News

Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

În timp ce părinții lor aduc public critici Occidentului, copiii potentaților ruși cresc chiar în țările ale căror societăți pretind că le resping. Putin însuși nu face excepție.
14.04.2022 | 19:22
Beizadelele Kremlinului crescute in Occidentul blamat de parinti Ipocrizia liderilor de la Moscova
ADVERTISEMENT

Lumea lor este o lume cu avioane private, apartamente pariziene elegante, vacanțe la schi în Austria și școală la universități de elită din Londra și New York.

Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți

Părinții lor dețin bunuri imobiliare de top pe cele mai exclusiviste străzi ale capitalelor europene. Profilurile lor de pe rețelele sociale sunt pline de rochii de designer și evenimente pe covorul roșu.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt copiii de la Kremlin. În timp ce părinții lor critică public Occidentul, copiii lor cresc chiar în țările ale căror societăți pretind că le resping.

„Este evident o ipocrizie extremă”, a spus Daniel Treisman, profesor specializat în politică rusă la Universitatea din California, Los Angeles, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Putin însuși i-a criticat pe rușii care se pot alinia „mental” cu Occidentul într-un discurs de luna trecută, acuzându-i că se gândesc că fac parte dintr-o „rase superioară” și că lucrează cu „Occidentul colectiv” pentru un singur obiectiv: „distrugerea Rusiei”. ”

„Poporul rus va putea întotdeauna să distingă adevărații patrioți de mizerii și trădători și să-i scuipe pur și simplu ca pe o musculiță care le-a zburat accidental în gură”, a spus Putin.

ADVERTISEMENT

SUA, sancțiuni pentru oficiali de la Kremlin

SUA l-au sancționat recent pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe soția sa și pe cei doi copii adulți, declarând că trăiesc „stiluri de viață luxoase, care sunt incompatibile cu salariul de funcționar public al lui Peskov”.

Una dintre primele familii acuzate de presupusă corupție și ipocrizie rusă este cea a lui Dmitri Peskov, adjunctul șefului de cabinet și purtătorul de cuvânt șef al lui Vladimir Putin – un rol care îl face cel mai tare megafon al lui Putin, unul care aproape zilnic distribuie vitriolul dur al președintelui rus împotriva Occidentului.

ADVERTISEMENT

Statele Unite l-au sancționat recent pe Peskov, soția sa și cei doi copii adulți (din două căsătorii anterioare), afirmând că familia trăiește „stiluri de viață luxoase care sunt incongruente cu salariul de funcționar public al lui Peskov și care sunt, probabil, construite pe bogăția nedorită a legăturilor lui Peskov cu Putin”.

Peskov, ceas de 600.000 de dolari

Cel puțin doi dintre copiii săi au fost crescuți în mare parte în Europa de Vest înainte de a se întoarce la Moscova ca adulți.

În timp ce Trezoreria SUA nu a precizat excesele discutabile, Peskov – care a deținut funcția timp de aproape un deceniu și ar fi câștigat 173.000 de dolari în 2020 – a fost văzut purtând un ceas de designer de 600.000 de dolari și a plecat într-o lună de miere care a inclus închirierea cu aproximativ 430.000 de dolari pe săptămână a unui iaht în largul coastei Sardiniei, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție fondată de liderul opoziției ruse întemnițat Alexei Navalnîi.

Pe baza actelor de proprietate, a postărilor pe rețelele sociale și a bazelor de date privind încălcările rutiere, Fundația Anticorupție a dezvăluit, de asemenea, că soția, fosta soție și copiii lui Peskov dețin vehicule de lux și case de milioane de dolari în întreaga lume – inclusiv Rusia și Franța – bogății în contrast puternic cu cei aproape 20 de milioane de ruși care trăiesc în sărăcie.

Bogație prin cleptocrație

Bogăția uluitoare, dar aparent inexplicabilă, a unor astfel de familii din lumea lui Putin, spun experții, se rezumă la un singur concept: cleptocrația.

„O cleptocrație este un guvern care este condus de hoți”, a spus profesorul Jodi Vittori de la Universitatea Georgetown, expert în corupție și politică globală, „unde politicile și deciziile luate sunt în beneficiul acelor hoți”.

O rețea complicată de companii-fantomă, bănci offshore și tranzacții ascunse le ascunde adesea bogăția, ceea ce face dificilă urmărirea provenienței fondurilor.

Bogăția acumulată de cleptocrații ruși este cheltuită frecvent în economiile occidentale.

“Ei vor să trăiască în Occident pentru că cele mai bogate țări din lume sunt în Occident. Centrele uimitoare ale culturii sunt în Occident”, a spus Treisman.

„Dar, în plus, țările occidentale au un stat de drept mult mai sigur decât Rusia. Așa că, dacă sunt capabili să ducă o mulțime din banii lor în Occident, se pot simți mai în siguranță”.

Ipocrizia oficialilor ruși și a familiilor lor care se bucură de generozitatea Occidentului a fost un secret deschis în Rusia de ani de zile.

Fiica lui Peskov, internship la Parlamentul European

În 2016, Duma de Stat a prezentat un proiect de lege care interzice educația copiilor minori ai majorității funcționarilor Rusiei în universitățile străine, susținând că educația națională ar fi cheia pentru a deveni adevărați patrioți. Proiectul de lege nu a trecut.

Fiica lui Peskov din cea de-a doua căsătorie, Elizaveta Peskova, în vârstă de 24 de ani, – ale cărei postări pline de viață pe rețelele sociale au devenit adesea hrana tabloidelor rusești și europene – nu s-a ferit de lumina reflectoarelor sau de controverse, cum ar fi atunci când ar fi declarat unui post de televiziune rus că se simte „mai bine în mediul european” și a numit sistemul de învățământ din Rusia „un adevărat iad”.

Mai recent, ea a contrazis declarațiile publice ale tatălui ei postând „nu războiului” în poveștile ei de pe Instagram, sloganul folosit de rușii care se opun războiului din Ucraina.

Postarea a fost capturată și distribuită de postul rusesc TV Rain, dar a fost ștearsă rapid.

În copilărie, Peskova a învățat la Ecole des Roches din afara Parisului, unde taxa anuală este de aproximativ o pătrime din salariul tatălui ei, iar activitățile extracurriculare includ cursuri de aviație.

Peskova și-a continuat educația pariziană cu un stagiu la Louis Vuitton și o diplomă de marketing la o școală de afaceri franceză. Ea a făcut chiar și un internship pentru Parlamentul European.

Copiii lui Dmitri Peskov, caracterizați de extravaganță

Potrivit Fundației Anticorupție, Peskova și mama ei au cumpărat în 2016 un apartament de aproape 2 milioane de dolari, cu o suprafață de 180 de metri pătrați, într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Parisului, pe Avenue Victor Hugo, între Turnul Eiffel, Arcul de Triumf și luxuriantul Bois de Boulogne. CNN nu a confirmat achiziția.

Extravaganța Peskovei în Franța este paralelă cu cea a fratelui ei vitreg din Rusia. O investigație din 2017 a grupului anticorupție al lui Navalnîi a descoperit că Nikolai Choles – fiul cel mare al lui Peskov, care a crescut în Anglia – a călătorit în lume cu avioane private, a deținut bunuri imobiliare de prim rang în Moscova și a condus flota sa de vehicule de lux prin oraș, adunând 116 amenzi de circulație, în timp ce oficial era șomer.

Elizaveta Peskova a numit sancțiunile și ideea că ea încurajează într-un fel războiul „total nedrepte și nefondate” și a spus pentru Business Insider că este „supărată” pentru că restricțiile o împiedică să călătorească.

Într-o declarație pe Telegram, Peskova a scris că este „mândră” că este rusoaică și că sancționarea copiilor adulți și „mai ales a unei fete” este „o nebunie”.

