Fotbal intern

Becali, „patronul” Academiei Hagi! Vara asta a investit 4,9 milioane €!

Gigi Becali nu se lasă! Nu se dezminte nici în această vară şi transferă cei mai promiţători jucători români. Ultima lovitură a fost transferul lui Florinel Coman (19 ani), pentru care i-a...
22.08.2017 | 00:10
Becali patronul Academiei Hagi Vara asta a investit 49 milioane E
ADVERTISEMENT

Gigi Becali nu se lasă! Nu se dezminte nici în această vară şi transferă cei mai promiţători jucători români. Ultima lovitură a fost transferul lui Florinel Coman (19 ani), pentru care i-a dat lui Gheorghe Hagi 2.200.000 de euro. Este al treilea jucător de mare viitor luat de la Viitorul în această perioadă de transferuri, după Romario Benzar (25 de ani) şi Dragoş Nedelcu (20 de ani). Cât au costat a dezvăluit chiar Gigi Becali într-o conferinţă de presă: „Suma de transfer, împreună cu o clauză care se va împlini, este 2,7 milioane de euro pentru ambii jucători. Procente la un eventual transfer: 20 la sută pentru fiecare jucător. Din 20-30 de milioane de euro cu cât o să-i dau, Gică (n.a. – Hagi) mai ia patru, cinci milioane de euro. Eu zic că a procedat foarte bine”.

4,9 milioane de euro, cât a „cotizat” finul Becali la naşul Hagi, înseamnă, desigur, foarte bine. Un colac de salvare mai ales în criza financiară în care, chiar dacă nu o recunoaşte, se află „Regele”…

Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real 

ADVERTISEMENT

„Contingentul” Viitorul completează „contingentele” Astra şi Urziceni…

De altfel, cu Florinel Coman, Becali a ajuns la 7 jucători transferaţi de-a lungul timpului de la Viitorul: Gabi Iancu, Alin Toşca, Florin Tănase, Romario Benzar şi Dragoş Nedelcu fiind cei 5 aduşi înaintea lui Coman. La aceştia se adaugă şi împrumutul pe un an al lui Robert Grecu, pentru 50.000 de euro, dar de care Gigi Becali vrea să scape şi a dat ordin să i se găsească o echipă dispusă să-l ia. „Acţiunea Viitorul” seamănă izbitor cu precedentele Unirea Urziceni (7 jucători luaţi în 2010) şi Astra Giurgiu (7 jucători luaţi începând de anul trecut). Diferenţa este, în cazul Viitorului, că jucătorii au venit în decurs de câţiva ani.

Cât au costat jucătorii Viitorului: 

Gabi Iancu – 1 milion de euro (2013)

Alin Toşca – 600.000 de euro (214)

Florin Tănase – 1,5 milioane de euro (2016)

Robert Grecu – 50.000 de euro (împrumut 2017)

Romario Benzar – 1,2 milioane de euro (2017)

Dragoş Nedelcu – 1,5 milioane de euro (2017)

Florinel Coman – 2,2 milioane de euro (2017)

În total, Gigi Becali l-a îmbogăţit pe Gică Hagi cu 8 milioane de euro, suma de transfer pentru cei 7 jucători. Viitorul este a treia campioană a României de la care Becali a cumpărat „en gros”, după amintitele Astra Giurgiu şi Unirea Urziceni.

ADVERTISEMENT

Becali, strategie de viitor cu jucătorii de la Viitorul lui Hagi

Nici cel mai mare duşman al lui Gigi Becali nu are cum să nu recunoască faptul că strategia omului de afaceri din Pipera este bună. Planul său este cu bătaie lungă, iar scopul este unul singur: vrea să formeze o echipă care să se bată la primăvara europeană din Liga Campionilor, performanţă pe care nu a reuşit-o nicio echipă românească în actualul format al competiţiei.

Încă de acum câţiva ani, Gigi Becali promitea să facă o echipă formată din cei mai buni tineri fotbalişti români, care să se lupte cu şanse pentru performanţă în Liga Campionilor: „O să fac o echipă numai din fotbalişti români, tineri şi de valoare. O să vedeţi. Străinii de valoare sunt prea scumpi şi nu vin în România. Ne vom lupta pentru performanţă în Liga Campionilor”. În acest sezon, parcă mai mult şi mai… consistent, valoric vorbind, FCSB a adus foarte mulţi jucători tineri, chiar dacă mulţi încă n-au prins niciun minut în prima echipă a „roş-albaştrilor”.

ADVERTISEMENT

„Ce fac acum nu este neapărat pentru titlu”

Faţă de sezonul trecut, FCSB nu mai are dificultăţi cu regula U21, care obligă cluburile să aibă un jucător sub 21 de ani pe teren pe tot parcursul meciurilor din Liga 1. Ba mai mult, se întâmplă foarte des ca Steaua să aibă doi sau trei jucători U21 prezenţi în iarbă în confruntările din prima ligă. După transferurile lui Nedelcu, Benzar (ambii fraţi, cel mic, Daniel, are doar 19 ani) şi Coman, Gigi Becali şi-a făcut cunoscut din nou visul de a se bate cu granzii din Liga mare: „Ceea ce fac acum nu e neapărat pentru titlu, ci pentru a forma o echipă şi în doi, trei ani să jucăm în primăvara Ligii Campionilor. Acum vom evolua cu trei, patru jucători sub 21 de ani”.

Dică dă şanse tinerilor la FCSB

FCSB are un lot cu mulţi jucători tineri valoroşi, nu de umplutură. Chiar dacă unii dintre ei nu au debutat încă la echipa mare, Nicolae Dică a arătat că este dispus să dea tuturor şanse să evolueze. În meciul din etapa 4, la începutul lui august, de exemplu, împotriva Concordiei, Dică i-a folosit pe Daniel Benzar şi Robert Grecu, Dennis Man fiind deja printre titularii uzuali ai echipei. Curajul lui Dică a fost răsplătit, Benzar cel mic şi Man reuşind golurile care au adus victoria FCSB-ului. Fostul „decar” al Stelei declara după meci: „Mie-mi place să promovez tineri, am dorit mult să îl promovez şi pe Grecu. Aceşti copii sunt viitorul Stelei, vor deveni jucători de bază”.

ADVERTISEMENT

Becali, pressing la Alex Băluţă

Gigi Becali nu se opreşte aici: „Mai am în plan mutări. Să văd dacă vrea Dumnezeu să le fac. Trebuie neapărat să mai iau un fundaş central. Şi probabil un atacant, ca să avem şi noi trei-patru”. Atacantul dorit, şi refuzat până acum, poate fi, totuşi, Alex Băluţă (23 de ani) de la CS U Craiova. Becali recunoaşte că „Un jucător care mie îmi place e Băluţă. Dacă pot să îl iau, îl iau. E o ţintă la care nu renunţ, chiar dacă înţeleg că nu vor să îl dea. Ei să nu se supere pe mine, eu fac ofertă, două milioane de euro, poate două jumătate. Să refuze, dacă nu vor. Dar de ce să se supere, eu le ridic cota jucătorului”. Chiar dacă CS U Craiova nu vrea să îi dea drumul lui Băluţă la FCSB, el însuşi declarând că nu se pune problema unui transfer şi chiar dacă nu se va rezolva mutarea din această vară, Băluţă rămâne pe radarul lui Becali.

Steaua care poate ataca primăvara în Liga Campionilor

Steaua are o mulţime de jucători de perspectivă, iar unii dintre ei au confirmat deja la nivelul Ligii 1. În compartimentul defensiv trebuie să mai vină întăriri, alături de Bălaşa, Larie şi Artur Jorge. Dacă planurile steliştilor le ies şi tinerii jucători continuă evoluţiile bune, atunci, FCSB ar putea alinia o echipă foarte puternică în următorii 2-3 ani, care să fie competitivă şi pe plan european, cu Andrei Vlad (18 ani) sau Toma Niga (20) în poartă, „veteranul” Romario Benzar (25), Mihai Bălaşa (22), Artur Jorge (23) în apărare, Ovidiu Popescu (23) şi Dragoş Nedelcu (20) la închidere, Denis Man (18), Daniel Benzar (19), Rareş Enceanu (23), Cristian Onţel (19) sau Paul Szecui (17) la mijloc şi Florinel Coman (19) sau Florin Tănase (22) în faţă. Acestora li se pot adăuga „maturii” Denis Alibec (26 de ani), Lucian Filip (26), Cătălin Golofca (27), Vlad Achim (28), Constantin Budescu (28), ca să nu mai amintim „moşii” Florin Niţă (30 de ani), Ionuţ Larie (30), Marko Momcilovic (30), Junior Morais (31) sau Mihai Pintilii (32). Lot de valoare şi perspectivă, care ar ajunge de râsul curcilor… mai bine zis al… „câinilor”, dacă nu va lua titlul.

„Copiii” lui Gigi Becali:

Vlad (18) – R. Benzar (25), M. Bălaşa (22), A. Jorge (23), L. Filip (26) – O. Popescu (23), D. Nedelcu (20) – D. Man (18), D. Benzar (19), F. Tănase (22) – F. Coman (19)

„Ceea ce fac acum nu e neapărat pentru titlu, ci pentru a forma o echipă cu care, în doi, trei ani să jucăm în primăvara Ligii Campionilor” – Gigi Becali

6 goluri şi 7 pase de gol a dat Florinel Coman în cele 28 de meciuri jucate pentru Viitorul în campionatul trecut

1,5 milioane de euro este cota lui Florinel Coman pe site-urile de specialitate

3 milioane de euro este cota lui Denis Alibec, cel mai scump jucător din Liga 1

25,5 milioane de euro este valoarea lotului echipei FCSB

ADVERTISEMENT