Fotbal international

Beckham al Franţei: „Îmi doream să fiu ca el, dar sînt prea timid!”

Antoine Griezmann este unul din superstarurile de la Euro 2016, cel mai important om al „cocoşilor” la turneul final....
09.07.2016 | 13:04
Beckham al Frantei Imi doream sa fiu ca el dar sint prea timid
ADVERTISEMENT

Antoine Griezmann este unul din superstarurile de la Euro 2016, cel mai important om al „cocoşilor” la turneul final.

Paradoxal, cel mai important om al „cocoşilor” la acest turneu final nu a jucat pînă acum nici un meci în Ligue 1! Antoine Griezmann a avut o ascensiune fulminantă în carieră.

ADVERTISEMENT

Evoluţiile excelente din acest an l-au făcut pe atacntul de 25 de ani unul dintre candidaţii la Balonul de Aur, la acelaşi nivel cu Ronaldo, Messi sau Bale. Dar nu tot timpul lucrurile au fost simple pentru golgheterul Franţei, care a trecut peste mai multe cumpene în viaţă pentru a ajunge aici.

Refuzat de toată Franţa, acceptat la San Sebastian

Antoine Griezmann s-a născut la Macon, în regiunea Saone-et-Loire. I-a plăcut de mic copil fotbalul şi singurul loc în care a jucat în Franţa a fost la echipa sa locală, UF Macon. A vrut să-şi continue ascensiunea în Franţa, însă a fost refuzat de toate echipele la care a dat probe, în special din cauza faptului că era subţire şi mic de statură!

ADVERTISEMENT

În 2005, la un trial din Marsilia, cînd avea 14 ani, nu a atras atenţia francezilor şi singurii care l-au remarcat au fost scouterii lui Real Sociedad. A fost invitat să dea probe la San Sebastian şi ulterior oficialii clubului i-au contactat părinţii pentru a-l lăsa în Spania. I-a fost greu să se despartă de părinţi la o vîrstă destul de fragedă, însă avea să fie pasul decisiv în carieră.

Ascensiune fulminantă

Între 2005 şi 2009, Griezmann a jucat la echipele de tineret de la Real Sociedad. A impresionat şi pe 2 septembrie 2009 a debutat pentru echipa mare într-un meci din Cupa Regelui împotriva lui Rayo Vallecano. Avea să-şi pună amprenta asupra clubului basc mai mult decît orice străin. Între 2009 şi 2014 a jucat peste 200 de meciuri pentru clubul din San Sebastian şi era deja unul dintre cei mai promiţători tineri fotbalişti din lume.

ADVERTISEMENT

A fost ochit de multe formaţii mari din Europa, dar „Cholo” Simeone s-a mişcat cel mai rapid şi l-a luat la Atletico Madrid pentru 35 de milioane de euro. La Atletico, a fost „next level”, pe care l-a parcurs fără nici o emoţie. A devenit rapid unul din liderii echipei şi a pus umărul la calificarea în finala Ligii Campionilor din finalul sezonului trecut.

A suferit o nouă decepţie, fiind erou negativ în ultimul act. A ratat penalty la 0-1 pentru „galactici” în timpul meciului. S-a încheiat 1-1 şi chiar dacă a transformat la loviturile de departajare, Real Madrid a cîştigat al doilea trofeu din ultimii 3 ani tot după un meci cu Atletcoi.

ADVERTISEMENT

Cine îl ajută să scape de timiditate

A debutat în naţionala Franţei în 2014, cînd Deschamps a decis să îl convoace. Evoluţiile bune l-au făcut să fie om de bază la Campionatul Mondial din Brazilia, iar la Euro 2016 a fost starul naţionalei Franţei. Deşi Griezmann pare cel mai dezinvolt fotbalist pe teren, în viaţa de zi cu zi nu este deloc aşa.

Visează să fie copia lui Beckham, însă timiditatea îi dă mari bătăi de cap: „Sînt un fan uriaş al lui Beckham. Avea clasă pe teren, iar în afara gazonului era mereu aranjat, bine îmbrăcat. Îmi aduc aminte la Jocurile Olimpice din 2012, din Londra, ţinea torţa olimpică şi părul nu i se mişca.

Visam să am aceeaşi freză cu el… Apoi el şi-a lăsat părul lung şi nu aveam răbdare să stau şase luni să-mi crească. M-am calmat apoi cu treaba asta şi am ales să joc cu mîneci lungi pentru că el făcea la fel. Şi eu port numărul şapte, pentru că era şi numărul lui. Este adevărat, nu sînt precum Beckham, eu sînt mai timid, dar încerc să lucrez la asta. Mă ajută sora mea să scap de timiditate”, a spus Griezmann despre comparaţia sa cu David Beckham.

Sora lui a supravieţuit atentatului de la „Bataclan”

Antoine Griezmann a luptat mult să ajungă un fotbalist important pentru Franţa, însă cele mai grele momente ale vieţii le-a trăit cînd era deja vedetă. În noiembrie 2015, cînd atentatele au zguduit Parisul…

Primul şoc a venit în timpul meciului Franţa – Germania. Era pe teren cînd au explodat bombele de lîngă „State de France”. Atunci nu ştia că, în acelaşi timp, sora sa Maude era în mare pericol. Ea se afla la teatrul „Batalclan”, în momentul în care terorişii au început să tragă asupra oamenilor.

89 de persoane au murit acolo, putea fi şi ea, însă a fugit printr-o o ieşire de urgenţă şi a scăpat nevătămată. Minutele în care nu ştia nimic de sora lui au fost teribile şi avea să recunoască într-un interviu că a fost spaima vieţii sale. Atunci, fotbalistul a publicat un mesaj emoţionant pe o reţea de socializare: „Mulţumesc lui Dumnezeu că sora mea este în regulă. Toate gîndurile mele sînt alături de victimele acestui atentat”.

„Sînt un fan urias al lui Beckham. Visam să am aceeaşi freză cu el…” (Antoine Griezmann)

11 goluri în 32 de selecţii are Griezmann la naţionala Franţei

54 de meciuri a bifat Antoine pentru Atletico Madrid în sezonul precedent, marcînd 32 de goluri

6.000.000 de euro este salariu pe care îl încazează la Atletico

80.000.0000 de euro este clauza de reziliere fixată de gruparea din Madrid

ADVERTISEMENT