News

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul renunță la compensarea de 50 de bani

Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie 2023, după ce guvernul a anunțat că va renunța la compensarea de 50 de bani. Din fericire, accizele nu vor mai crește.
27.12.2022 | 16:11
Benzina si motorina se scumpesc de la 1 ianuarie Guvernul renunta la compensarea de 50 de bani
Preturile la pompă se vor scumpi destul de mult, de la 1 ianuarie 2021 / Foto: Emanuel Titus Iliesi / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 ianuarie 2023, după ce Guvernul României a anunțat că nu va mai menține compensarea de 50 de bani pentru fiecare litru cumpărat, introdusă în cursul lunii iulie, atunci când prețul la combustibil era extrem de ridicat.

Prețul motorinei se va apropia din nou de 8 lei, de la 1 ianuarie 2023

În prezent, un litru de benzină se poate cumpăra, în România, cu prețuri începând de la 5,93 lei, iar cel de motorină, de la 7.09 lei.

ADVERTISEMENT

După anularea compensației din partea guvernului, românii vor plăti de la 6.50 lei la benzină și de la 7,60 lei la motorină.

În mod normal, prețul la combustibli ar fi trebuit să sufere modificări și din cauza accizelor aplicate de Guvernul României, însă executivul a stabilit ca, în mod excepțional, acestea să nu crească în 2023 la același nivel cu rata inflației.

ADVERTISEMENT

Guvernul crește și accizele

Potrivit vechii legislații, accizele se ajustează la fiecare 12 luni, în funcție de creșterea prețurilor de consum comunicate până la 1 septembrie de Institutul Național de Statistică.

Așadar, prețul la pompă nu ar trebui să se modifice în plus față de cei 50 de bani care erau suportați de statul român.

ADVERTISEMENT

În iulie, atunci când Guvernul României a luat măsura compensării prețului la combustibil cu 50 de bani, litrul de motorină depășise 9 lei, declanșând un lanț de scumpiri în serie.

Cele mai mici prețuri la benzină și motorină, de la începerea războiului din Ucraina

Măsura a fost luată, inițial pentru trei luni, însă a fost prelungită de guvern până la sfârșitul acestui an. Oficialii români au declarat în mod repetat că, în acest moment, compensarea nu se mai justifică, pentru că prețul la benzină și motorină a scăzut suficient de mult.

ADVERTISEMENT

Prețul combustibilului la pompă este acum la cea mai mică cotație de la începerea războiului din Ucraina, respectiv de la sfârșitul lunii februarie.

ADVERTISEMENT
Tags: