De la petrecerile de Revelion nu lipsesc nici băuturile, iar printre cele fine, românii fac loc și celor făcut în casă. Totuși, Victor Ciuhodaru afirmă că acestea reprezintă un real pericol pentru sănătate.
Țuica, pălinca și vinul sunt nelipsite de pe masa de Revelion a românilor. Mulți le laudă rudelor și abia așteaptă să le ofere un pahar celor care le calcă pragul. Totuși, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la acest lucru.
Victor Ciuhodaru a avertizat că băuturile făcute în casă reprezintă un adevărat pericol. Acestea nu sunt preparate întotdeauna în condiții optime, ceea ce le poate face extrem de periculoase pentru organism.
„Trebuie să ținem cont de faptul că este intoxicația cu alcool metilic care poate fi fatală. De la o astfel de problemă poți orbi, poți muri. Fiecare persoană își asumă un risc major atunci când consumă băuturi alcoolice făcute în casă.
Pentru că dacă nu știi cum este făcut, să nu uităm de țuica de pufoaică de exemplu sau alte invenții care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă preparat distilat din fructe precum prune”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
În afară de intoxicații, băuturile făcute în casă pe care mulți le consumă în noaptea de Revelion pot conduce și la probleme digestive. Este vorba despre ulcere, gastrite, pancreatite și nu numai.
„Sunt riscuri majore pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră și nu vorbim doar de intoxicația cu alcool metilic, vorbesc și de afectarea digestivă, de gastrită de ulcer. Ele, consumate în exces, predispun la aşa ceva.
Se pot adăuga și hemoragiile digestive, pancreatitele și intoxicații cu tot felul de substanțe care în mod normal nu ar trebui să existe în aceste băuturi. Totodată ele ar trebui să fie verificate, să vedem exact ce concentrații sunt acolo”, a completat Tudor Ciuhodaru.
De asemenea, medicul a avertizat și în privința cărnii de porc. Mai exact, el a subliniat că aceasta ar trebui cumpărată numai din locuri avizate, căci există riscul să fie infectată. „Riscul de trichineloză rămâne în continuare prezent, România are deja suficiente cazuri de trichineloză pentru ceea ce ar însemna o țară europeană”, a spus specialistul.