News

Benjamin Netanyahu, acuzat de crime de război și crime împotriva umanității. Cum a răspuns premierul israelian. Update

Curtea Penală Internațională cere mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu. Acestuia i se aduc acuzații de crime de război și crime împotriva umanității.
20.05.2024 | 21:45
Benjamin Netanyahu acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii Cum a raspuns premierul israelian Update
Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru liderul Hamas. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
20-05-2024
18:59

Răspunsul lui Benjamin Netanyahu pentru acuzațiile aduse

Liderul Israelului, Benjamin Netanyahu, declară în ziua de luni că respinge cu indignare mandatele de arestare solicitate de procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, atât pentru el, cât și pentru anumiți lideri ai organizației Hamas.

„În calitatea de premier al Israelului, resping cu dezgust comparaţia procurorului de la Haga între Israel”, o ţară „democratică” şi „ucigaşii în masă din Hamas”, a spus Netanyahu citat într-un comunicat, potrivit AFP.

Tribunalul mondial de la Haga investighează încă din anul 2014 acuzațiile referitoare la presupusele acte de război săvârșite de forțele israeliene și de grupurile militante palestiniene.

Cu toate acestea, Israelul nu recunoaște competența acestei instanțe internaționale de anchetă în teritoriile palestiniene ocupate, iar membrii Congresului american au amenințat Curtea Penală Internațională cu măsuri punitive în cazul emiterii de mandate de arestare împotriva unor lideri politici israelieni, mai notează Știrile ProTV.

Curtea Penală Internațională a anunțat, luni, că cere mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și a liderului Hamas, Yahya Sinwar. Acuzații grave pe numele acestora.

Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru liderul Hamas

Lovitură dură de imagine pentru Benjamin Netanyahu, aliat al Statelor Unite ale Americii în zona Orientului Mijlociu. Luni, 20 mai, Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat că solicită mandat de arestare pentru prim-ministrul israelian.

ADVERTISEMENT

Acestuia i se aduc acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul războiul din Fâșia Gaza, a declarat procurorul șef al curții, Karim Khan, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Netanyahu nu este singurul oficial israelian vizat de mandatele de arestare cerute de CPI. Va fi solicitat mandat și pentru o altă figură cheie în contextul războiului din Gaza. E vorba aici de ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant mai includ ”provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor în perioadă de război”, a spus Khan.

Karim Khan a anunțat și mandate de arestare pentru lideri ai Hamas. Vizat e șeful teroriștilor, Yahya Sinwar, și alți doi lideri de vârf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) – liderul Brigăzilor Al Qassem și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii.

ADVERTISEMENT

Conform procurorului șef al Curții, acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri sunt ”exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

În aprilie, când au apărut zvonuri conform cărora procurorul-șef al Curții ia în considerare asemenea decizii, Netanyahu a spus că orice mandat de arestare împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian ”ar fi un scandal de proporții istorice”. Acesta a mai avertizat că Israelul ”are un sistem juridic independent care investighează riguros orice încălcare a legii”.

ADVERTISEMENT

Peste 30.000 de civili morți în Gaza, după bombardamentele Israelului

Conform statisticilor oficiale, până în prezent, peste 36.000 de persoane (35.233 palestinieni și 1.410 israelieni) au murit în conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas.

Și-au mai pierdut viața în conflict și 97 de jurnaliști (92 palestinieni, 2 israelieni și 3 libanezi), 224 de lucrători din domeniul sanitar, inclusiv 179 de angajați ai ONU. Dintre cei peste 36.000 de morți, 8.000 sunt copii și aproape 5.000 sunt femei, notează Time.

ADVERTISEMENT
Tags: