News

Bazele militare din România, verificate de NATO: ”Misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării”

Mai mulți comandanți de rang înalt ai forțelor armate NATO au venit joi în România. Scopul a fost efectuarea unor manevre și planificări de luptă, dar și verificarea terestră și aeriană a bazelor militare din partea estică a țării.
29.10.2021 | 00:23
Bazele militare din Romania verificate de NATO Misiuni de recunoastere terestra si aeriana in zona de est a tarii
NATO, verificări la bazele militare din România: Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Printre comandanții de rang înalt s-au aflat și șeful Comandamentului Aliat de la Napoli, Robert Burke. Acesta a condus excercițiul militar, “Noble Blueprint 21”.

”Programul vizitei amiralului Robert Burke cuprinde executarea unor misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării, vizite la unități din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții cu responsabili militari români și aliați care urmăresc sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat”, au comunicat reprezentanții MApN.

ADVERTISEMENT

Exercițiu militar desfășurat în Portul Constanța

Referitor la exercițiul militar ”Noble Blueprint 21” a vizat consolidarea bazei informative a comandanților NATO și a avut loc în Portul Constanța.

”Exercițiul contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor și creșterea capacității aliate de reacție”, au mai comunicat reprezentanții MApN.

ADVERTISEMENT
Exercițiul militar ”Noble Blueprint 21”. Sursa foto: Comandamentul Forțelor Întrunite

 

Amiralul Robert Burke a mai avut o întrevedere și cu liderul Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

“Noble Blueprint 21 este un eveniment major care urmărește consolidarea coeziunii dintre aliați ca urmare a cunoașterii reciproce realizate înainte de apariția nevoii de a acționa”, a transmis generalul Daniel Petrescu.

ADVERTISEMENT

Robert Burke: ”Scopul nostru este să ne analizam aliații și pregătirea lor militară”

Mai mulți reprezentanți ai NATO au analizat din aer, în timpul exercițiului, dar și de la sol geografia câmpurilor de război. Asta pentru a vedea cum ar putea face față România unui atac armat din exterior.

Exercițiul militar ”Noble Blueprint 21”. Sursa foto: Comandamentul Forțelor Întrunite

 

”Exercițiul a fost planificat de comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa și condus de comandantul Comandamentului Aliat al Forțelor Întrunite de la Napoli. A inclus misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în România, vizite la unități esențiale din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții care au vizat sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat.

ADVERTISEMENT

Scopul nostru este să ne analizam aliații și pregătirea lor militară, nu ca să provocam conflicte, ci să păstrăm pacea. Poziția noastră militară combinată rămâne credibilă, coerentă și rezistentă la activitățile periculoase ale oricărui adversar”, mai spus amiralul Robert Burke.

Amiralul a mai subliniat că prin ”Noble Blueprint 21” a înțeles mai bine pregătirea militară a țării noastre.

”Acest exercițiu ne-a permis să înțelegem mai bine elementele-cheie ale planificării atât din punct de vedere conceptual, cât și prin realizarea unei imagini reale a terenului si geografiei diferitelor zone de pe teritoriul României.

În cele din urmă, puterea și scopul comun pe care Aliații le arată prin exerciții precum Noble Blueprint și eforturile, la toate nivelurile, de a ne sincroniza activitățile, vor face diferența dacă Europa se confruntă cu mai multe cazuri de agresiune adversă în viitor sau dacă va atinge o măsură durabilă de stabilitate strategică”, a conchis Robert Burke.

Evenimentul are loc la o săptămână după vizita în România a secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin. Austin a subliniat componența esențială a României pe Flancul Estic al NATO.

”România este exemplu pentru angajamentul Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul apărării și contribuției la misiunile NATO în Europa și alte zone”, a comunicat într-o declarație de presă Lloyd J. Austin.

ADVERTISEMENT
Tags: