News

Beizadelele unor oameni de afaceri au fost ”transformate” în romi ca să intre mai ușor la Academia de Poliție

29.08.2019 | 13:41
Beizadelele unor oameni de afaceri au fost transformate in romi ca sa intre mai usor la Academia de Politie
Locuri pentru romi luate de beizadelele din Gorj. Sursa foto: știrilekanald.ro

Atunci când descriminarea pozitivă este una avantajoasă, beizadelele profită și trec, de multe ori, de la ura de rasă la a se prezenta, ca în acest caz, de etnie romă cu un scop bine declarat: să intre mai ușor la Academia de Poliție. Cu complicitatea poliției, se presupune, și a unei asociații care reprezintă drepturile acestei minorități.

Romi în acte, cu complicitatea autorităților

Site-ul de investigații gorj-domino.ro a prezentat un caz de fraudă la nivel înalt în care copiii unor afaceriști potenți din zona Pocruia-Tismana. Tinerii s-ar fi bucurat de sprijinul unui comisar șef de poliție care a ieșit la pensie, dar și de liderul unei asociații pentru a fi trecuți în documente drept cetățeni de etnie romă.

Printre cei înscriși folosind această metodă de fraudă se numără Gheorghe Pora, fiul lui Ion Pora și Diana Ionela Verboncu, fiica afaceristului Nelu Buic. Cei doi afaceriști au recurs la acest tertip cu iz penal pentru ca odraslele lor să intre mai ușor la Poliție. Frauda a fost descoperită de jurnaliști după ce au investigat dacă beizadelele au învățat cumva pe locurile pentru etnicii romi de la liceu și, evident, nu au fost niciodată pe acele liste.

poliție romi
Diana Ionela Verboncu, una din beizadelele care și-a schimbat etnia peste noapte. Sursa foto: gorj-domino.ro

O simplă declarație și o parafă de la o organizație etnică, suficiente pentru a fi declarat rom

Pentru dosarul de înscriere era nevoie de o serie de documente, însă cel mai important, în acest caz, era o declarație pe proprie răspundere a celor doi tineri că aparțin etniei rome. „Candidații etnici/minoritari care se înscriu pentru locurile alocate distinct acestora declară pe propria răspundere apartenența la etnia/minoritatea respectivă și depun dosarul de recrutare inclusiv o adeverință emisă de o organizație etnică/minoritară, constituită potrivit legii, care să ateste apartenența la etnia/minoritatea respective”, se arată în solicitarea IPJ Gorj.

Tags: