News

Benjamin Netanyahu respinge condițiile Hamas pentru un armistițiu. ”Israelul nu poate accepta”

Perspectivele unei încetări a focului în Gaza sunt slabe deoarece niciuna dintre părți nu renunță la cereri. Israel și Hamas se acuză reciproc pentru impas
05.05.2024 | 18:25
Benjamin Netanyahu respinge conditiile Hamas pentru un armistitiu Israelul nu poate accepta
Bejamin Netanyahu respinge categoric condițiile Hamas Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

În cea de-a doua zi de negocieri pentru armistițiu, la Cairo, cu mediatorii egipteni și qatarezi, negociatorii Hamas și-au menținut poziția conform căreia orice acord de armistițiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficialii palestinieni. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă.

Benjamin Netanyahu respinge condițiile Hamas pentru un armistițiu

Oficialii israelieni nu s-au deplasat la Cairo pentru a lua parte la efortul diplomatic, dar duminică Benjamin Netanyahu a reiterat obiectivul Israelului de la începutul războiului, în urmă cu aproape șapte luni: dezarmarea și dezmembrarea definitivă a mișcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului.

ADVERTISEMENT

Premierul a declarat că Israelul este dispus să întrerupă luptele din Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deținuți de Hamas, despre care se crede că sunt peste 130.

„Dar, în timp ce Israelul și-a arătat disponibilitatea, Hamas rămâne înrădăcinat în pozițiile sale extreme, prima dintre ele fiind cererea de a ne retrage toate forțele din Fâșia Gaza, de a pune capăt războiului și de a lăsa Hamas la putere. Israelul nu poate accepta acest lucru”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație publicată la scurt timp după cea a lui Netanyahu, șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea dorește în continuare să ajungă la o încetare a focului cuprinzătoare care să pună capăt „agresiunii” israeliene, să garanteze retragerea Israelului din Gaza și să ajungă la un acord „serios” pentru eliberarea israelienilor ținuți ostatici în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni.

Haniyeh l-a acuzat pe Netanyahu pentru „continuarea agresiunii și extinderea cercului conflictului, precum și pentru sabotarea eforturilor depuse prin intermediul mediatorilor și al diferitelor părți”.

ADVERTISEMENT

Războiul a început după ce Hamas a uimit Israelul cu un raid transfrontalier la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane și au fost luați 252 de ostatici, potrivit bilanțului israelian.

Peste 34.600 de palestinieni au fost uciși, dintre care 29 în ultimele 24 de ore, și peste 77.000 au fost răniți în urma asaltului israelian, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Bombardamentele au devastat o mare parte din enclava de coastă și au provocat o criză umanitară.

ADVERTISEMENT

În timp ce discuțiile erau în curs de desfășurare, rezidenții și oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că avioanele și tancurile israeliene au continuat să bombardeze zone din enclava palestiniană pe parcursul nopții, ucigând și rănind mai multe persoane.

Eforturile de mediere

Duminică, un oficial palestinian a declarat pentru Reuters că negocierile de la Cairo „se confruntă cu provocări deoarece ocupația (Israelul) refuză să se angajeze la o încetare totală a focului”, dar a adăugat că delegația Hamas se află încă la Cairo în speranța că mediatorii ar putea face presiuni asupra Israelului pentru a-și schimba poziția.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, și Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaționale în legătură cu numărul tot mai mare de morți din Gaza și cu situația dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori.

Surse egiptene au declarat că directorul CIA, William Burns, care a fost, de asemenea, implicat în discuțiile anterioare privind armistițiul, a sosit vineri la Cairo. Washingtonul – care, la fel ca alte puteri occidentale și Israelul, cataloghează Hamas drept grup terorist – a îndemnat-o să încheie un acord.

Israelul a dat un aviz preliminar pentru termeni care, potrivit unei surse, includ returnarea a 20 până la 33 de ostatici în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni și a unui armistițiu de câteva săptămâni.

Astfel, ar rămâne aproximativ 100 de ostatici în Gaza, dintre care unii, potrivit Israelului, au murit în captivitate. Sursa, care a cerut să nu fie identificată după nume sau naționalitate, a declarat că returnarea lor ar putea necesita un acord suplimentar.

Mii de israelieni au protestat sâmbătă, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului cu Hamas, în urma căruia ostaticii rămași să fie aduși acasă.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii