Sport

Beatriz Haddad Maia a scris istorie la Roland Garros. Prima jucătoare din Brazilia care ajunge în semifinale pe zgura de la Paris

Beatriz Haddad Maia a căpătat experiența necesară de a ști să gestioneze momentele importante și a ajuns să atingă faza semifinalelor la Roland Garros la vârsta de 27 de ani.
07.06.2023 | 19:28
Beatriz Haddad Maia a scris istorie la Roland Garros Prima jucatoare din Brazilia care ajunge in semifinale pe zgura de la Paris
Beatriz Haddad Maia a căpătat experiența necesară de a ști să gestioneze momentele importante și a ajuns să atingă faza semifinalelor la Roland Garros la vârsta de 27 de ani. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sportiva din Brazilia nu a avut rezultate notabile până la această calificare fabuloasă în careul de ași de la French Open. Ea are în palmares două titluri la Nottingham și Birmingham, dar cea mai mare performanță este finala de la turneul de 1.000 de puncte de la Toronto, din 2022, când a pierdut în fața Simonei Halep.

Beatriz Haddad Maia, regina Braziliei la Roland Garros

În ciuda faptului că nu este văzută ca o sportivă ce ar putea avea prea mari reușite pe zgură, Beatriz Haddad Maia a răsturnat toate calculele la Paris și a devenit prima jucătoare din Brazilia calificată în semifinale la Roland Garros.

ADVERTISEMENT

Aflată pe locul 14 WTA și fiind cap de serie numărul 14, Haddad Maia a trecut în sferturile de finală de tunisianca Ons Jabeur, favorită 7, scor 3-6, 7-6 (5), 6-1, după o bătălie crâncenă care a dura două ore și jumătate.

Astfel, ea a devenit prima jucătoare din Brazilia care ajunge în semifinale la Roland Garros în Era Open. Înaintea sa, dar până să se treacă la noul sistem din tenis, Maria Bueno a jucat finală la French Open în 1964. Patru ani mai târziu, după introducerea Erei Open, aceeași Bueno a făcut semifinale la US Open.

ADVERTISEMENT

A salvat o minge de meci și a jucat cel mai lung meci

Beatriz Haddad Maia, care până la această ediție de Roland Garros nu trecuse de turul 2 la un Grand Slam, a avut parte de un traseu absolut incredibil pe zgura pariziană, ea supraviețuind miraculos în mai multe partide.

Brazilianca a început turneul în forță și a învins-o pe Tatjana Maria, scor 6-0, 6-1, dar apoi a avut de fiecare dată nevoie să revină fantastic pentru a câștiga în decisiv. Ba chiar a fost la un pas de eliminare, salvând o minge de meci.

ADVERTISEMENT

În turul 2 a trecut de rusoaica Diana Schneider, scor 6-2, 5-7, 6-4, după două ore și 43 de minute de joc, iar în faza următoare a jucat cu o altă sportivă din Rusia, Ekaterina Alexandrova. A fost 5-7, 6-4, 7-5, la capătul a aproape trei ore de joc și în care Haddad Maia a salvat minge de meci.

Sara Sorribes Tormo din Spania a fost adversarul din optimi, iar jocul a rămas în analele turneului. Brazilianca s-a impus cu 6-7 (3), 6-3, 7-5, după o revenire miraculoasă, iberica având set și 3-0 în actul secund. A fost cel mai lung meci de la această ediție, trei ore și 51 de minute, și al treilea din istoria competiției.

ADVERTISEMENT

În cele cinci partide jucate în acest turneu, Beatriz Haddad Maia a petrecut pe teren 12 ore și 55 de minute, mai mult decât orice altă jucătoare din competiție. În semifinale o așteaptă un nou joc extrem de dificil împotriva liderului mondial, poloneza Iga Swiatek.

ADVERTISEMENT