News

Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile! Coaliţia lui Gantz pe primul loc la alegerile anticipate din Israel

Autor: Alexandru Năstase | 18.09.2019 | 15:17
Benjamin Netanyahu a pierdut „la mustață” alegerile anticipate din Israel. Sursa foto - facebook

Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile! Victorie uriașă pentru coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benjamin Gantz. Acesta s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmat de partidul Likud (dreapta), al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, conform rezultatelor oficiale. Astfel, coaliţia învingătore, cea a fostului şef al Statului Major Benjamin Gantz, a obţinut 32 de locuri din totalul de 120 din Knesset.

Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile!

În tot acest timp, partidul Likud (dreapta) al premierului Benjamin Netanyahu a bifat 31 de locuri, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 90% din voturi. Lista Unită (o alianţă a formaţiunilor etnicilor arabi) a obţinut 13 locuri în Knesset, fiind urmată de partidul religios Shas, cu nouă locuri şi de formaţiunea naţionalistă Yisrael Beiteinu (Israel Casa Noastră), condusă de Avigdor Lieberman, tot cu nouă locuri.

Partidul Iudaismul Unit al Torei a obţinut opt locuri, alianţa Dreapta (Yamina) şapte, Partidul Muncii şase, iar Uniunea Democratică cinci. În urmă cu doar câteva ore s-a transmis că premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz se aflau la egalitate şi în incapacitatea de a forma un Guvern de coaliţie, în urma numărării a aproape tuturor voturilor exprimate în alegerile legislative.

Benjamin Netanyahu a pierdut alegerile! Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu a fost învins de Gantz. Sursa foto – facebook

Coaliţia lui Gantz pe primul loc la alegerile anticipate din Israel

Rezultatul acestui nou scrutin era cu atât mai crucial pentru Netanyahu, pentru că se desfășura înaintea înfăţişării sale, la 3 octombrie, în cazuri de ”corupţie”, ”abuz de încredere” şi ”fraude”. Pentru moment, Netanyahu nu este nici inculpat şi nici condamnat, însă o eventuală victorie putea permite aliaţilor săi să-i acorde o imunitate. În cazul în care era reales, iar apoi inculpat, Netanyahu urma să devină primul şef de Guvern în funcţie care s-ar afla în această situaţie din istoria Israelului.

În Israel, preşedintele consultă deputaţii aleşi, pentru a-irecomanda un şef de Guvern. Partidele arabe, ostile premierului în exerciţiu, au sugerat deja că se vor opune desemnării lui Netanyahu, fără să confirme dacă susţin desemnarea lui Gantz.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!