Fotbal international

VIDEO Liga Campionilor! Anderlecht, condamnată la înfrângere din minutul 11 cu Bayern! Stanciu şi Chipciu, evoluţii diametral opuse. Vezi toate golurile

UPDATE, ora 23:37 / A fost o zi cu multe goluri în Liga Campionilor. Chelsea le-a dat 6-0 celor de la Qarabag, în timp ce PSG s-a mulţumit să dea doar 5 pe terenul lui Celtic. Anderlecht, cu...
13.09.2017 | 00:03
VIDEO Liga Campionilor Anderlecht condamnata la infrangere din minutul 11 cu Bayern Stanciu si Chipciu evolutii diametral opuse Vezi toate golurile

UPDATE, ora 23:37 / A fost o zi cu multe goluri în Liga Campionilor. Chelsea le-a dat 6-0 celor de la Qarabag, în timp ce PSG s-a mulţumit să dea doar 5 pe terenul lui Celtic. Anderlecht, cu Stanciu şi Chipciu titulari, învinsă la Munchen, 0-3. A avut jucător eliminat din minutul 11. Stanciu a fost modest, a luat galben şi a fost schimbat în minutul 59. Chipciu a fost printre remarcaţii belgienilor şi a avut o bară în prima repriză.


Bayern Munchen – Anderlecht LIVE STREAM Liga Campionilor. Pe 12 şi 13 septembrie se joacă primele meciuri din grupele ediţiei 63 a Ligii Campionilor, cea mai aşteptată şi urmărită competiţie din lume. Povestea a început în 1955, când jurnaliştii francezi Jacques Ferran şi Gabriel Hanot de la „L’Equipe” au venit cu ideea unei cupe la care să participe echipele europene campioane naţionale în sezonul precedent. Jacques Ferran s-a inspirat după un model din America de Sud: Campeonato Sudamericano de Campeones, „străbunica” Copei Libertadores. Cei doi au trimis propunerea la UEFA, for care organiza doar meciurile echipelor naţionale. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA D pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Ligii Campionilor! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

Congresul UEFA din primăvara lui 1955 a „născut”, practic, competiţia. Propunerea celor doi jurnalişti francezi a fost acceptată, iar în toamnă urmau să se joace primele meciuri. Imediat au început să fie trimise invitaţii echipelor care câştigaseră campionatul în sezonul 1954-55. Chelsea a fost obligată de Federaţia Engleză de Fotbal să nu participe, considerând noua competiţie ca una fără nicio importanţă în comparaţie cu întrecerea internă. Şi alte federaţii membre UEFA au declinat invitaţiile, iar campioanele Ungariei, Olandei şi Danemarcei, fără a avea interdicţie de la forurile naţionale, au refuzat, la rândul lor, să participe. Aşa că la startul primului sezon de Cupa Campionilor Europeni se aflau doar 16 echipe. Cele mai importante nume erau Real Madrid, Stade Reims şi AC Milan. Pentru meciurile din primul tur nu s-a organizat o tragere la sorţi, împerecherea formaţiilor făcându-se în funcţie de ordinea în care au acceptat invitaţia de participare. Real Madrid şi Stade Reims au jucat prima finală a competiţiei, campioana Spaniei câştigând în premieră trofeul după o victorie cu 4-3.

Bayern Munchen – Anderlecht LIVE STREAM Liga Campionilor. Debut greu pentru românii de la Anderlecht

Bayern Munchen – Anderlecht LIVE STREAM Liga Campionilor. Nicuşor Stanciu şi Alex Chipciu au parte de un adversar redutabil în prima etapă din grupele Ligii Campionilor. Anderlecht se deplasează la Munchen pentru a se duela marţi, de la ora 21:45, cu Bayern. Bavarezii vin după o înfrângere surprinzătoare, 0-2 cu Hoffenheim în ultima etapă din Bundesliga. Alex Chipciu va fi mai mult ca sigur titular în meciul de marţi seară, în timp ce Nicuşor Stanciu ar putea să înceapă meciul pe banca de rezerve.

Meciuri tari încă din start

Bayern Munchen – Anderlecht LIVE STREAM Liga Campionilor. Pe 12 şi 13 septembrie se dispută prima etapă din faza grupelor Ligii Campionilor. Amatorii de fotbal au încă din start câteva meciuri care se anunţă extrem de interesante. Capul de afiş al rundei este FC Barcelona – Juventus, reeditarea finalei din sezonul 2014-2015. Catalanii l-au pierdut în vară pe Neymar, în timp ce Juventus pare pe o pantă ascendentă, mai ales dacă ţinem cont că italienii au jucat două finale în ultimele trei sezoane (2,00 este cota pentru „X2”).  Tottenham Hotspur – Borussia Dortmund este un alt meci interesant al primei runde, ambele echipe fiind adeptele unui fotbal ofensiv (1,55 este cota pentru „ambele marchează”). Liverpool – Sevilla, reeditarea finalei Europa League din sezonul 2015-16, este un alt meci în care se aşteaptă ca ambele echipe să ofere un spectacol cu goluri (1,60 este cota pentru „pste 2,5 goluri”). AS Roma – Atletico Madrid este a patra partidă pe care microbiştii o aşteaptă cu ardoare, spaniolii fiind obişnuiţi cu fazele finale ale competiţiei, în timp ce italienii sunt imprevizibili şi pot oricând să scoată un rezultat neaşteptat (1,65 este cota pentru „PSFX”).

