Fotbal international

Belgia și Olanda înființează un supercampionat comun de fotbal. Venituri de peste 400 de milioane de euro

18.03.2021 | 19:51
Belgia si Olanda infiinteaza un supercampionat comun de fotbal Venituri de peste 400 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Cluburile profesioniste belgiene de fotbal au votat pentru unirea campionatelor din Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia. S-ar forma o nouă competiţie, un campionat multinaţional, cu venituri fabuloase, care să rivalizeze cu cele din Top 5 (Anglia, Italia, Spania, Germania şi Franţa).

Belgienii au votat pentru înființarea BeNe League. Veniturile ar putea depăși 400 de milioane de euro

Înfiinţarea unui campionat reunit al Belgiei şi Ţărilor de Jos, BeNe League, e un proiect nu tocmai nou al celor două federaţii naţionale, discuţiile apărând de câţiva ani. Creşterea competitivităţii, dar mai ales a veniturilor, reprezintă motorul acestui demers.

ADVERTISEMENT

În cursul anului precedent, compania de consultanţă Deloitte a făcut un studiu la finalul căruia a concluzionat că drepturile tv pentru noua competiţie ar putea ajunge la 400 de milioande euro, mult peste cele 80 pe care le încasează fiecare dintre Eredivisie şi Jupiler League.

În plan sportiv, Belgia şi Ţările de Jos (Olanda) au cam pierdut contactul cu marile forţe ale Europei. Printre factorii care au dus la această decădere au fost puterea financiară mai mică a cluburilor din BeNe şi competiţia slabă din campionatele interne ale celor două state. Unirea ar fi benefică din ambele puncte de vedere.

ADVERTISEMENT

Ideea formării unei Superligi a Europei, în care să joace granzii continentului în sistem campionat, i-a speriat şi motivat pe reprezentanţii cluburilor din Belgia. „Nu putem ignora noua realitate. Mai devreme sau mai târziu, va exista o Superliga a Europei cu partide între Bayern şi Real Madrid duminica“, declara Bart Verhaeghe, preşedintele lui Club Brugge, în presa germană, la începutul lui 2020.

Deşi UEFA şi FIFA se opun vehement ideii unei Superligi europene, e foarte probabil să-şi dea acordul pentru BeNe League, întrucât nu intră în concurenţă cu niciuna dintre competiţiile continentale, fiind un campionat intern. De altfel, la feminin a existat deja un asemenea experiment, acceptat de forurile continentale.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut câte locuri vor fi alocate pentru BeNe League în cpmpetiţiile europene şi cum se vor lua în considerare, individual, pentru fiecare stat în parte, sau colectiv, pentru noua competiţie. În acest moment, atât Ţările de Jos (Olanda), cât şi Belgia au câte 5 locuri în total, în Champions League şi Europa League. Timp pentru a ajunge la un consens există, întrucât BeNe League nu poate lua fiinţă până în sezonul 2024-2025, când expiră contractele de drepturi tv în cele două state.

Formatul BeNe League şi palmaresul european al cluburilor

Formatul exact al noului campionat nu a fost încă pus la punct. Se vorbeşte despre 18 echipe, dintre care 8 din Belgia şi 10 de la vecinii din nord. De altfel, Ţările de Jos dau cluburile cu palmares superior: Ajax are 4 Ligi ale Campionilor şi alte două finale pierdute, iar PSV şi Feyenoord au triumfat şi ele câte o dată în întrecerea regină. În Cupa UEFA/Europa League, Feyenoord e dublă campioană, Ajax şi PSV au, de asemenea, câte un trofeu, în timp ce finale pierdute au Ajax, Twente şi AZ Alkmaar.

ADVERTISEMENT

În partea belgiană, Club Brugge are o finală de Champions League (1978), singura din istoria ţării, şi una de Cupa UEFA (1976). Anderlecht este cealaltă echipă care a jucat cu trofeul pe masă în Europa, de două ori în UEFA, victorie în 1983 şi înfrângere în 1984.

BeNe League în alte sporturi

Nu este primul demers de acest fel între cele două state. Chiar în fotbal, a funcţionat, între 2012 şi 2015, BeNe League la feminin. Totul a pornit cu o Supercupă de încercare. Standard Femina de Liege a câştigat ambele ediţii de Supercupa BeNe, 4-1 cu FC Twente în 2011 şi 1-0 cu ADO Den Haag în 2012.

Ulterior, primele două ligi din statele vecine s-au contopit şi au format Bene League la fotbal feminin. UEFA şi-a dat acordul pe 23 martie 2012, iar sezonul 2012-2013 a avut la start 8 echipe belgiene şi alte 8 din Ţările de Jos. S-au disputat doar 3 ediţii, după care fiecare ţară a revenit la competiţia proprie.

BeNe League la fotbal feminin a reprezentat un eşec în cele din urmă. Dar competiţii similare în handbal masculin sau hochei se desfăşoară fără probleme. BeNe League la handbal masculin funcţionează fără probleme din 2008, iar între 2010 şi 2014 a fost chiar BeNeLux League, în competiţie intrând şi Luxemburg.

La hochei pe gheaţă, 11 echipe se înfruntă din sezonul 2016-2017, raportul titlurilor fiind egal, două pentru olandezi şi două pentru vecinii de la sud. Ideea de unire a campionatelor celor două ţări s-a extins şi la alte discipline, BeNe League la baschet urmând să aibă prima ediţie în 2021-2022, cu 22 de formaţii la start, 10 din Belgia şi restul din Ţările de Jos.

ADVERTISEMENT