News

Final fericit într-un episod sfâșietor al retragerii SUA din Afganistan. Bebelușul dat de părinți soldaților, din nou alături de familie

Sohail Ahmadi, un băiețel predat din disperare unui soldat peste un zid al aeroportului din Kabul în haosul evacuării americane din Afganistan, a fost găsit și a fost reunit cu rudele sale.
10.01.2022 | 20:32
Final fericit intrun episod sfasietor al retragerii SUA din Afganistan Bebelusul dat de parinti soldatilor din nou alaturi de familie
ADVERTISEMENT

Bebelușul avea doar două luni când a dispărut pe 19 august, în timp ce mii de oameni se grăbeau să părăsească Afganistanul, când țara a căzut în mâinile talibanilor.

După un material exclusiv, realizat de Reuters și publicat în noiembrie, copilul a fost localizat în Kabul, unde un taximetrist de 29 de ani, pe nume Hamid Safi, îl găsise în aeroport și l-a dus acasă pentru a-l crește alături de copii săi.

ADVERTISEMENT

Final fericit într-un episod sfâșietor al retragerii SUA din Afganistan. Bebelușul dat de părinți soldaților, din nou alături de familie

După mai bine de șapte săptămâni de negocieri și cereri și, în cele din urmă, o scurtă reținere de către poliția talibană, Safi a predat în cele din urmă copilul înapoi bunicului său și altor rude aflate încă în Kabul.

Ei au spus că vor căuta acum să-l reunească cu părinții și frații săi care au fost evacuați cu luni în urmă în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

În timpul tumultoasei evacuări afgane din timpul verii, Mirza Ali Ahmadi, tatăl băiatului care lucrase ca agent de securitate la ambasada SUA, și soția sa Suraya se temeau că fiul lor va fi zdrobit de mulțime în timp ce se apropiau de porțile aeroportului în drum spre un zbor spre Statele Unite.

Ahmadi a declarat că, în disperarea sa în acea zi, l-a înmânat pe Sohail peste zidul aeroportului unui soldat în uniformă despre care el credea a fi american, fiind sigur că va parcurge în scurt timp cei 5 metri rămaşi până la intrarea în aeroport și-și va recupera bebelușul.

ADVERTISEMENT

Chiar în acel moment, forțele talibane au împins mulțimea înapoi și a mai trecut o jumătate de oră până când Ahmadi, soția sa și ceilalți patru copii ai lor să poată intra înăuntru.

Dar deja copilul nu era de găsit nicăieri.

Ahmadi a spus că și-a căutat cu disperare fiul în interiorul aeroportului și i s-a spus de către oficiali că probabil a fost scos din țară separat și că ar putea fi reunit cu ei mai târziu.

ADVERTISEMENT

Restul familiei a fost evacuat – ajungând în cele din urmă la o bază militară din Texas. Luni de zile nu au avut idee unde se afla fiul lor.

Cazul evidențiază situația dificilă a multor părinți separați de copiii lor în timpul evacuării precipitate și retragerii forțelor americane din țară după un război de 20 de ani.

Fără nicio ambasadă a Statelor Unite în Afganistan și organizațiile internaționale supraîncărcate, refugiații afgani au avut probleme în a obține răspunsuri cu privire la momentul sau posibilitatea unor reunificări complexe ca aceasta.

Copilul fusese luat de un șofer de taxi

În aceeași zi în care Ahmadi și familia sa au fost separați de copilul lor, Safi s-a strecurat pe porțile aeroportului din Kabul, după ce a condus familia fratelui său, care trebuia și ea să evacueze.

Safi a spus că l-a găsit pe Sohail singur și plângând pe pământ. După ce a spus că a încercat fără succes să-i găsească pe părinții bebelușului înăuntru, a decis să ducă copilul acasă la soția și copiii lui. 

Safi are trei fiice ale sale și a spus că cea mai mare dorință a mamei sale înainte de a muri este ca el să aibă un fiu.

În acel moment, a decis: „Păstrez acest copil. Dacă familia lui va fi găsită, îl voi da înapoi. Dacă nu, îl voi crește singur”, a declarat el pentru Reuters.

Safi a mai povestit că l-a dus la medic pentru un control după ce a fost găsit și a încorporat rapid copilul în familia sa. L-au botezat Mohammad Abed și au postat imagini cu toți copiii împreună pe pagina lui de Facebook.

După ce a apărut povestea de la Reuters despre copilul dispărut, unii dintre vecinii lui Safi – care observaseră întoarcerea lui de la aeroport cu câteva luni în urmă cu un bebeluș – au recunoscut fotografiile și au postat comentarii despre locul în care se află acestai.

Ahmadi le-a cerut rudelor sale aflate încă în Afganistan, inclusiv socrului său Mohammad Qasem Razawi, în vârstă de 67 de ani, care locuiește în provincia de nord-est Badakhshan, să-l caute pe Safi și să-l roage să-l returneze familiei pe Sohail.

Razawi a spus că a călătorit două zile și două nopți în capitală încărcat cu cadouri – inclusiv o oaie sacrificată, câteva kilograme de nuci și îmbrăcăminte – pentru Safi și familia sa.

Dar Safi a refuzat să-l elibereze pe Sohail, insistând că vrea să fie evacuat din Afganistan împreună cu familia sa. Fratele lui Safi, care a fost evacuat în California, a spus că Safi și familia lui nu au cereri de intrare în SUA în așteptare.

Băiețelul, recuperat dupa 5 luni cu ajutorul poliției

Familia bebelușului a cerut ajutor de la Crucea Roșie, care are o misiune declarată de a ajuta la reconectarea persoanelor despărțite de crize internaționale, dar a spus că au primit puține informații de la organizație. 

În cele din urmă, după ce a simțit că au rămas fără opțiuni, Razawi a contactat poliția locală a talibanilor pentru a raporta o răpire. Safi a negat acuzațiile către poliție și a spus că are grijă de copil, nu că îl răpește.

Plângerea a fost investigată și respinsă, iar comandantul poliției locale a declarat pentru Reuters că a ajutat la aranjarea unui acord, care includea un acord semnat cu amprente de ambele părți. 

Razawi a spus că familia copilului a fost de acord să-l despăgubească pe Safi în jur de 100.000 de afgani (950 de dolari) pentru cheltuielile efectuate pentru îngrijirea lui timp de cinci luni.

„Bunicul copilului a făcut plângere și l-am găsit pe Hamid și, pe baza dovezilor pe care le aveam, l-am recunoscut pe copil”, a spus Hamid Malang, controlorul șef de zonă al secției de poliție locală. „Cu ambele părți de acord, copilul va fi predat bunicului său”, a spus el sâmbătă.

În prezența poliției, copilul a fost în sfârșit înapoiat rudelor sale.

Razawi a spus că Safi și familia lui au fost devastați de pierderea lui Sohail. „Hamid și soția lui plângeau, am plâns și eu, dar i-am asigurat că amândoi sunt tineri, Allah le va da un copil de sex masculin. Nu unul, ci mai mulți. Le-am mulțumit amândurora că au salvat copilul de la aeroport”, a spus Razawi.

Părinții bebelușului au declarat că s-au bucurat nespus, deoarece au putut să vadă cu ochii lor reuniunea prin video chat.

Acum, Ahmadi și soția sa și alți copii, care la începutul lunii decembrie au reușit să se mute de la baza militară și să se reinstaleze într-un apartament din Michigan, speră că Sohail va fi adus în curând în Statele Unite.

„Trebuie să aducem copilul înapoi la mama și la tatăl lui. Aceasta este singura mea responsabilitate”, a spus bunicul lui. “Dorinţa mea este ca el să se întoarcă la ei.”

ADVERTISEMENT