Fotbal intern

Belgrad, a doua ”casă” a tricolorilor! Câte meciuri a jucat naționala României în capitala Serbiei

10.09.2018 | 09:20
Belgrad reprezintă a doua „casă” pentru naționala României

Naționala României ajunge la Belgrad într-o destinație familiară, chiar dacă ultima oară când a jucat în Capitala Serbiei s-a întâmplat în urmă cu 9 ani. Fie că am întâlnit Serbia, Iugoslavia sau alți adversari internaționali la Belgrad, România a jucat în total 16 partide pe arenele din orașul aflat pe Dunăre.

Tot la Belgrad a jucat naționala României și primul meci din istorie. Este vorba despre o partidă în „Cupa Regelui Alexandru”, un turneu amical la care primii jucători selecționați sub tricolor în istoria fotbalului românesc s-au deplasat cu trenul. Jucătorii românie au venit atunci la Belgrad fără echipamente, beneficiind de donațiile unui lord englez. Cu toate acestea, elevii lui Teofil Moraru s-au impus cu 2-1 în fața gazdelor competiției, prin golurile înscrise de Francisc Ronay și Aurel Guga, în fața a 5.000 de spectatori.

Naționala României, palmares negativ la Belgrad

Chiar dacă am câștigat la debutul naționalei, palmaresul României este unul foarte slab la Belgrad. Din 16 meciuri, tricolorii au reușit 4 victorii. Pe lângă cea din 1922, România a mai învins o dată Grecia, în cadrul Cupei Balcanice, dar și de două ori Iugoslavia. Ultima victorie a României în capitala actualei Serbii a venit însă în 1956! De altfel, România a mai încasat 10 înfrângeri și a mai reușit numai 2 remize. Din cele 10 înfrângeri, 8 sunt împotriva Iugoslaviei sau Serbiei, iar alte două înfrângeri au avut loc în Cupa Balcanică, în fața Bulgariei, dar și o înfrângere în barajul pentru Euro 1972, în fața Ungariei. Atunci, cele două echipe au remizat pe terenul propriu, 1-1 și 2-2, și pentru că nu exista regula „golului de aur”, s-a jucat un al treilea meci de baraj la Belgrad, câștigat de Ungaria cu 2-1 în fața a peste 30.000 de spectatori.

Dezastru pentru România în ultimul meci la Belgrad

Ultima dată când România a jucat la Belgrad a fost în preliminariile Mondialul din 2010. Atunci, „tricolorii” au jucat pe stadionul celor de la Steaua Roșie și în fața a aproape 40.000 de oameni naționala lui Răzvan Lucescu pierdea cu 5-0 în fața Serbiei, după golurile înscrise atunci de Zigic, Pantelic, Kuzmanovic și o dublă a lui Jovanovic. Înfrângerea avea să fie dublată și de escapada lui Adrian Mutu din cantonamentul naționalei. Atunci „Briliantul” a fugit din hotel pentru a merge la o petrecere la Novi Sad, chiar dacă patru zile mai târziu naționala mai avea un meci de jucat, în compania Insulelor Feroe, câștigat în cele din urmă cu 3-1. După acest episod, Adi Mutu avea să lipsească de la naționala României nu mai puțin de 16 luni. Interesant este că oficialii FRF au ales ca destinație același hotel din Belgrad.

Belgrad nu este singurul oraș străin în topul destinațiilor pentru naționala României. În primele cinci se mai află și Sofia (14 meciuri) și Budapesta (12 meciuri), în timp ce Bucureștiul este lider absolut pentru tricolori, cu peste 200 de meciuri jucate de națională în capitala României. Singurul oraș român care se furișează în top 5 este Constanța, care a găzduit 13 partide ale naționalei.

Partida dintre Serbia și România, din faza grupelor Ligii Națiunilor, se joacă luni, 10 septembrie, de la ora 21:45. Partida va fi transmisă în format Live Video și de FANATIK.RO.

Tags: