News

BBC, reportaj cu un grup de tineri români care încearcă să salveze stațiunea Băile Herculane

02.02.2021 | 16:19
BBC reportaj cu un grup de tineri romani care incearca sa salveze statiunea Baile Herculane
ADVERTISEMENT

Postul britanic BBC a realizat un reportaj la Băile Herculane. Jurnaliștii prezintă acțiunea lăudabilă a unui grup de tineri autohtoni, fani ai istoriei României, care luptă pentru salvarea unei stațiuni balneare imperiale.

În introducerea materialului, postul din Regat reamintește de trecutul faimos al locației.  În 1852, după o vizită în zonă, împăratul austro-ungar Franz Josef a spus că este ”cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.

ADVERTISEMENT

Băile Herculane, nume care poate fi tradus prin ”Băile lui Hercule”, este un loc faimos pentru izvoarele sale sulfuroase naturale, dezvoltat inițial de romani şi mai târziu de monarhii Imperiului Habsburgic.

Reportaj BBC la Băile Herculane. Un grup de tineri care încearcă să salveze stațiunea

BBC anunță că echipa din România care luptă pentru restaurarea zonei este formată din aproximativ 25 de voluntari, majoritatea lor studenți la arhitectură, tineri absolvenți, dezvoltatori web și alții.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, aceștia au strâns în jur de 75.000 de euro, dar estimează că ar fi necesare aproximativ 12 milioane de euro pentru restaurarea completă a stațiunii istorice.

”Îmi amintesc că am stat în faţa clădirii Băilor Neptun şi toţi oamenii care treceau pe lângă aceasta se plângeau de starea ei”, a spus Oana Chirilă, în vârstă de 26 de ani, arhitect din Timişoara. După vizita ei ca student în 2017, şi-a exprimat pe blog consternarea faţă de starea imobilului de clasă A, monument de secol XIX.

ADVERTISEMENT

”Am simţit o conexiune puternică cu clădirea şi locul, am fost impresionată de frumusețea ei”, a declarat ea pentru BBC. ”După ce m-am întors acasă, mă gândeam doar la acea clădire”.

E apă cu sulf, sunt resurse și fonduri UE disponibile. Este păcat că guvernul nu le accesează”, mai spune Oana. ”Acest loc ar putea aduce mulți bani pentru stat și pentru comunitate”.

ADVERTISEMENT

Ulterior, după ce a adunat în jurul ei mai mulți pasionați de istorie, care să salveze această zonă, Oana, împreună cu prietena şi colega ei arhitecta Cristina Apostol, au lansat ”Herculane Project”, cu scopul ambiţios de a salva complexul istoric al băilor termale.

Din momentul în care au pus la cale inițiativa de salvare a zonei, tinerii români au adăugat 12 secțiuni de acoperiș, au ridicat suporturi structurale și au protejat diverse părți interioare și exterioare, lucrări importante care au contribuit la conservarea vechii clădiri.

”Sigur că părți ale clădirii s-ar fi prăbușit. Este o bătălie dură, dar ne-am asumat conservarea clădirii”, spune Cristina Apostol, 28 de ani. ”Unul dintre obiectivele noastre cu adevărat idealiste este să obținem integrarea istoricei stațiuni Băile Herculane în patrimoniul Unesco”.

”Băile Neptun au o intrare impunătoare care se deschide cu o boltă largă, un hol cu fresce, piesa centrală fiind o fântână de ceramică, decorată în Ungaria, acum asigurată cu un cadru de lemn şi acoperită cu o prelată pentru a o proteja de resturile care cad. Frumuseţea clădirii este bântuită de sunetele periodice ale cărămizilor şi mortarului care se prăbuşesc”, scrie BBC.

Jurnaliștii britanici, impresionați de Băile Herculane

Prezent în această zonă, un jurnalist britanic se declară impresionat de structura băilor. ”Stând în faţa structurii impunătoare de 3.000 de metri pătraţi, înţelegi amploarea sarcinii cu care se confruntă”, scrie jurnalistul de la BBC, Stephen McGrath.

”Este o zi rece de iarnă şi mirosul înţepător de sulf se ridică din râul de dedesubt, izvoarele sale calde clocotesc uşor, aşa cum au făcut-o de milenii”, mai povesteşte McGrath.

BBC a încercat să contacteze Ministerul Culturii pentru a comenta situaţia Băilor Herculane însă instituția nu a răspuns.

ADVERTISEMENT