Mitropa interbelică

Între cele două războaie mondiale, în Europa s-au disputat diverse competiţii intercluburi, care încercau să aducă la start cele mai bune formaţii ale continentului. Vorbim despre perioada romantică a fotbalului, astfel că multe echipe nu s-au înscris din lipsă de fonduri în diversele cupe organizate între 1920 şi 1940. Cea mai importantă competiţie organizată în perioada interbelică a fost Cupa Europei Centrale, denumită şi Cupa Mitropa. Succesul nu a fost cel scontat, doar echipele din zona Europei Centrale au participat, cu toate că au fost tentative de a coopta şi formaţii din Anglia, Spania, Franţa sau Olanda. Toate tratativele au picat, însă mulţi consideră Cupa Mitropa drept strămoaşa Cupei Campionilor Europeni, mai ales că sistemul de disputare a fost păstrat mai bine de 35 de ani.

„Duzina” lui Real Madrid

Primele sezoane ale Cupei Campionilor Europeni au fost dominate de Real Madrid. Campioana Spaniei avea în acei ani una dintre cele mai puternice echipe, Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskas, Gento sau Kopa fiind cei mai buni fotbalişti de pe continent. Madrilenii au câştigat 5 trofee consecutive, iar specialiştii consideră acea echipă cea mai bună din istoria fotbalului. Apogeul l-a atins la finala din 1960, când Real a spulberat-o cu 7-3 pe Eintracht Frankfurt. Exceptând cele 5 trofee din primele ediţii, madrilenii au mai câştigat competiţia de încă 7 ori. Astfel, echipa din capitala Spaniei este formaţia cu cele mai multe cupe câştigate, 6 în perioada în care competiţia se numea Cupa Campionilor Europeni şi alte 6 după redenumirea în Liga Campionilor.

Ziua când a căzut Man United…

La doar trei ani de la înfiinţare, Cupa Campionilor Europeni a fost lovită de una dintre marile tragedii ale fotbalului internaţional. Manchester United era una dintre cele mai puternice echipe ale continentului. Campioana Angliei se baza pe un lot extrem de tânăr, iar antrenorul echipei, Matt Busby, ştia exact cum să scoată ce era mai bun din jucătorii săi. Federaţia Engleză de Fotbal nu era de acord cu participarea echipelor din Anglia în Cupa Campionilor Europeni, iar în februarie 1958 s-a pus problema ca Manchester United să piardă un meci intern la „masa verde” dacă nu se întorcea la timp dintr-o deplasare la Belgrad în cupa continentală. Campioana Angliei a eliminat-o pe Partizan, s-a calificat în semifinale şi s-a grăbit să „zboare” în seara zilei de 6 februarie 1958 spre casă, dar avionul companiei BEA (British European Airways) s-a prăbuşit pe o pistă îngheţată a aeroportului Riem din München, după două tentative de decolare nereuşite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. 23 din cei 44 pasageri au murit pe loc, printre ei 8 fotbalişti şi 3 membrii ai staff-ului, încă un jucător a decedat din cauza rănilor 15 zile mai târziu, doi dintre supravieţuitori n-au mai putut juca fotbal niciodată, toată nenorocirea din cauza unei federaţii rigide care nu a vrut să amâne un meci de campionat…

Finala îndoliată

Cu un an înainte ca Steaua să câştige Cupa Campionilor Europeni, Juventus şi Liverpool urmau să joace finala competiţiei pe stadionul „Heysel” din Bruxelles, într-o zi de miercuri, 29 mai 1985. Suporteri pătimaşi, şi englezii, şi italienii au venit cu zecile de mii în capitala Belgiei să-şi susţină favoriţii. Peste 59.000 de oameni au luat cu asalt tribunele vechiului „Heysel”, cam 25.000 din fiecare tabără, fără să ştie că vor asista la cea mai mare tragedie din istoria competiţiei. Cu o oră înainte de începutul meciului, un grup masiv de suporteri ai lui Liverpool, majoritatea beţi, au sărit gardul de protecţie ce-i despărţea de fanii lui Juventus şi au început să lovească în stânga şi-n dreapta cu o violenţă dementă. Au căzut sub pumnii şi picioarele lor tineri, bătrâni, femei, bărbaţi, copii, fără nicio deosebire sau milă. Fanii italieni, panicaţi, au fugit diperaţi spre ieşire, s-a creat o presiune uriaşă pe zidul care despărţea tribuna de calea de evacuare, care s-a prăbuşit! În bătăi, striviţi de mulţime sau de zidul căzut au murit 39 de persoane şi alte peste 600 au fost rănite, 286 suferind mutilări pentru tot restul vieţii… Finala s-a jucat, totuşi, după evacuarea cadavrelor şi a răniţilor… Juventus a cîştigat cu 1-0 dintr-un penalty scos de polonezul Zbigniew Boniek şi transformat de francezul Michel Platini. UEFA a exclus, la scurt timp, echipele engleze din cupele europene pe o perioadă de 5 ani, dar răul fusese făcut…

