News

Operaţiuni antiteroriste de AMPLOARE în Belgia. O persoană a fost ARESTATĂ

Duminica seara, fortele de ordine din Belgia au declansat o operatiune antiterorista de amploare, chiar in centrul Capitalei. De doua zile, Belgia se afla sub alerta terorista de nivel patru, cea mai...
23.11.2015 | 00:00
Operatiuni antiteroriste de AMPLOARE in Belgia O persoana a fost ARESTATA
ADVERTISEMENT

Duminica seara, fortele de ordine din Belgia au declansat o operatiune antiterorista de amploare, chiar in centrul Capitalei. De doua zile, Belgia se afla sub alerta terorista de nivel patru, cea mai ridicata. Metroul, scolile si facultatile au fost inchise, pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii au fost sfatuiti sa stea in case.

Duminica seara, in jurul 21:30, ora Romaniei, fortele de ordine au declansat o operatiune antiterorista, blocand mai multe strazi. Sunt vizate Hotelul Radisson si Grand Palace, iar martorii au povestit ca s-au auzit focuri de arma.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 23.30: În Charleroi a fost arestată o persoană şi operaţiunea antiteroristă s-a încheiat.

UPDATE ora 23.20: Mai multe publicaţii belgiene au decis să ţină cont de cerinţele autorităţilor şi să oprească informaţiile oferite prin live text şi să nu mai dezvăluie informaţii despre operaţiunile antiteroriste.
De asemenea, autorităţile au cerut oamenilor să rămână calmi şi să nu mai difuzeze imagini şi informaţii despre locaţiile echipelor antitero pe reţelele de socializare.

ADVERTISEMENT

UPDATE 23:00 Si in Charleroi are loc in aceste momente o operatiune antiterorista. Autoritatile au instituit un perimetru de securitate si au evacuat zona. Politia a cerut presei si martorilor sa nu dea detalii despre zonele in care se desfasoara, mentionand doar ca va organiza o conferinta de presa cand se va termina totul.

Charleroi

UPDATE ora 22.50: Mai multe elicoptere survolează o suburbie a oraşului Bruxelles, unde o a doua operaţiune antiteroristă se află în plină desfăşurare.

ADVERTISEMENT

UPDATE 22.47. Poliţia din Belgia cere radiourilor locale să nu mai ofere detalii, în direct, despre operaţiunile de amploare desfăşurate în oraş.

UPDATE 22:43 Zonele din Bruxelles vizate de operatiune sunt Hotelul Radisson Blu si Grand Place (Piata Mare). Politia i-a sfatuit pe oameni sa stea in case si sa nu se apropie de ferestre.

ADVERTISEMENT

UPDATE 22:40 Se pare ca unii martori au ignorat apelurile autoritatilor si au postat pe Twitter imagini de la fata locului.

Bruxelles

UPDATE 22:37 Politia federala le-a cerut oamenilor sa nu transmita informatii pe retelele de socializare despre operatiunile care sunt in desfasurare.

UPDATE 22:31 Presa belgiana scrie ca se aud focuri de arma in zona izolata de fortele de ordine. Mai multi martori au confirmat informatia pe retelele de socializare.

UPDATE 22:25 Potrivit Le Soir, politia belgiana a anuntat ca nu va da informatii despre operatiunea desfasurata in aceste momente, pentru a nu o compromite

UPDATE 22:10 Martorii povestesc ca a fost folosit un autobuz pentru a bloca accesul pe bulevardul Lombard.

Auttobuz blocheaza strada

UPDATE 21:52 Mai multe elicoptere survoleaza centrul Bruxelles-ului in aceste momente

UPDATE 21:47 Soldatii au patruns in interiorul hotelului Radisson Blu. Nu se stie pana in acest moment daca exista vreo legatura cu luarea de ostatici de la hotelul Radisson din Mali.

UPDATE 21.00. Poliţia a ridicat bariere pe o stradă centrală din Bruxelles, cerând clienţilor de la un restaurant aflat în apropiere să părăsească zona, informează jurnaliştii aflaţi la faţa locului.

UPDATE 20.44. Operaţiune de amploare a poliţiei belgiene la un hotel din centrul Bruxelles aflat în vecinătatea Grande Place, piaţa centrală. Poliţia a rugat locuitorii să nu iasă din casă şi să se îndepărteze de ferestre.

Soldaţii i-au spus unui reporter al Channel 4 News că nimeni nu are voie să iasă sau să intre în clădire, din pricina unei “reale temeri de atac terorist”.

UPDATE 20.00. Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat duminică seara, după reuniunea Consiliului Naţional de Securitate, menţinerea alertei teroriste la nivelul maxim în Bruxelles şi la nivelul 3 în restul ţării. Nivelul alertei teroriste va fi reevaluat luni după-amiază.

Prin urmare, metroul nu va circula nici luni în capitala Belgiei. În plus, toate şcolile din Regiunea Bruxelles vor fi închise luni, inclusiv şcolile superioare şi universităţile.

Premierul belgian spune că alerta teroristă la nivel maxim la Bruxelles se va prelungi şi în zilele următoare. Poliţia caută doi terorişti, unul dintre ei presupus a fi Saleh Abdeslam şi se crede că unul dintre aceştia “s-ar putea detona” în orice clipă.

Capitala Belgiei, Bruxelles, se află pentru a doua zi consecutiv sub alertă teroristă, metroul şi centrele comerciale fiind în continuare închise, în timp ce un important dispozitiv al poliţiei şi armatei caută mai mulţi suspecţi ce ar avea legătură cu atacurile teroriste de la Paris şi sunt bănuiţi că ar intenţiona să execute atentate şi în Belgia.

Unul dintre cei căutaţi este belgianul de origine marocană Salah Abdeslam, participant la atacurile de la Paris şi care apoi a revenit la Bruxelles, unde se ascunde de nouă zile, potrivit Agerpres. Se presupune că iniţial el a dorit să se sinucidă la Paris detonând o centură cu explozivi, la fel cum au procedat alţi 7 participanţi la acele atacuri, dar ar fi renunţat cel puţin pentru moment la această idee, pe care ar putea să o pună în practică la Bruxelles.

”Urmărim situaţia minut cu minut. Nu are niciun rost să ascundem ceva. Ameninţarea este reală, dar facem totul zi şi noapte pentru a face faţă”, a declarat sâmbătă ministrul belgian de interne, Jan Jambon. El a precizat că duminică după-amiază Consiliul naţional de securitate va face o reevaluare a situaţiei, iar alerta teroristă, aflată acum la nivelul maxim, va fi reconsiderată numai atunci când ameninţarea va diminua. Pe lângă eventuala redeschidere a metroului, trebuie luată o decizie şi în ceea ce priveşte şcolile, o problemă importantă fiind şi funcţionarea centrelor comerciale ce sunt închise de sâmbătă.

Potrivit unui responsabil al poliţiei, s-a decis închiderea centrelor comerciale şi a metroului întrucât teroriştii kamikaze atacă de obicei zonele aglomerate, dar şi pentru a facilita acţiunile de căutare desfăşurate de poliţie şi armată, forţele acestora fiind acum vizibile pe străzile din Bruxelles.

La 9 zile de la atentatele din Paris, Salah Abdeslam ramane cel mai cautat om in Europa. A facut parte din comandoul terorist, dar tot nu e clar ce rol a jucat. Soldatii patruleaza in continuare pe strazi, in timp ce politia il cauta pe Salah Abdeslam, despre care se crede ca ar purta o centura cu explozibil. Autoritatile au informatii ca acesta s-ar afla in Bruxelles si ca ar incerca sa plece in Siria.

Unul dintre complicii lui, acum arestat, a marturisit ca Abdeslam inca avea asupra sa centura cu explozibil, cand s-a intors in Belgia. Cu politia si armata masiv desfasurate pe strazi, de teama unor atentate, Bruxelles-ul seamana acum cu oras sub asediu.

La Grand-Place, in inima Bruxelles-ului, Bradul de Craciun a fost instalat si decorat la cativa metri de vehicule blindate militare. Pe o ploaie sacaitoare, soldatii patruleaza printre putinii trecatori. Unii dintre ei ii aplauda.

Bruxelles-ul a devenit aproape un oras-fantoma, dupa ce autoritatile au pus in aplicare, acum doua nopti, masuri de securitate impresionante, din cauza unei amenintari teroriste pe care au numit-o “precisa si iminenta”. Metroul nu circula, iar numeroase magazine, muzee si cinematografe au fost inchise. Targurile, competitiile sportive si concertele au fost anulate.

Locuitor: “E o situatie de razboi. Acum trebuie sa fii cu ochii in patru din cauza jihadistilor. Nu se poate continua asa. Suntem invadati. Mi se pare ca lumea a cam inebunit. Eu personal nu ma tem, efectiv, dar m-am dus la cinema si au anulat filmul din precautie.”

Locuitorilor capitalei li s-a cerut sa evite concertele, marile evenimente si adunarile publice, precum si garile, aeroporturile si transportul in comun. Primarul chiar a recomandat inchiderea cafenelelor si restaurantelor din centru devreme, inca de la ora 18.

Andrew Brady, Sky News: “Multi sunt surprinis sa vada vehicule militare blindate pe strazile unei capitale din Europa occidentala. Fara indoiala, locuitorii de aici au fost socati de escaladarea brusca a masurilor de securitate. Dar, in aceste vremuri, cu amenintarea terorista permanenta, asa stau lucrurile acum, in Bruxelles.”

Intr-unul din apartamentele perchezitionate de politia belgiana la Molenbeek, langa Bruxelles, au fost gasite arme, dar si produse lichide suspecte. Pana la urma insa, expertii care le-au analizat au stabilit ca NU sunt ingrediente care ar putea fi folosite la fabricarea unei bombe.
Intre timp, continua vanarea suspectului pe care presa belgiana il numeste “inamicul numarul unu”, Salah Abdeslam, cel banuit ca a fost alaturi de teroristii kamikaze la Paris.

Reporter RTL: “De ce Salah Abdeslam este singurul supravietuitor dintre acei kamikaze care s-au aruncat in aer la Paris? A aparut supozitia ca ar fi intrat in panica in ultimul moment, ca el trebuia sa comita un atac separat, in arondismentul 18, care pana la urma n-a mai avut loc”.

Dupa atentatele de la Paris, Abdeslam s-a intors in Belgia, intr-o masina in care mai erau doi complici, acestia din urma fiind arestati. Prin intermediul avocatului, unul dintre ajutoare a transmis ca atunci cand s-au despartit Abdeslam inca avea centura cu explozibil asupra sa, era nervos si parea gata sa se arunce oricand in aer.

ADVERTISEMENT