Cum au ajuns producătorii români să vândă laptele la stradă după ce laptele și brânzeturile de bivoliță sunt tot mai căutate, chiar și peste hotare. Numărul de fermieri români care cresc astfel de animale este în creștere.
Fermierii se plâng că primesc prea puțini bani pentru un litru de lapte, dar cei care produc telemea sau cașcaval abia fac față cererilor. În România sunt aproape 17.000 de bivoli.
În ultimul timp, fermierii au fost încurajați să crească efectivele pe cale de dispariție, primind subvenții pentru protejarea speciei. Mai mult decât atât, cei care înscriu animalele în Registrul Genealogic beneficiază de încă un sprijin financiar. Dacă se adună toate acestea, subvențiile sunt și de 500 de euro pentru crescători.
„Este sprijinul cuplat de 168 de euro pe animal, 100 de euro, cu războiul din Ucraina, ANT-ul 98 de Euro și 200 de Euro pe cap de animale pentru animalele pe cale de dispariție”, spune Cătălin Andrei Zanc, președintele Asociatției Crescătorilor de Bivoli din Transilvania.
De peste 20 de ani se cresc bivoli în Țara Lăpușului din Maramureș, iar oamenii sunt nevoiți să vândă laptele chiar de acasă, deoarece procesatorii oferă cel mult 5 lei pe litrul de lapte.
„Bivoli creștem de când suntem tineri, de la bunici, am început cu 2-3 și acum avem 7. Avem destul de mulți clienți, de acasă vindem, vin oamenii după lapte, doi litri vindem la 15 lei. 250-300 de euro, ceea e puțin să îl ducem undeva să ne dea un preț corect pe lapte”, povestește Ionuț Nechită, medic veterinar și crescător.
„Am început cu 3 exemplare și acum avem 13. Dăm laptele la un centru de colectare. Ne place laptele, e mai bun”, mai arată Gheorghe Giurgiu, crescător.
Telemeaua de bivoliță se vinde cu 40 de lei pe kilogram, iar brânza dulce ajunge chiar și la 30 de lei pe kilogram. Carne la carcasă se vinde și ea cu aproximativ 25-30 de lei pe kilogram.
„Cresc bivoli de când mă știu, acum am unsprezece exemplare. Două bivolițe am avut și am tot crescut. Laptele îl mai ducem la lăptărie, mai facem brânză, are căutare numai că e ieftin, la lăptărie e cinci lei”, a spus Gavril Telcean, crescător.
Gustul autentic al produselor care se fac din laptele de bivoliță a adus mai mult interes pentru consumatori, iar unii fermieri abia mai fac față numeroaselor comenzilor.
„Aici avem brânză telemea de bivoliță, mai pregătim smântână, lapte acru, brânză dulce, cașcaval. Dăm la oamenii din sat, dam și lapte mult”, vorbește Ludovica Nechită.
La Suciu de Jos s-a organizat prima ediție a festivalului bivolului. Este un târg în care se vând produse tradiționale ce sunt produse de fermieri chiar în Țara Lăpușului. Pentru aceste performanțe, crescătorii de bivoli au fost premiați.