News

Fostul premier israelian vrea să scape de închisoare. Ce ar conține înțelegerea pe care o negociază cu procurorii

Avocații lui Beniamin Netaniahu, fostul prim-ministru israelian, se află în negocieri cu procurorii pentru a ajunge la o înțelegere în procesul în care este judecat pentru corupție.
17.01.2022 | 20:30
Fostul premier israelian vrea sa scape de inchisoare Ce ar contine intelegerea pe care o negociaza cu procurorii
ADVERTISEMENT

Beniamin Netaniahu, fostul prim-ministru al Israelului, a pledat nevinovat într-un caz de corupție. Dar avocații săi negociază o înțelegere prin care ar putea accepta unele acuzații pentru a evita închisoarea.

Fostul premier israelian vrea să scape de închisoare. Ce ar conține înțelegerea pe care o negociază cu procurorii

Este de așteptat ca discuțiile să se încheie până la sfârșitul lunii și, dacă au succes, ar duce la închiderea unui proces care a contribuit la ani de instabilitate politică în Israel și, în cele din urmă, la sfârșitul lunii iunie a anului trecut, la sfârșitul mandatului record al lui Netaniahu ca prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Acordul propus include recunoașterea de către Beniamin Netaniahu a unora dintre acuzațiile pe care le neagă în mod oficial în instanță în schimbul reducerii de către acuzare a gravității unei acuzații, renunțării complete la alta și i-ar permite fostului premier să evite executarea unei pedepse cu închisoarea, efectuând în schimb serviciu în folosul comunității, au spus cei doi negociatori.

Discuțiile sunt în prezent blocate, totuși, deoarece Netaniahu nu vrea să accepte acuzația de „turpitudine morală”, care i-ar aduce liderului celui mai mare partid de dreapta al Israelului interdicția de a mai ocupa funcții publice timp de șapte ani, au spus negociatorii.

ADVERTISEMENT

Detaliile, raportate pentru prima dată în Maariv, un ziar israelian de centru, au fost confirmate pentru The New York Times de către unul dintre principalii mediatori, Aharon Barak, fost președinte al Curții Supreme Israeliene, și o a doua persoană implicată în negocieri, care a vorbit cu condiția anonimatului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției a confirmat că au avut loc discuții, dar a refuzat să confirme orice alte detalii. Biroul lui Boaz Ben Tzur, unul dintre avocații principali ai lui Netaniahu, a refuzat să comenteze.

ADVERTISEMENT

Investigația asupra acuzațiilor de corupție a început în 2016

Discuțiile sunt cea mai recentă schimbare de situație dintr-un proces care a început în 2016 cu o anchetă a poliției asupra afirmațiilor conform cărora Netaniahu a acceptat cadouri de la susținători în schimbul favorurilor politice.

Ancheta s-a extins după ce Netaniahu a fost acuzat că le-a oferit proprietarilor a două companii de media stimulente în schimbul unei știri pozitive.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile i-au împărțit rapid pe israelieni între cei care credeau că Netaniahu ar trebui să demisioneze pentru a evita contaminarea funcției de prim-ministru și cei care credeau că este victima unei conspirații judiciare.

Conflictul a adâncit o dezbatere națională de lungă durată despre puterea sistemului judiciar și a făcut comparații cu furia din jurul eforturilor americane de a-l demite pe președintele Donald J. Trump.

Asemenea lui Trump, Beniamin Netanyahu s-a considerat victima unui sistem de justiție părtinitor, descriind procesul drept o „vânătoare de vrăjitoare” și o „tentativă de lovitură administrativă” atunci când a început în 2020.

Atât decizia lui Netaniahu de a se angaja în negocieri, cât și colaborarea sa cu Barak, un fost judecător considerat un decan al instituției juridice israeliene, i-au surprins pe unii israelieni.

Barak a spus că a fost de acord să joace un rol deoarece Netaniahu, în cazurile care nu era implicat personal, a contribuit istoric la protejarea independenței judiciare și pentru că o mărturisire parțială a fostului premier ar putea ajuta la vindecarea diviziunilor sociale și la restabilirea încrederii în sistemul judiciar.

„Este de importanță națională ca acest lucru să facă ca acuzatul însuși să spună: ‘Recunosc că am făcut-o’ ”, a spus Barak.

Dosarul de corupție a dus la doi ani de criză politică

Cazul a provocat doi ani de stagnare politică, în mare parte pentru că a divizat baza de alegători de dreapta a lui Netanyahu, precum și pe aliații săi de dreapta din parlamentul israelian – o fisură care a dus la patru alegeri neconcludente din 2019 până în 2021.

După primele trei voturi, aliații rămași ai lui Netaniahu au câștigat suficiente locuri pentru a rămâne la putere, dar nu suficiente pentru a forma un guvern de coaliție stabil sau pentru a adopta o legislație cheie precum bugetul național.

Impasul s-a încheiat după cele patru alegeri de anul trecut, când trei partide mici de dreapta au convenit să formeze o mare coaliție cu oponenții ideologici din partidele de stânga, centriste și islamiste pentru a crea o majoritate parlamentară suficient de mare pentru a-l obliga pe Netaniahu să părăsească funcția.

Dacă Beniamin Netaniahu, în prezent liderul opoziției, acceptă înțelegerea cu procurorii și va părăsi politica, analiștii spun că decizia ar destabiliza, deși nu neapărat prăbuși complet, fragilul guvern de coaliție actual.

Logica care lipește alianța s-ar slăbi dacă ar fi forțat să abandoneze politica reprezentativă, deoarece ar putea tenta membrii de dreapta ai actualului guvern să formeze o altă coaliție cu noul lider al partidului lui Netaniahu, Likud.

Dar Likud va avea nevoie de timp pentru a alege un președinte. Iar odată ales, noul lider ar putea fi încă prea strâns legat de Netaniahu pentru a fi un partener viabil pentru oponenții săi de dreapta, a spus Anshel Pfeffer, un cronicar politic israelian și biograf al lui Netaniahu.

„Likud va rămâne trupa tribut a lui Bibi până când vor avea un nou lider puternic și nu văd niciun candidat pentru acel loc de muncă”, a spus domnul Pfeffer, folosind o poreclă pentru Netaniahu.

Biroul actualului premier, Naftali Bennett, care conduce o fracțiune de dreapta, a refuzat să comenteze. Dar într-un discurs adresat cabinetului duminică dimineața, Bennett a spus că guvernul continuă să lucreze în mod normal.

„Toți diferiții analiști politici, cu graficele și scenariile lor, pot fi siguri”, a spus Naftali Bennett. „Guvernul Israelului lucrează și va continua să lucreze în liniște și eficient, zi de zi, pentru cetățenii Israelului”.

Majoritatea analiștilor cred că, dacă urmează să se întâmple o negociere, va trebui să fie aprobată până la sfârșitul lunii ianuarie. Oficialul de stat care supraveghează cazul, procurorul general Avichai Mandelblit, se retrage la începutul lunii februarie, iar succesorul său este puțin probabil să se concentreze devreme pe o astfel de problemă.

Oponenții lui Netaniahu au protestat în fața casei lui Mandelblit sâmbătă seara, cerându-l să permită ca procesul să fie decis în instanță.

ADVERTISEMENT
Tags: