News

Belarus a limitat furnizarea cu petrol către Polonia pentru lucrări de revizie neplanificate

Operatorul de conducte de petrol al Belarusului a întrerupt periodic transportul de petrol spre Polonia din cauza unor activități de mentenanță neprevăzute, după cum a anunțat miercuri Varșovia.
18.11.2021 | 10:43
Belarus a limitat furnizarea cu petrol catre Polonia pentru lucrari de revizie neplanificate
ADVERTISEMENT

Compania care operează conductele de petrol din Belarus a limitat provizoriu livrările de petrol către Polonia pentru lucrări de întreținere, a comunicat Varșovia, în contextul crizei persistente a migranților de la frontiera dintre Polonia și Belarus, transmite The Moscow Times.

Furnizarea cu petrol către Polonia a fost întreruptă

Grupul PERN, care operează oleoductele poloneze, a anunțat că monopolul rus Transneft l-ar fi înștiințat că „pomparea petrolului către Polonia și Germania va fi ușor redusă”.

ADVERTISEMENT

Însă tot aceeași companie poloneză anunță că rețeaua este securizată și că furnizarea de petrol în Polonia funcționează în mod normal.

„Volumul lunar de materie primă va fi îndeplinit conform așteptărilor. Sistemul petrolier polonez este pe deplin securizat și funcționează continuu”, a mai completat compania.

ADVERTISEMENT

Lukașenko a amenințat că va închide conducta de gaze care trece prin Belarus

Președintele bielorus Alexander Lukașenko a amenințat săptămâna trecută cu întreruperea tranzitului de gaze naturale către Europa, ca reacție la orice nouă sancțiune referitoare la criza migranților.

Compania bielorusă Gomeltransneft Druzhba a restrâns furnizarea la o zi după ce organismul de reglementare în domeniul energiei din Germania suspendase aprobarea certificării gazoductului rusesc Nord Stream 2.

ADVERTISEMENT

Observația de la Berlin ar fi că noile conducte de transport al gazelor din Rusia până în Europa nu sunt conforme cu legislația locală în vigoare.

Occidentul dă vina pe Belarus pentru criza migranților

Statele occidentale îl învinuiesc pe dictatorul de la Minsk de faptul că urmărește activ să-i convingă pe migranți să traverseze granița UE prin Belarus, pentru a se răzbuna astfel pe sancțiunile aplicate în ultimul an, în urma unei puternice reprimări a opoziției contra lui Lukașenko.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Uniunii Europene spun că se preconizează că săptămâna următoare să aprobe introducerea de noi sancțiuni în legătură cu criza migranților.

Rusia și Belarus critică Polonia

Polonia critică Belarusul pentru că folosește acțiuni de intimidare pentru a-i determina pe migranți să încalce frontiera dintre cele două națiuni și că refuză să le permită să iasă din zonele de frontieră.

La rândul său, Belarus și Rusia, aliatul său de încredere, au denunțat Polonia că ar fi ignorat legile internaționale prin faptul că i-a blocat pe migranți și i-a alungat prin violență.

ADVERTISEMENT