News

Beneficii noi pentru judecătorii și procurorii din România. Statul le va acoperi ratele lunare pentru locuințe

Senatorii au votat recent o propunere legislativă care îi va ajuta pe judecători și procurori să folosească banii de chirie pentru a-și plăti ratele lunare la locuințe.
25.09.2022 | 10:35
Beneficii noi pentru judecatorii si procurorii din Romania Statul le va acoperi ratele lunare pentru locuinte
Veste importantă primită de judecătorii și procurorii din România. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Propunerea legislativă i-a aparținut deputatului PNL Alexandru Muraru și a fost prezentată în aprilie 2022. La acea vreme, liberalul susținea că scopul ordonanței de urgență era loializarea magistraților.

Judecătorii și procurorii ar putea avea ratele asigurate pentru 20 de ani

De asemenea, în expunerea de motive, Muraru dorea ca suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor să poată fi folosită şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate plătite pentru cumpărarea unei locuinţe.

ADVERTISEMENT

Recent, senatorii au votat propunerea legislativă cu 77 voturi pentru. Au mai fost 35 împotrivă şi două abţineri, conform libertatea.ro. Mai departe, proiectul va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”, se arată în proiectul propus pentru dezbatere în Parlament în luna aprilie.

ADVERTISEMENT

În timpul carierei poate fi cumpărată doar o locuință

Conform prevederilor din acest proiect, compensaţia lunară se acordă pentru o singură locuinţă cumpărată în timpul carierei de judecător sau procuror.

Este important ca magistratul să se gândească la activitățile pe care le are ca magistrat când judecă cazurile și să nu aibă probleme cu chiria sau cu rata.

ADVERTISEMENT

Reprezintă un proces bun și pentru piața economică imobiliară a României”, a declarat la Digi 24 Cristian Țâgârlaș, senator PNL și avocat de profesie.

În același context, senatoarea PSD, Mihaela Moagher, a precizat că măsura nu are impact bugetar. Totodată, ea a completat că se pot folosi acei bani care sunt alocați magistraților pentru detașări și în alte scopuri.

ADVERTISEMENT

Sumele care pot fi folosite pentru plata ratelor lunare la locuințe pot ajunge până la 600 de euro în București. Există și contestatari ai acestei inițiative legislative. Ei consideră că magistrații au pensii și salarii cu mult peste media din România și astfel nu ar mai avea nevoie de beneficii suplimentare.

 

ADVERTISEMENT