News

Benzina și motorina, scumpiri importante începând cu 1 iulie. Cât vom plăti în plus pentru un plin la rezervor

Benzina și motorina se vor scumpi începând cu 1 iulie, fiind vorba despre a doua scumpire consecutivă în 2024. Totuși, scumpirile diferă în funcție de carburant.
21.05.2024 | 00:15
Benzina si motorina scumpiri importante incepand cu 1 iulie Cat vom plati in plus pentru un plin la rezervor
Benzina și motorina, scumpiri importante începând cu 1 iulie. Cât vom plăti în plus pentru un plin la rezervor. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Astfel, conform datelor oficiale, un plin va fi mai scump cu 20 de lei, însă cei care au mașinile pe benzină vor scoate din buzunar 21 de lei. Este a doua scumpire de carburanți din acest an, după majorarea de acciză din ianuarie. Scumpirea carburanților este cauzată de majorarea fiscalității.

Benzina și motorina, scumpiri importante începând cu 1 iulie

Astfel, aceasta de anul viitor va fi 72 de bani/l la benzină și 66 bani/l la diesel, conform Profit.ro. Guvernul ar fi etapizat majorarea accizei pentru a diminua impactul, cel puțin la nivel psihologic, asupra cetățenilor, însă creșterea prețurilor la carburanți nu va fi primită cu brațele deschise de populație.

ADVERTISEMENT

Asta, mai ales că există șanse ca și alte produse sau servicii să se scumpească, în condițiile în care țara noastră are în continuare printre cele mai mari inflații din UE. Conform specialiștilor, acciza la carburant este un impozit aplicat la carburanți în majoritatea țărilor civilizate și, totodată, o sursă importantă de venit pentru Guvern.

Specialiștii avertizau că 2024 va fi un an în care toate produsele se vor scumpi, astfel că benzina și motorina nu vor face excepție. Șoferii s-au obișnuit încă de la 1 ianuarie cu această scumpire la pompă, în momentul în care au fost mărite accizele. Din acel moment românii au fost nevoiți să plătească cu 6 bani mai mult pe litru, iar în aprilie și iunie au fost programate alte două scumpiri.

ADVERTISEMENT

Dacă cea din aprilie a fost amânată pentru mai, românii vor mai avea parte de o scumpire până la finele verii. În concluzie, benzina va fi mai scumpă cu 18 bani pe litru și motorina cu 17 bani pe litru, iar un plin pentru un rezervor de 60 de litri va costa mai mult cu 11 lei. Desigur, cifrele și analizele sunt aproximative, pentru că specialiștii doar își dau cu părerea.

Se scumpește benzina și motorina, cresc prețurile la toate produsele

Chiar și așa, analiștii economici cred că toate aceste creșteri de preț vor afecta direct prețurile produselor și serviciilor, inclusiv al alimentelor. În condițiile în care transportul comercial din țara noastră se face majoritar pe cale rutieră, prețul la motorină și benzină va influența mereu prețurile produselor.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță cea mai spectaculoasă creștere de preț a fost înregistrată la detergenți: o creștere cu 26% față de 2023. Situația l-a revoltat inclusiv pe premierul Marcel Ciolacu, cel care a anunțat că l-a informat pe președintele Consiliului Concurenței referitor la această situație, considerând că detergenții sunt prea scumpi, fără un fundament economic real.

“Urmează să vină şi Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii cu o modificare legislativă. Am vorbit asta şi cu domnul preşedinte de la Consiliul Concurenţei, să vedem demersurile cu acele scumpiri, din punctul meu de vedere, care nu au niciun fundament economic, la detergenţi, de aproape 26%. Dacă nu ar fi fost aceste scumpiri, am fi vorbit de o scădere şi mai mare a inflaţiei”, a explicat premierul.

ADVERTISEMENT

Cu o inflație aproape de 6%, țara noastră este codașa Europei la acest capitol. Cu toate acestea, politicienii din România cred că românii ar trebui să fie mulțumiți că inflația nu mai este de 10%, sau chiar mai mare. Mai mult, conform prognozelor BNR, inflația ar putea să scadă sub 4% până în 2025.

ADVERTISEMENT
Tags: