Prețul benzinei și al motorinei continuă să crească la stațiile de alimentare, o scumpire ce amenință să alimenteze și mai mult criza inflaționistă cu care se confruntă România.
Prețul carburanților continuă să crească, benzina standard vânzându-se cu aproape 8 lei pe litru la toate stațiile de alimentare din Capitală, în timp ce prețul motorinei se apropie tot mai mult de 9 lei pe litru.
Benzina standard se vinde duminică, 15 mai, în Bucureşti cu 7,94 doar la o singură stație Petrom din Capitală și una Lukoil din comuna Chitila. Cele mai multe benzinării din București vând deja benzina standard cu 8 lei pe litru, prețul cel mai ridicat fiind, potrivit monitorulpreturilor.ro, la benzinăria Mol din Giulești, acolo unde a ajuns la 8,1 lei.
În ceea ce privește benzina premium, aceasta se vinde cu preţuri cuprinse între 8.1 lei şi 8.74 lei pe litru, cel mai mare fiind la staţii Petrom din Bucureşti, iar cel mai scăzut la benzinăriile Lukoil.
Prețul motorinei standard la stațiile de alimentare variază între 8,77 de lei pe litru și 8,89 lei. Cel mai mic preț poate fi găsit la o stație Petrom și una Lukoil, în timp ce stația Mol din Giulești vinde motorina standard la cel mai ridicat preț din Capitală.
În ceea ce privește motorina premium, prețul acesteia variază între 9,13 lei, preț cu care poate fi achiziționat de la o singură stație Petrom din Capitală, și 9,37 lei, prețul cu care se vinde la mai multe benzinării Mol.
Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 4,2%, iar în cazul motorinei, această creștere a fost de 5,1%. Cu toate acestea, România se situează încă pe locul 7 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta, Polonia și Slovenia. În ceea ce privește motorina, România se află pe locul șase în același clasament.
Prețul carburanților a cunoscut o creștere rapidă încă de la începutul anului. La mijlocul lunii ianuarie, când prețul la benzina standard a ajuns brusc la 6,38 de lei pe litru, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat scumpirea carburanților prin creșterea cotațiilor la bursele internaționale.
Scumpirea s-a datorat însă și creșterea accizei pe carburanți, operată de Ministerul de Finanţe potrivit prevederilor din Codul Fiscal, care impune ajustarea acesteia cu rata inflației. Noua acciză a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, și a condus la o creștere a prețului cu 7-8 bani/litru.
Au existat însă și momente de panică irațională. Un astfel de episod s-a consumat la începutul lunii martie, atunci când zvonurile privind scumpirea carburanților, până la 11 lei pe litru, a făcut mii de șoferi să ia cu asalt stațiile de alimentare din Capitală.
Săptămâna trecută, într-o conferință de presă susținută imediat după ce INS a anunțat o rată record a inflației pentru luna precedentă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a îndemnat populația la calm.
„Avem şi câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii, nu le dezvolt. A fost un început de panică calmat, dar a durat vreo două săptămâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar. Dar a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei”, a declarat Mugur Isărescu.