News

Ce le pregătește Guvernul angajaților români. Beneficiile extrasalariale, precum telefon, mașină, abonamente la sală sau clinici medicale vor fi limitate

Beneficiile salariale pentru angajații din România, precum telefon, mașină, abonamente la sală sau clinici medicale vor fi limitate, conform unei modificări a legislației fiscale.
22.06.2022 | 16:13
Ce le pregateste Guvernul angajatilor romani Beneficiile extrasalariale precum telefon masina abonamente la sala sau clinici medicale vor fi limitate
Beneficiile pentru angajați vor fi reduse în funcție de salariu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Profit.ro, liderii coaliției de guvernare plănuiesc să restricționeze anumite activități pe microîntreprindere. Vor fi vizate de noile măsuri domeniul consultanței, jocurile de noroc, facilitățile acordate în consrucții, agricultură și industrie alimentară.

Angajații nu vor mai avea parte de beneficii exagerate

Totodată, va fi majorat TVA la băuturile cu conținut ridicat de zahăr, imobilele vor fi impozitate altfel, accizele vor fi crescute, iar persoanele fizice vor avea parte de o scutire limitată atunci când vor să efectueze tranzacții imobiliare.

ADVERTISEMENT

PSD vrea să impună, de asemenea, o taxă pe cifra de afaceri, impozitarea pensiilor speciale și supraimpozitarea veniturilor mari din sistemul bugetar. Potrivit sursei citate ar mai exista un acord de principiu pentru impozit 0% la salariul minim.

Construcțiile imobiliare ar urma să fie impozitate în funcție de zonă și de materialele folosite la construcție. În acest context, impozitul pe locuință ar putea crește chiar și cu 60% în București sau în alte orașe cu prețuri mari în sectorul imobiliar. La polul opus, orașele mai sărace ar putea avea impozite scăzute. Potrivit sursei citate, impactul ar fi de 1.5% din PIB.

ADVERTISEMENT

Un acord în coaliție există în privința beneficiilor extrasalariale pentru angajați, care nu ar trebui să treacă de 33% din salariu, în condițiile în care în prezent acestea nu sunt limitate. Guvernul vrea astfel să descurajeze angajatorii care oferă un salariu mic și beneficii mari.

Pe lista acestor beneficii se află telefonul și mașina de serviciu, precum și abonamente la sală și la clinici medicale private sau alte cheltuieli pe care angajatorul le suportă pentru angajat.

ADVERTISEMENT

Sigur că trebuie să vedem detaliile măsurii, dar, ca principiu, dacă nu ar include și tichetele de masă între beneficiile extrasalariale pe care vor să le limiteze, pare să fie rezonabil. O treime din salariu pentru beneficii cum sunt abonament la sala, transport, cheltuieli în scop turistic, telefon, etc, ar putea fi rezonabil”, a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40%

Probabil cea mai urmărită măsură este impozitarea jocurilor de noroc cu 40%. Măsura e menită să reducă drastic interesul persoanelor care sunt dependente de jocurile de noroc.

ADVERTISEMENT

În prezent câștigurile sunt impozitate cu 1-25% în funcție de „premiu”, însă impozitarea de 40% ar face neatractivă această industrie pentru majoritatea pariorilor.

Totodată, coaliția vrea să scadă plafonul până la care salariile angajaților din sectorul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare sunt scutite de impozit și contribuții de la 30.000 la 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: