După condamnările din trecut, Bercea Mondialu are din nou probleme grave de ordin penal. Interlopul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acuzații grave pe numele său.
Joi, 3 aprilie, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au efectuat ample percheziții în Teleorman și București, într-un dosar de cămătărie și șantaj.
Aceste razii au avut loc la sediile unor imobile deținute de Bercea Mondialu și de rudele sale. După audieri, Sandu Anghel a fost reținut de DIICOT alături de nouă membri ai familiei sale (cinci bărbați și patru femei, cu vârstele cuprinse între 21 și 57 de ani).
Aceștia sunt implicați într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Cu toții au fost apoi duși la Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Vineri, 4 aprilie, magistrații olteni au dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu. O măsură similară s-a luat și pentru trei membri ai familiei sale.
Astfel, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile următorii: Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis ”Samir”; Florin Anghel zis ”Băsică” și Laurenţiu Anghel zis ”Poca”, scrie Agerpres.
În același dosar, alți şase membri ai familiei interlopului au fost lăsaţi în libertate sub control judiciar. Aceștia sunt Fănica Anghel zisă ”Stela”, Grinică-Ion Anghel zis ”Mondialu”/”Cristi”, Izaura Constantin (fostă Anghel) zisă ”Maci”, Marius Constantin zis ”Titi”, Maria-Roxana Drăgoi şi Marinela Sima. Aceştia sunt obligați să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
Din referatul DIICOT aflăm că, în 2022, Sandu Anghel și membri ai familiei au format o grupare de criminalitate organizată în scopul obținerii unor beneficii materiale substanțiale din acordarea de sume de bani cu împrumut, pentru care au pretins dobânzi lunare cuprinse între 10 și 40%.
Deciziile legate de operațiunile de cămătărie erau luate de Bercea Mondialu. În paralel, subordonații săi aveau sarcina recuperării datoriilor de la ”creditori”, cărora în mod constant le-au fost majorate dobânzile și li s-au impus penalizări pentru neplata sumelor datorate la termenele stabilite, susțin procurorii.
Persoanele împrumutate care nu-și onorau obligațiile asumate erau amenințate prin acte de intimidare sau violențe fizice, în vederea recuperării debitelor. Ulterior, sumele obținute din cămătărie au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri mobile sau imobile – autoturisme de lux, case, apartamente, terenuri.
Joi, DIICOT a pus sechestru pe averea impresionantă deținută de familia lui Bercea Mondialu. E vorba de șapte autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile – terenuri și construcții.