„Abia dacă există un proces echitabil”, a adăugat ea, „în timpul unei astfel de vânătoare de vrăjitoare și a urii frenetice față de tot ce este rusesc”.

Peskova nu este singurul copil conectat la Kremlin care se bucură de înalta societate continentală.

Serghei Lavrov și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York

Ministrul de externe Serghei Lavrov, care a cerut o ordine mondială „post-occidentală” în 2017, și-a trimis fiica la universități prestigioase din Londra și New York.

Chiar și fiica presupusei iubite a lui Lavrov beneficiază aparent de pe urma poziției sale influente: ea a postat fotografii cu ea pe iahtul, în stațiunea de schi austriacă și la vila de pe plajă a unui oligarh bogat, potrivit Fundației Anticorupție.

Polina Kovaleva – pe care guvernul Regatului Unit o numește „fiica vitregă” a lui Lavrov, chiar dacă nu este căsătorit oficial cu mama ei – deține un apartament de 5,8 milioane de dolari într-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Londrei, potrivit sancțiunilor recente impuse ei.

Fundația Anticorupție a dezvăluit că Kovaleva a cumpărat apartamentul din Kensington când avea 21 de ani. Apartamentul se află la câțiva pași de Imperial College, la care a studiat și ea.

Fiica mult mai puțin vizibilă a lui Lavrov, Ekaterina Vinokurova, acum în vârstă de 39 de ani, a urmat cursurile Universității Columbia din New York, unde a locuit timp de 17 ani, înainte de a-și obține diploma de licență la London School of Economics.

Atât Kovaleva, cât și Vinokurova au fost sancționate recent de Regatul Unit.

Copiii lui Putin nu fac excepție

Putin însuși nu face excepție de la ipocrizia unei retorici dure anti-occidentale în vreme ce membri ai familiei sale sau apropiați profită de ceea ce Occidentul are de oferit.

Una dintre presupusele sale partenere, care i-ar fi născut o fiică, a devenit proprietara unui apartament de 4,1 milioane de dolari în Monaco la doar câteva săptămâni după nașterea copilului, potrivit unei investigații a instituției de presă independentă rusă Proekt, bazată pe așa-numitele Pandora Papers.

Fiica lui cea mare, Maria, s-ar fi căsătorit cu un om de afaceri olandez; Se spune că cei doi ar fi locuit într-un apartament de 3,3 milioane de dolari în Olanda.

O vilă cu opt dormitoare din Biarritz, Franța, legată de fiica sa mai mică, Katerina – conacul de milioane de dolari a fost cumpărat de fostul ei soț, Kirill Shamalov, de la prietenul de multă vreme al lui Putin, miliardarul Gennadi Timchenko – a fost recent percheziționată de activiști și oferită drept casă sigură refugiaților ucraineni.

Ambele fiice ale lui Putin au fost sancționate de Regatul Unit și de Statele Unite săptămâna trecută.

Putin critică public rușii care au legături cu Occidentul

Peskov a numit noile măsuri o „tendință frenetică” a Washingtonului de a impune sancțiuni Moscovei. „Rusia va răspunde fără greșeală și va face acest lucru după cum crede de cuviință”, a adăugat el.

Se zvonește că Putin are mai mulți copii în afara căsătoriei, care par să fi trăit toți în țări occidentale. Aceste rapoarte au fost întotdeauna negate de Kremlin.

În ciuda legăturilor propriilor membri ai familiei cu Occidentul, Putin a atacat recent alți ruși cu „vile în Miami sau Riviera Franceză, care nu se pot descurca fără foie gras, stridii sau libertatea de gen, așa cum o numesc ei”.

Problema cu astfel de oameni, a spus Putin pe 16 martie, este că ei sunt „acolo în mintea lor și nu aici cu oamenii noștri și cu Rusia”.

ADVERTISEMENT