News

Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale din Iași, pusă sub control judiciar. Acuzațiile procurorilor

02.03.2021 | 10:01
Beatrice Rancea managerul Operei Nationale din Iasi pusa sub control judiciar Acuzatiile procurorilor
ADVERTISEMENT

În urma zecilor de percheziții care au avut loc luni, 1 martie, la Opera Națională din Iași, managerul instituției, Beatrice Rancea, a fost pusă sub control judiciar.

Directoarea este cercetată penal într-un dosar privind nereguli financiare la Operă cu un prejudiciu care se ridică la suma de 5 milioane de lei, potrivit reprezentanților DIICOT.

ADVERTISEMENT

După verificările din urmă cu o zi, Beatrice Rancea a fost dusă la audieri alături de alte 13 persoane. Procurorii susțin că aceasta ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, care ar fi obținut sume mari de bani provenind din subvenții şi alocări de la bugetul de stat.

Beatrice Rancea, managerul Operei din Iași, pusă sub control judiciar

DIICOT a realizat mai multe percheziții, luni, la Opera Națională din Iași. Procurorii vizează un grup infracțional care ar fi fost condus de managerul instituției, Beatrice Rancea, suspectat de delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii Operei Naționale București și Operei Naționale Iași. Beatrice

ADVERTISEMENT

Rancea a fost dusă la audieri alături de alte 13 persoane. Ulterior, în cursul zilei de marți, Rancea a fost pusă sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de deturnarea fondurilor Operei de la Iași și din București, potrivit ȘtirileProTV. Totodată, procurorii au dispus control judiciar și pentru alte 10 persoane din dosar.

Percheziţiile au avut loc după ce la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile procurorilor în cazul Operei Iași

DIICOT a emis un comunicat de presă în care anunță acuzațiile aduse managerului instituției de cultură din Iași și complicilor săi.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2014 s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Este vorba despre Beatrice Rancea.

ADVERTISEMENT

”Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.
Prejudiciul estimat în acest dosar, până în prezent, este de 5.000.000 de lei”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: