News

Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România la 5 ani de închisoare, a fost reținut la Atena

Miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost reținut la Atena, iar acum se află sub control judiciar. Acesta a fost condamnat de Curtea Supremă a României pentru tranzacții frauduloase cu terenuri.
08.12.2021 | 12:24
Beny Steinmetz condamnat in decembrie in Romania la 5 ani de inchisoare a fost retinut la Atena
ADVERTISEMENT

Benyamin Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena in 24 noiembrie, informează Globes.

„Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena din cauza unei defecțiuni grave în transferul datelor despre eliminarea avizului roșu al Interpolului. Ne ocupăm de această problemă și sperăm că domnul Steinmetz se va întoarce acasă”, a declarat Eitan Maoz, reprezentantul legal al lui Steinmetz.

Steinmetz nu are voie să părăsească Grecia

O „înștiințare roșie” a fost emisă de Interpol pentru a pune în aplicare sentința de cinci ani de închisoare care a fost pronunțată, însă Steinmentz a fost reținut chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de zborul său spre Grecia, au declarat surse citate de Globes.

ADVERTISEMENT

Acestea au precizat că lui Steinmetz i se permite să se deplaseze liber în Grecia, dar nu i se permite să părăsească țara până la clarificarea situației sale.

Interpol a dispus ca ordinul emis de România să fie șters

„O notificare roșie“ reprezintă un mandat internațional de arestare pentru o persoană căutată de autoritățile din țările membre Interpol.

ADVERTISEMENT

Reținerea lui Steinmetz survine la câteva săptămâni după ce comitetul de supraveghere al Interpol (CCF) a dat instrucțiuni pe 29 octombrie ca ordinul împotriva acestuia solicitat de România să fie șters.

Într-o decizie detaliată, CCF a hotărât, printre altele, că procedura care se desfășoară împotriva sa provine din considerente politice și este grav viciată.

ADVERTISEMENT

Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena pe 24 noiembrie și de atunci se află sub control judiciar în Grecia, până la lămurirea problemei.

Condamnat în Elveția pentru mituirea unor funcționari publici

În ianuarie, miliardarul israelian a fost condamnat în Elveția la cinci ani de închisoare cu executare după ce fost găsit vinovat că a dat mită mai multor funcţionari publici pentru a obţine licenţe pentru minerit în Guineea.

ADVERTISEMENT

În procesul care a durat două săptămâni Steinmetz şi doi colaboratori au fost acuzaţi de un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa zece milioane de dolari (8,2 milioane de euro).

Banii ar fi fost transferați prin conturi elveţiene către înalţi oficiali din Guineea pentru ca aceștia să-i atribuie grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări din Africa de Vest.

Steinmetz a fost obligat de tribunal să plătească și o amendă de 50 de milioane de franci elveţieni (48 de milioane de euro).

Implicarea lui Steinmetz în dosarul „Ferma Băneasa“

Benyamin Steinmetz a fost condamnat în lipsă, în decembrie anul trecut, în dosarul „Ferma Băneasa“, la cinci ani de închisoare pentru infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, în scopul de o valoare ridicată, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu, Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a acționat pentru a prelua întreaga avere revendicată ilegal de Paul al României, oferind bani și bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau proprietăţile repsective.

Paul al României, care a primit o pedeapsă de trei ani și 4 luni de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire internațională, în timp ce Remus Truică se află în detenție, executând o sentință cu șapte ani închisoare.

ADVERTISEMENT