Într-un context geopolitic tot mai tensionat, cu perspectiva războiului vânturată tot mai des de mulţi lideri europeni şi oficiali NATO, România se poate lăuda că a reuşit să finalizeze una dintre cele mai moderne baze din Europa.
Baza aeriană de la Câmpia Turzii este una de importanţă strategică pentru România, dar şi la nivel continental, iar faza I a proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii a fost finalizat într-un timp record, mai repede cu 25% faţă de termenul prevăzut în contract.
Baza Aeriană de la Câmpia Turzii permite, în prezent, operarea zborurilor avioanelor multirol F-16, iar în viitor va asigura operarea zborurilor aeronavelor F-35, având un rol strategic pentru România.
Din decembrie 2024 proiectul a intrat în etapa de Commissioning intern, iar “continuarea lucrărilor de extindere şi modernizare a bazei militare, în acelaşi ritm, se dovedeşte a fi deosebit de importantă pentru implementarea restului proiectului, ţinând cont de efortul realizat de Guvernul României pentru achiziţionarea aeronavelor F-35”, se arată într-un comunicat.
În realizarea acestei faze I a proiectului au fost utilizaţi 20.000 mc de beton armat, 67.000 mc de beton rutier, 100 km de ţevi şi conducte, precum şi 1.000 t de oţel laminat.
De asemenea, au fost folosite 1.200 t de oţel beton pentru armarea betonului în elemente şi diverse structuri. În plus, a fost realizate săptături în volum de peste 700.000 mc şi au fost executate umpluturi în volum de aproximativ 500.000 mc.
“Ultima modernizare notabilă a Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii a avut loc în anul 2016, odată cu realizarea reparației capitale a pistei de decolare-aterizare”, au precizat reprezentanții Forțelor Aeriene Române. Modernizarea completă a bazei de la Câmpia Turzii este aşteptată pentru anul 2028.
În 2024 au început lucrările şi la cea mai mare bază NATO din Europa, cea de la Mihail Kogălniceanu. Cu o suprafaţă de aproape 3.000 de hectare, aceasta poate găzdui concomitent 10.000 de miliari NATO, împreună cu familiile acestora.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,5 miliarde de euro, iar procesul de modernizare include piste, platforme pentru armament, hangare pentru avioane militare, dar construcţii de utilitate publică, precum școli, grădinițe, magazine și un spital.