News

Becali şi-a găsit aliat în liga a 4-a. Piedică pentru Lăcătuş

Carmen Bucureşti renaşte la 70 de ani după ce era desfiinţată, iar ASA Bucureşti (viitoarea Steaua) îi lua locul în Divizia A...
Becali sia gasit aliat in liga a 4a Piedica pentru Lacatus
ADVERTISEMENT

Carmen Bucureşti renaşte la 70 de ani după ce era desfiinţată, iar ASA Bucureşti (viitoarea Steaua) îi lua locul în Divizia A

Echipa de fotbal Carmen Bucureşti şi-a câştigat notorietatea prin modul în care a fost desfiinţată şi mai ales prin asocierea cu pătrunderea Stelei în prima ligă. Deşi mai toate echipele faimoase din epoca interbelică au fost măturate de tăvălugul comunist, doar în cazul lui Carmen a fost o decizie administrativă, un tipic proces comunist aranjat de OSP (Oficiul Sportului Popular) în 19 august 1947, menit să facă rost de un loc în Divizia A pentru nou înfiinţata ASA Bucuresti, cu doar 3 zile înainte de începutul campionatului!

ADVERTISEMENT

„Cuib de duşmani ai sportului” lichidat cu mânie proletară

Pe scurt, prima echipă Carmen a fost înfiinţată, în 1922, în cartierul Lemaitre (Timpuri noi) de fraţii Tudor şi Paul Niculescu. S-a afiliat la FSSR în 1924, iar în primăvara lui 1925 juca prima dată într-o competiţie oficială, categoria a III-a a Districtului Bucureşti. A dus o existenţă chinuită în anonimatul Districtului Bucureşti, reuşind de multe ori să strângă cu greutate 11 oameni pe teren din cauza lipsurilor financiare. Destinul acelei echipe Carmen se împleteşte abia în 1939 cu cel al familiei Mociorniţa, care avea o altă echipa numită ASPI Mociorniţa din 1933. După retrogradarea din Divizia B la capătul sezonului 1938/1939, tânărul Ionel Mociorniţa (22 de ani), fiul lui Dumitru Mociorniţa (industriaşul prahovean care fondase echipa ASPI în perioada interbelică), transferă cei mai buni jucători ai grupării sale la Carmen şi preia conducerea echipei.

După Al Doilea Război Mondial, Carmen a început să crească. În tricoul echipei apar Bazil Marian, Angelo Niculescu, Nicolae Simatoc sau Gică Popescu I. Carmen termină pe locul 2 în ediţia 1946-47, dar Ionel Mociorniţa intră într-un conflict cu Ana Pauker, după ce refuză să joace cu Dinamo Tbilisi, în decembrie 1945. Răzbunarea vine după un an şi jumătate. În august 1947, Carmen Bucureşti este exclusă din Divizia A. Emilian Anghelu, deputat şi preşedinte al FRFA, expunea în Sportul Popular motivele care au dus la excludere: „Federaţia Română de Fotbal Asociaţie a decis excluderea echipei Carmen din cadrele sale şi măsura aceasta nu surprinde pe niciun adevărat prieten al sportului, care nu ne-ar putea face decât reproşul că ea ar fi trebuit să fie mai devreme. Considerăm măsura luată ca una care duce la lichidarea unui cuib de duşmani ai sportului sub denumirea de grupare sportivă”.

ADVERTISEMENT

19549622_10208981114397509_1770313276_o

Antrenor este Adi Matei, primul jucător se numeşte Silviu Flisc

Cu o puternică expunere pe reţelele de socializare, noua Carmen Bucureşti a început să strângă rândurile. Între 1 iunie şi 1 iulie, toţi cei care şi-au dorit să îmbrace tricoul vicecampioanei României din 1947 au participat la trialuri organizate de oficialii clubului. Pe un teren de lângă „Arena Naţională”, cu nume menit pentru o renaştere, „Viitorul”, zeci de tineri au venit să dea probe.

De pregătirea echipei se ocupă Adrian Matei, singurul fotbalist care a jucat la absolut toate echipele din Bucureşti. Tehnicianul de 49 de ani are experienţă de pe banca tehnică a lui Metaloglobus, Rocar sau ACS Berceni. „Cel care a iniţiat proiecul m-a contactat, am stat de vorbă şi ne-am înţeles repede. Am avut deja 3 trialuri am oprit deja 20 de jucători, am avut şi 3 meciuri amicale. Am obţinut un egal, o victorie şi o înfrângere. Mergem înainte. Eu sper ca ecchipa să fie înscrisă în Liga a IV-a şi să jucăm cu CSA Steaua. Chiar m-am întâlnit cu Ştefan Iovan şi i-am spus <Dacă o să jucăm cu voi, cu CSA Steaua, o să vă batem şi o să jucăm şi în nocturnă>. Ne-am ales şi un teren în care să jucăm în nocturnă, fostul IMGB. E acum un complex de cinci stele, Meciurile vor fi ca în Premier League. Spectatorii care vor veni nu vor beneficia doar de intrare la meci ci şi de alte lucruri: mâncare, fanioane, insigne, accesorii, fulare, tricouri. E un proiect frumos. Vrem să ne organiză ca o echipă profesionistă”, spune Matei. Motto-ul lui Carmen este „Ieşim din întuneric”.

ADVERTISEMENT

În urma trialurilor, Silviu Flisc a devenit primul fotbalist care a semnat cu Carmen Bucureşti. Ultima echipă la care a activat înainte a fost Sporting Roşiori. L-au urmat şi alţii, aşa încât duminică, 2 iulie, Carmen a disputat primul meci de la reînfiinţarea echipei. Oficialii clubului speră ca în cel mai scurt timp echipa să devină una dintre cele mai iubite echipe nou înfiinţate.

Becali şi-a găsit aliat în „războiul” cu CSA Steaua

Dacă preconizata echipă a MApN va începe, aşa cum este regulamentar, din Liga a V-a, şi nu din a IV-a cum visează conducătorii ei, ca un arc întins peste timp, CSA Steaua se va înfrunta, printre altele, cu formaţia desfiinţată în 1947 pentru ca ASA Steaua să apară! Se spune în pestriţa lume a microbiştilor bucureşteni „de cartier” că Gigi Becali abia aşteaptă să ajute financiar şi cu jucători pe Carmen pentru a pune beţe în roate noii Stele a lui Lăcătuş…

ADVERTISEMENT

19621579_10208981084556763_1374786073_n

„Din informaţiile pe care le avem, familia Mociorniţa şi-a dat acceptul să folosim numele echipei”– Adrian Matei

14 victorii din 26 de meciuri a reuşit Carmen Bucureşti în cel mai bun sezon al său, 1946-1947 (5 egaluri şi 7 înfrângeri, golaveraj 90-44), când a terminat de locul 2, la 11 puncte de ITA Arad, campioana României

ADVERTISEMENT