News

Cum arată baza militară de la Deveselu. Ce ar putea să vadă rușii dacă vin în inspecție. Video

Cum arată baza militară de la Deveselu! Ce ar putea să vadă rușii dacă vin în inspecție. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a transmis că românii n-au nimic de ascuns
28.01.2022 | 12:33
Cum arata baza militara de la Deveselu Ce ar putea sa vada rusii daca vin in inspectie Video
Cum arată baza militară de la Deveselu, județul Olt! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rusia a solicitat NATO să-și retragă trupele din România și Bulgaria, dar alianța nici n-a vrut să audă de așa ceva. Mai mult decât atât, cele două țări au solicitat chiar creșterea numărului de militari care se află pe teritoriul lor având în vedere situația din Ucraina.

Cu toate acestea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a transmis că nu vede “o problemă” ca Federaţia Rusă, “sau oricine altcineva”, să vină să viziteze baza de la Deveselu pentru a se convinge de faptul că totul se întâmplă în plan defensiv. Doar că, a subliniat aspectul reciprocităţii cu privire la astfel de vizite.

ADVERTISEMENT

Cum arată baza militară de la Deveselu, România!

Concret, la Deveselu, în județul Olt există un scut anti-rachetă, scut care a devenit operațional în urmă cu șase ani de zile, în 2016. Este prima unitate NATO în care a fost dezvoltat sistemul Aegis Ashore, o varianta terestră a sistemului naval Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice.

Bun, dar ce înseamnă per total acest sistem? Și mai exact, la Deveselu există un puternic radar SPY-1, adică un radar antibalistic, dar şi 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3. Drept pentru care Aegis Ashore are ca scop identificarea, urmărirea, dar și oprirea rachetelor balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară încă din timpul fazei de zbor.

ADVERTISEMENT

Trebuie să știți că baza de la Deveselu este formată în prezent din trei unități militare. Vorbim în primul rând despre Baza 99, una care este alcătuită în totalitate din militari români și care găzduiește în acest moment celelalte două baze americane. Adică cea a forțelor navale, dar și pe cea a Sistemului Aegis Ashore, scutul propriu-zis.

Pe scurt, noua arhitectură de apărare anti-rachetă din Europa va asigura o apărare mai bună, mai modernă şi mai timpurie a forţelor americane şi a aliaţilor SUA. Aceasta presupune dislocarea de echipamente care şi-au dovedit eficienţa şi sunt rentabile, susţine şi consolidează angajamentul de a proteja teritoriul SUA de ameninţările reprezentate de rachetele balistice cu rază lungă de acţiune, dar asigură şi sporeşte protecţia tuturor aliaţilor membri NATO.

ADVERTISEMENT

Cât de mare este baza militară

Vorbim despre o bază militară întinsă pe câteva sute de hectare. Ca să vă faceți o idee, nu mai puțin de 170 de hectare au fost puse la dispoziția americanilor. Aliații au venit cu întregul arsenal pe care l-au desfășurat la Deveselu.

Ceea ce NATO încearcă să explice rușilor este că rachetele care se află în România au strict caracter defensiv. Acestea nu sunt dotate cu focoase nucleare și nu au o încărcătură care să pună în pericol pe cineva anume. Așadar, SM3, așa cum sunt ele botezate, nu sunt arme chimice sau biologice, dar pot distruge rachetele balistice în aer prin impact la o viteză foarte mare.

ADVERTISEMENT
Harta bazei militare de la Deveselu. Sursa foto – https://ro.usembassy.gov/ro

De remarcat că John Fitzpatrick, comandantul sistemului de apărare antirachetă Aegis a transmis că numărul de lansatoare de la baza Deveselu ar putea fi mărit, dar, deocamdată, NATO nu a luat în calcul așa ceva.

Un alt detaliu interesant este că, la baza de la Deveselu, se află peste 500 de militari și civili români. De asemenea, 250 de militari și civili americani sunt cantonați în județul Olt, în condițiile în care partea română a solicitat deja dublarea numărului lor.

Ce plătesc americanii și ce asigură partea română la Deveselu

Vă readucem aminte că în luna februarie a anului 2010 Consiliul Suprem de Apărare a răspuns pozitiv la invitația SUA de a amplasa sistemul în România. Americanii au transmis încă de atunci că vor să se protejeze pe ei, dar și sudul Europei de eventuale rachete iraniene.

Un an mai târziu, președintele de atunci, Traian Băsescu a anunțat decizia CSAT și a consilierilor SUA privind amplasarea instalațiilor de lansare și a oferit fosta bază aeriană Deveselu din județul Olt.

Aflată în conservare după ce a fost desființată, baza a avut nevoie de investiții serioase. Costul reabilitării și al instalării sistemului anti-rachetă a fost de jumătate de miliard de dolari. De asemenea, costul anual al întreținerii este estimat la 20 de milioane de dolari, ambele fiind suportate de către Statele Unite ale Americii.

Potrivit înțelegerii, baza aeriană va fi sub comanda Forțelor Aeriene Române, în condițiile în care tot noi am suportat costurile punerii la dispoziție, dar și pe cele ale asigurării pazei.

Ce a zis Vladimir Putin despre baza de la Deveselu

Au fost mai multe momente în care Vladimir Putin și-a manifestat îngrijorarea față de baza militară din România. Culmea, inițial, președintele rus a stat în defensivă. Astfel, în iunie 2015, liderul de la Kremlin spunea că „doar un om bolnav la minte poate crede că Rusia va ataca NATO“.

Mai mult decât atât, Putin a transmis că Statele Unite ale Americii vor deteriorarea relațiilor Moscovei cu Uniunea Europeană. De asemenea, rusul a sugerat că Washingtonul a provocat criza din Ucraina.

Încet, dar sigur, președintele Rusiei și-a schimbat discursul. Cu doar câteva luni în urmă, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sistemul american Aegis Ashore instalat în România. Vladimir Putin a denunțat consecințele extinderii infrastructurii militare a NATO spre est, tot mai aproape de granițele ruse.

Liderul de la Kremlin nu s-a ferit și a dat ca exemplu chiar instalarea americană din România, dar în același timp a vorbit și despre posibilitatea ca sisteme de rachete sub egida NATO să fie aduse până în Ucraina. „Mâine poimâine vor apărea rachete lângă Harkov. Ce ar trebui să facem atunci?”, s-a întrebat președintele Vladimir Putin

ADVERTISEMENT
Tags: