Fotbal intern

Gigi Becali, dialog incredibil cu Surdu: „AICI MORI!”

Steaua întîlneşte luni seara FC Braşov, o echipă care se luptă din greu pentru a scăpa de retrogradare. Printre fotbaliştii lui Ţălnar sînt şi trei foşti stelişti, Andrei Cristea, Janos...
27.04.2014 | 10:50
Gigi Becali dialog incredibil cu Surdu AICI MORI

Steaua întîlneşte luni seara FC Braşov, o echipă care se luptă din greu pentru a scăpa de retrogradare. Printre fotbaliştii lui Ţălnar sînt şi trei foşti stelişti, Andrei Cristea, Janos Szekely şi Romeo Surdu. Dintre toţi, ultimul a fost cel care a reuşit să strîngă cele mai multe meciuri în roş-albastru, motiv pentru care FANATIK l-a provocat la un dialog franc despre situaţia actuală a echipei sale, dar şi despre aventurile prin care a trecut în Ghencea şi la Rapid.

Romeo, mai ţii minte ultimul meci disputat pe stadionul din Ghencea?

– Sincer? Ştiu că nu am jucat niciodată acolo de cînd am plecat de la Steaua, deci a fost meciul din penultima etapă. Că apoi ne-am dus la Cluj, să jucăm cu CFR, şi i-am bătut, pentru că ne-am asigurat calificarea în cupele europene înaintea finalei de Cupă cu Dinamo. Dar nu mai ştiu exact. Cu Târgu Mureş parcă…

Exact!

– Da, amintiri frumoase de la Steaua, oricum.

Iar acum te duci cu Braşovul şi trebuie să îi bateţi…

– Da. Dar, sincer, e greu să iei trei puncte.

Cum e atmosfera acum, sînteţi încordaţi?

– Atmosfera e bună, dar nu ai cum să fii relaxat. Gîndeşte-te că jucăm cu Steaua, apoi cu Dinamo, iar pînă la final mai avem şi pe CFR Cluj în program. Echipe bune, cu nume, pe care e greu să le învingi. La ce e în campionat acum la retrogradare, nici nu ştii ce să mai crezi. Eu n-am văzut în viaţa mea o aşa situaţie! Atît de multe echipe care să se bată să se salveze. Oricum, noi sîntem acum ca o echipă care se bate la campionat, adică orice pas greşit te costă.

Cum a fost pentru tine perioada la Steaua?

– La început a fost destul de slabă, în primul an. Apoi am fost împrumutat la Braşov, am jucat bine, am dat goluri, şi cînd am revenit am făcut cuplu cu Bogdan Stancu, ne-am înţeles foarte bine. Aveam o echipă bunicică, dar nu am avut situaţia de acum.

La ce te referi?

– Acum e linişte. Şi e de vreo doi ani, de cînd a venit Reghe, pentru că nu vreau să se înţeleagă altceva. E un management bun şi asta se reflectă în performanţele lor. Noi, care eram pe vremea mea la Steaua, am avut şi ghinion. Mă gîndesc la meciurile cu Napoli, de exemplu, apoi am pierdut un campionat în ultimele etape. Eu, de exemplu, am doar o Cupă a României cîştigată acolo…

Cu Olăroiu…

– Da! Păi, cînd a venit Oli s-a simţit imediat. A reuşit să strîngă grupul în jurul lui, ne-a responsabilizat, iar în trei săptămîni, cît a stat, am luat un trofeu.

Cu Gigi Becali cum te-ai înţeles?

– Bine! Sincer, chiar m-am înţeles foarte bine mereu cu nea Gigi.

Ai o amintire specială cu el?

– Da, chiar mi-a venit acum în minte una. Eram după un meci la Vaslui, iar pe mine mă dorea domnul Porumboiu acolo în perioada aia. Şi tocmai dădusem gol şi apare nea Gigi în vestiar: <Bă, Romică, tată, tu îl baţi pe Porumboiu la el acasă şi vrei să pleci la el?! Ai înnebunit, ai lut-o razna?! Vezi că aici, la Steaua, mori!>. Ştii cum vorbea el. Nu, eu chiar n-am avut vreo problemă cu el…

Dar totuşi nu ţi-a prelungit contractul…

– Da, nu ştiu exact ce s-a întîmplat atunci. Dupa finala cu Dinamo, din Cupă, a venit la mine Meme Stoica şi mi-a zis: <Bă, rămîi! Te vrea şi Gigi…>. Dar am înţeles. Veniseră atunci Mihai Costea, Chipciu, jucători pe care se dăduseră bani şi trebuiau să joace.

Regreţi că nu ai rămas?

– Sincer? Regret că nu am plecat în străinătate apoi…

Deci regreţi că te-ai dus la Rapid?

– Sincer, cam da. Aveam o ofertă din Rusia, contract pe patru ani şi pe bani mult mai mulţi decît la Rapid. Plus că aveam ceva şi din Iran. Cîştigasem un trofeu cu Steaua, iar acolo, dacă vii de la o echipă importantă din Europa, te umplu de bani. Crede-mă, mă umpleau de bani! Dar aşa a fost să fie. Am rămas aici să iau campionatul cu Rapid şi am păţit ce am păţit.

Te referi la faptul că suporterii te înjurau meci de meci din cauză că erai finul lui Răzvan Lucescu?

– Păi ei m-au luat din al doilea meci. Cu Vaslui, în prima etapă, am bătut 3-0 şi am dat gol. Iar Vaslui era echipă mare atunci în România. Iar la următorul meci pe Giuleşti, m-au luat direct. Dar nu doar pe mine…

Şi pe Coman…

– Da, mai mulţi, noi eram finuţii lui Răzvan, aşa ni se zicea. Eram înjurat meci de meci de mă întrebau prietenii din echipele adverse: <Bă, mai poţi? Cum rezişti?>. Rezişti, ce să faci? Dar nu s-a gîndit nimeni că noi am calificat echipa pentru doar a treia oară în grupele Europa League, că am ajuns în finala Cupei României, că ne-am luptat pînă în ultimele 5 etape la campionat. Dar i-am avut lîngă noi doar pe Răzvan şi pe Dinu Gheorghe, eram neplătiţi de luni de zile…

Apropos, puteai cere falimentul Rapidului şi nu ai făcut-o. Te-a sunat cineva din partea suporterilor să îşi ceară scuze, să zică <Romică, am greşit cu tine!>?

– Da, m-a sunat liderul lor, Gigi Corsicanu. Mi-a mulţumit. El oricum a fost unul din oamenii care au ţinut la mine pentru munca mea şi pentru devotament.

Dar ce sumă îţi datorează Rapidul?

– 360.000 de euro. Cam aşa… Eram fără stres acum. Însă am datorii, ca deh, aşa e să fii fotbalist în România.

Şi mai e vreo şansă să îi recuperezi?

– Acum, nu. Că aşa e legea în România. Munceşti pentru banii tăi şi nu-i poţi lua. Dar am înţeles că atunci cînd Rapid va ieşi din insolvenţă mă voi putea adresa iar instanţelor sportive.

Pentru final, revin cu aceeaşi întrebare. Poate bate Braşovul pe Steaua?

– E foarte dificil să iei trei puncte. Dar îmi aduc aminte cînd eram acolo, tot cu Braşovul jucam. Am zis: <Mamă, îi omorîm pe ăştia!>. Ne-au dat 3-0, de ne-am pus în genunchi în faţa galeriei. Deci trebuie să crezi şi să lupţi mereu.

_________________________________________________________________________________________

Cornel Ţălnar are o misiune dificilă. Încearcă să facă o echipă, dar, de exemplu, are patru atacanţi, iar el joacă doar cu unul. Şi, ştii cum e ca antrenor, o decizie greşită, echipa pierde, iar apoi va suporta consecinţele” (Romeo Surdu, atacant FC Braşov)

65 de meciuri a jucat Surdu la Steaua în Liga I, timp în care a marcat 9 goluri