Portarul-minune de la Sevilla

În 1956, Dinamo Bucureşti devenea prima echipă din România care participa în Cupa Campionilor Europeni, iar 28 de ani mai târziu, în 1984 era prima echipă românească în semifinalele competiţiei, eliminată de Liverpool. Peste numai 2 ani, în 1986, marea rivală Steaua reuşea să ajungă în finală şi să scrie cea mai frumoasă filă din istoria fotbalului românesc. Echipa din Ghencea trecea pe rând de Vejle BK (1-1 în deplasare şi 4-1 acasă), Honved Budapesta (0-1 d şi 4-1 a), Kussysi Lahti (0-0 a şi 1-0 d) şi Anderlecht (0-1 d şi 3-0 a). În ultimul act, pe stadionul „Ramón Sánchez Pizjuán” din Sevilia, FC Barcelona pornea mare favorită la câştigarea cupei, dar calculele hârtiei au fost anulate de prestaţia fabuloasă, de Cartea Recordurilor la propriu, a portarului Helmuth Duckadam la loviturile de departajare (a fost 0-0 după 120 de minute de joc). „Helmi”  apărat toate şuturile spaniolilor, 4!, Lăcătuş şi Balint au înscris şi formaţia antrenată de Emerich Ienei devenea prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai dorit şi valoros trofeul european. Steliştii au mai jucat o finală, în 1989, însă adversara, AC Milan, era în acel moment cea mai bună formaţie din lume şi echipa antrenată atunci de Anghel Iordănescu a pierdut fără drept de apel, cu 0-4.

Adio CCE, bun venit Liga Campionilor

Sezonul 1992-93 a fost momentul de cotitură în istoria competiţiei. UEFA a decis schimbarea denumirii, din Cupa Campionilor Europeni în Liga Campionilor. Nu a fost singura modificare. S-a trecut de la sistemul de calificare cu „duble” tur-retur eliminatorii la sistemul cu runde preliminare şi apoi grupe. În primă fază, după meciurile preliminare, cele 8 echipe rămase în competiţie au fost împărţite în două grupe. Cinci ani mai târziu, competiţia a suferită o nouă modificare. Pe lângă echipele campioane, din vara anului 1997 au fost acceptate şi alte echipe, în funcţie de coeficientul ţării şi locul ocupat în clasamentul intern. Schimbarea a ajutat, evident, formaţiile din campionatele puternice ale Europei. În prezent, la ediţia din actualul sezon au fost angrenate 79 de echipe, 32 dintre acestea ajungând în faza grupelor.

COTE

Benfica Lisabona – ŢSKA Moscova        1.70  3.65  5.40

Manchester United – FC Basel      1.18  6.75  17.25

Bayern Munchen – Anderlecht     1.09  11.00        24.00

Celtic Glasgow – PSG  12.75        6.50  1.22

Chelsea – Qarabag Agdam  1.11  9.00  25.00

AS Roma – Atletico Madrid   2.70  3.25  2.70

Barcelona – Juventus  1.83  3.70  4.25

Olympiakos Pireu – Sporting Lisabona  2.55  3.15  2.95

Maribor – Spartak Moscova 4.50  3.50  1.85

Liverpool – Sevilla       1.73  4.00  4.50

Feyenoord – Manchester City       7.00  4.60  1.44

Şahtior Doneţk – Napoli       3.40  3.50  2.12

RB Leipzig – Monaco   2.25  3.50  3.10

FC Porto – Beşiktaş     1.57  4.00  6.20

Real Madrid – APOEL Nicosia       1.05  14.75        34.00

Tottenham – Borussia Dortmund  2.40  3.55  2.85

6 trofee de Cupa Campionilor Europeni a câştigat Gento, fiind cel mai galonat fotbalist din istoria competiţiei

2 antrenori români au câştigat Cupa Campionilor Europeni: Ştefan Covaci (1972 şi 1973, cu Ajax Amsterdam) şi Emerich Jenei (1986, cu Steaua Bucureşti)

2 arbitri români au fost la „centru” la finale de CCE sau Liga Campionilor: Nicolae Rainea (1983, Hamburg – Juventus 1-0) şi Ion Crăciunescu (1995, Ajax – AC Milan 1-0)