News

Patronul benzinăriei de la Beiuș, exasperat de controalele ANPC-ANAF. “Mă boicotează tot orașul. S-o închidă și gata”

Patronul benzinăriei din Beiuș, acuzat că a declanșat isteria scumpirii combustibilului de săptămâna trecută, îl contrazice pe șeful ANPC, Horia Constantinescu.
16.03.2022 | 14:36
Patronul benzinariei de la Beius exasperat de controalele ANPCANAF Ma boicoteaza tot orasul So inchida si gata
Patronul benzinăriei din Beiuș l-a contrazis pe șeful ANPC, Horia Constantinescu / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

La o săptămână după declanșarea isteriei legate de o presupusă scumpire a combustibilului, autoritățile continuă controalele la agentul economic din Beiuș, care a vândut benzina și motorina cu 11 lei pe litru.

Horia Constantinescu, șef ANPC: ”Patronul benzinăriei din Beiuș se distra în mediul online că amenda e prea mică”

Într-o dezbatere legată de drepturile consumatorului, Horia Constantinescu, președintele ANPC a declarat că patronul benzinăriei din Beiuș ”se distra că amenda e prea mică”. Săptămâna trecută, ANPC a aplicat o amendă de 35.000 de lei agentului economic ce deține benzinăria partener MOL din Beiuș pe motiv că ar fi scumpit nejustificat combustibilul.

ADVERTISEMENT

”Gândiţi-vă că toată situaţia creată în legătură cu comerţul de combustibil a pornit de la un mesaj în online cu referire la un operator economic – astăzi sancţionat – din zona Beiuş.

Dacă aţi vrea să intrăm în meandrele cunoaşterii acestei sancţiuni şi acestei abateri, pot să vă spun că respectivul operator economic, la nici o oră după încheierea documentului de control, se distra în mediul online că amenda plătită reprezintă mult prea puţin faţă de cât ar fi câştigat el în perioada respectivă”, a declarat Constantinescu, citat de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Șeful benzinăriei: ”Eu nu am cont de Facebook, telefonul meu e cu butoane”

Contactat de FANATIK, Daniel Degău, patronul benzinăriei din Beiuș, susține că nu știe de unde a apărut informația conform căreia el s-ar fi distrat pe tema amenzii primite și că nu a avut nici o postare în mediul online care să justifice afirmația șefului ANPC.

”Dacă, într-adevăr, a spus așa, e o eroare. Eu nu am nici cont de Facebook, nu mă pricep la tehnologie, telefonul meu e cu butoane”, a declarat Daniel Degău pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Patronul benzinăriei din Beiuș: ”M-a controlat: ANPC, ITM, pompierii, Garda de Mediu, metrologia”

Omul de afaceri spune că a ajuns în pragul disperării din cauza controalelor pe care autoritățile statului le-au pornit împotriva lui, începând de joi, după ce ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat că scumpirile din benzinării nu sunt justificate.

”În acest moment, sunt la ANAF, trebuie să depun documente justificative pentru activitatea din ultima vreme. Am ajuns deja în a patra zi de controale la toate stațiile pe care le dețin: trei în Beiuș și una în Salonta. Din toate acestea, doar la una sunt partener MOL.  

ADVERTISEMENT

Până acum am fost controlat de: ITM, ANPC, pompieri, Garda de Mediu, ANAF, metrologia. Am primit amenzi peste amenzi, iar ieri mi-au dat de înțeles că se poate lua măsura complementară a închiderii stației partenere MOL. S-o închidă, și gata”, a declarat Daniel Degău pentru FANATIK.

Cum a explicat afaceristul scumpirea de săptămâna trecută

Omul de afaceri spune că, de mai bine de 25 de ani, de când activează în domeniul petrolului, nimeni nu l-a acuzat niciodată de practici ilegale sau anticoncurențiale. Săptămâna trecută, Degău explica pentru FANATIK de ce a ridicat prețul combustibilului de la 7,68, la 11 lei în aceeași zi.

El spune că a achiziționat benzină și motorină de la MOL cu 8,60 și i s-a pus în vedere că din următoarea zi, prețul va ajunge la 11 lei. După declanșarea scandalului, susține Degău, MOL România a introdus un discount mare, care le-a permis în continuare benzinarilor din rețeaua proprie și celor parteneri să vândă la prețuri comparabile cu cele de pe piață și chiar mai mici. Conform afaceristului, stațiile-partener MOL nu au voie să achiziționeze carburant de la alți furnizori de pe piață.

”În acest moment, eu vând combustibilul cu 8,40 lei, adică în pierdere”, spune patronul benzinăriei din Beiuș.

Vânzările de combustibil la benzinăria din Beiuș au scăzut cu 60% din cauza unui boicot

O altă problemă cu care se confruntă omul de afaceri este că, după isteria de săptămâna trecută, clienții au început să evite să mai alimenteze de la el.

”Mă boicotează tot orașul. Din 6-7.000 de litri pe care îi vindem pe zi, acum abia dacă mai vând 2.000”, a mai spus Daniel Degău pentru FANATIK.

Guvernul a anunțat, săptămâna trecută, că a ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au declanșat verificări comune la stațiile de carburant care, miercurea trecută, au vândut combustibil la supra-preț.

Amenzi de 370.000 de lei date de ANPC, după isteria benzinei

Doar ANPC a verificat 70 de benzinării din țară și și a aplicat amenzi totale de 370.000 de lei din cauza unor nereguli descoperite de inspectorii instituției. Cea mai mare amendă ar fi fost de 100.000 de lei și a fost aplicată unui furnizor de carburanți care are 215 stații de carburant, la nivel național.

MOL România a transmis că se delimitează de situația de la Beiuș și că nu controlează prețul de la pompă.

”În România, MOL are două modele de operare, stațiile proprii și stațiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanți MOL (au statutul de competitori direcți pentru stațiile proprii) și au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare.

Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, arată reprezentanții MOL România.

ADVERTISEMENT