Primul lucru de știut este că există două tipuri: kefir din lapte și kefir din fructe. Kefirul din lapte își are originile în regiunea Caucazului. La acea vreme, această metodă de fermentare permitea triburilor nomade să conserve mai mult timp laptele de oaie, de capră sau de cămilă.
Virtuțile sale, cum ar fi speranța de viață mai lungă, l-au făcut rapid popular, fiind deseori denumit și „aurul alb”. Originile kefirului de fructe sunt mai greu de stabilit. Asia, și mai precis Japonia, Tibetul și Persia antică, sunt adesea menționate în studiile pe această temă, potrivit La Fourche.
Datorită conținutului său ridicat de probiotice, kefirul este cunoscut pentru impactul său pozitiv asupra florei intestinale. Acesta ajută digestia, ameliorează ulcerele și întărește sistemul biliar. De asemenea, este recomandat persoanelor care suferă de boli respiratorii precum pneumonia sau astmul. În cele din urmă, această băutură poate ajuta la osteoporoză și obezitate, precum și la stimularea sistemului imunitar.
Principala calitate a chefirului constă în concentrația sa ridicată de probiotice și drojdie. Aceste microorganisme ajută la menținerea echilibrului microbiotei noastre, mai precis al florei microbiene intestinale. Ele ajută digestia, ameliorează inflamațiile și asigură buna funcționare a intestinelor noastre.
De asemenea, este de apelat la „aurul alb” în caz de inflamație a mucoaselor stomacului. Această băutură probiotică are proprietăți antiinflamatoare și poate calma mucoasa stomacului. Așadar, este de mare ajutor pentru cei care suferă în mod regulat de gastrită.
Valoarea nutritivă și calorică a chefirului variază în funcție de rețeta folosită pentru prepararea sa. Cu toate acestea, conținutul său caloric rămâne relativ scăzut. Această băutură este plină de nutrienți precum vitaminele B și C, calciu, proteine și carbohidrați. Beneficiile sale pentru sănătate se datorează în principal microorganismelor pe care le conține.
Kefirul îngrașă? Această întrebare este adesea pusă, dar „aurul alb”, combinat cu un stil de viață sănătos, vă poate ajuta de fapt să pierdeți în greutate. Acționează asupra florei și tranzitului intestinal, precum și asupra imunității și a necesarului de nutrienți. Valoarea sa energetică scăzută și conținutul ridicat de proteine îl fac un aliat ideal atunci când încercați să pierdeți în greutate.
Spre deosebire de alte băuturi pe bază de lapte, kefirul, ca și iaurtul de kefir, este potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Pentru că kefirul din lapte conține cu până la 80% mai puțină lactoză decât laptele convențional. Mai mult, bacteriile bune din boabele de kefir ajută la digerarea acestui carbohidrat.
Atenție, însă, nivelurile de intoleranță variază. Pentru persoanele predispuse la reacții la cantități infime, această băutură trebuie consumată cu precauție. În caz de îndoială, cel mai bine este de cerut sfatul medicului.
Kefirul are un conținut relativ scăzut de zahăr. Ca urmare, această băutură poate fi potrivită pentru diabetici. Cu toate acestea, este important sde verificat conținutul de zahăr, mai ales pentru cei care nu consumă kefir făcut în casă.
Datorită beneficiilor sale pentru intestin, s-ar părea că această băutură fermentată are un impact asupra digestiei zahărului și asupra echilibrului zahărului din sânge. Cu toate acestea, acest lucru este încă în curs de investigare, așa că, iarăși, este bine de cerut sfatul medicului.
Aceasta este una dintre celelalte virtuți ale kefirului. Este este ideal pentru problemele scalpului și ale rădăcinilor părulu. De exemplu, este recomandat persoanelor care suferă de mâncărimi sau mătreață, dar și pentru rădăcinile de părgrase. De asemenea, favorizează creșterea părului și întârzie apariția părului cărunt.