S-a găsit CHEIA! Cît îl costă pe Gigi un an de LIBERTATE!

Răzvan Scarlat    Adrian Dumitru   
în FCSB
05/02/2014, 13:20
S-a găsit CHEIA! Cît îl costă pe Gigi un an de LIBERTATE!

Noul Cod Penal, care a intrat în vigoare pe 1 februarie, a scos din spatele gratiilor sute de deţinuţi din întreaga ţară şi a mutat din celulele închisorilor în centrele de reeducare zeci de minori condamnaţi pentru diverse fapte, inclusiv pentru omor.

Valul de eliberări se va propaga şi în lunile următoare, cazurile soluţionate sîmbătă intrînd la capitolul „urgenţe”. De prevederile noului Cod Penal vor beneficia condamnaţi şi suspecţi celebri! De exemplu, pe 10 februarie, Curtea de Apel Bucureşti ar putea constata că opt grei ai fotbalului românesc, cei din “Dosarul Transferurilor”, nu mai au de ce să fie judecaţi, mutările de jucători urmînd a fi prescrise. Şi Gigi Becali are motive de satisfacţie. Patronul Stelei, prin vocea avocaţilor săi, doreşte să fie arestat la domiciliu sau să execute zile amendă, în locul detenţiei.

O zi-amendă costă între 10 şi 500 lei

Articolul 61 din noul Cod Penal îi dă lui Gigi Becali posibilitatea de a plăti, în loc să facă închisoare. “Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului. Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 300 de zile”, se arată în Codul Penal. Numărul acestor zile îl stabileşte magistratul. Suma unei zile-amendă va fi stabilită de un judecător, în funcţie de averea deţinutului. Cel mai probabil, în cazul lui Gigi Becali, magistraţii vor hotărî ca o zi amendă să coste 500 lei.

Conform noului Cod Penal, limitele speciale ale zilelor-amendă sînt cuprinse între:

* 60 şi 180 de zile-amendă, cînd legea prevede pentru infracţiunea săvîrşită numai pedeapsa amenzii;

* 120 şi 240 de zile-amendă, cînd legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;

* 180 şi 300 de zile-amendă, cînd legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.

300 zile îl costă 33.000 €

În ultima categorie se încadrează şi patronul Stelei, Gigi Becali. Un calcul simplu arată că Becali ar trebui să scoată din buzunar 150.000 de lei, aproximativ 33.000 de euro! Patronul Stelei a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Potrivit noului Cod Penal, Gigi Becali ar mai putea cere să i se schimbe pedeapsa închisorii cu măsura arestului la domiciliu, care va trebui să implice monitorizarea condamnatului cu o brăţară dotată cu cip.

Vrea să fie graţiat de Băsescu

Pînă să fie pusă în discuţie cumpărarea celor 300 de zile de detenţie, avocaţii lui Gigi Becali au întocmit un dosar de graţiere, care a fost trimis la Cotroceni pentru a fi analizat, anunţă România TV. “Eu m-am gîndit de mult la graţiere. Am spus din momentul în care am acceptat să verificăm cauza schimburilor de terenuri şi am lămurit problema unor greşeli grave acolo. Consider că intervenţia preşedintelui ar fi tocmai pentru a arăta opiniei publice că şi acolo unde sistemul judiciar greşeşte se poate interveni legal prin instrumentele care îi dau posibilitatea preşedintelui de a graţia. Acum rămîne să vedem în ce măsură, într-adevăr, specialiştii de la Palatul Cotroceni, analizînd toată această documentaţie a dosarului a schimbului de terenuri, vor considera într-adevăr că erorile la care am făcut referire sînt cele pe care le-am semnalat. Şi s-ar putea interveni prin acest act de graţiere”, a explicat avocatul lui Becali, Cătălin Dancu.

300…de milioane de euro este averea lui Gigi Becali conform revistelor de specialitate

260…de zile de închisoare a ispăşit Gigi Becali pînă în prezent

 

 

Închide ×