Copiii nu au voie să consume această băutură populară. Un studiu recent a evidențiat efectele secundare pe care aceasta le poate avea și care de altfel nu trebuie trecute cu vederea în niciun caz.
Cu siguranță ai auzit și tu până acum de granita. Este vorba despre o băutură care conține glicerol. Deși la prima vedere băutura e colorată, atrage privirile și e și delicioasă, pericolul e unul destul de mare.
Toate aceste detalii au fost confirmate de un nou studiu. Cercetătorii au aflat că băuturile tip slushie sau granita, care conțin glicerol, pot provoca o scădere a conștienței dar și a nivelului de zahăr din sânge la copiii mici.
Un semnal de alarmă vine și la medicii pediatri. Aceștia la rândul lor avertizează că toți copiii care au sub 8 ani nu au voie să consume această băutură, realtează cei de la The Guardian.
În cadrul studiului au fost analizate cazurile a 21 de copii. Aceștia care au ajuns la spital cu simptome severe imediat după consumul unei astfel de băuturi. În urma analizei, cercetătorii au identificat un sindrom numit intoxicație cu glicerol.
Se pare că acesta poate provoca hipoglicemie, adică un nivel scăzut al zahărului din sânge și poate duce la pierderea stării de conștiență. În același timp, aceeași băutură poate duce la un nivel scăzut de potasiu.
Ce este glicerolul, ingredientul care se regăsește în granita? Vorbim despre un tip alcool natural care se folosește pe post de înlocuitor pentru zahăr. Acesta este și cel care ajută la menținerea texturii acestor tip de băuturi, împiedicând înghețarea completă a lichidului.
În România nu există o recomandare clară care să spună că, de fapt, copiii nu au voie să consume această băutură. Pe de altă parte, în Marea Britanie, granita nu e recomandată copiilor sub 3 ani.
Acum însă, odată cu rezultatele noului studiu, echipa de cercetători de la University College Dublin, condusă de profesorul Ellen Crushell, arată că limita de vârstă ar trebui ridicată la 8 ani.
Menționăm că în cazurile studiate, din 21, 14 copii s-au îmbolnăvit la o oră după consum. În primă fază aceștia au fost diagnosticați cu hipoglicemie, fiind internați. Recuperarea a fost însă una rapidă odată ajunși la spital. Chiar și așa, există în continuare motive de îngrijorare.
„Aceste băuturi nu oferă niciun beneficiu nutrițional sau pentru sănătate și nu sunt recomandate ca parte a unei diete echilibrate. Recomandările privind consumul lor trebuie să fie orientate spre siguranță”, avertizează cercetătorii.