News

Bere, apă și sucuri ținute la peste 30 de grade. Clienții batjocoriți de magazine, ANPC a retras 165.000 de litri de băuturi de pe piață

ANPC a efectuat controale în întreaga țară și au fost găsite sucuri, apă și bere ținute în soare, la peste 30 de grade.
20.06.2024 | 17:47
Bere apa si sucuri tinute la peste 30 de grade Clientii batjocoriti de magazine ANPC a retras 165000 de litri de bauturi de pe piata
ANPC a descoperit bere, apă și sucuri ținute la peste 30 de grade. colaj Fanatik/ Foto ANPC
ADVERTISEMENT

Inspectorii ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) au găsit bere, apă și sucuri ținute în soare, la peste 30 de grade, în urma unor controale efectuate în ultimele 48 de ore. Au fost date amenzi usturătoare.

Bere, apă și sucuri ținute în soare, pe caniculă. Ce a descoperit ANPC

Canicula a fost prezentă în întreaga țară, în ultimele zile. Având în vedere temperaturile insuportabile, specialiștii recomandă oamenilor să consume cât mai multe lichide și să evite deplasările la orele prânzului.

ADVERTISEMENT

În acest context, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a efectuat controale, la nivel național, pentru a vedea cum sunt depozitate băuturile și apele naturale. Este vorba despre o campanie de verificare, în perioada caniculară.

Potrivit ANPC acțiunea vizează modul de „comercializare și etichetare a apelor naturale și a băuturilor răcoritoare, inclusiv respectarea temperaturii de depozitare a acestora”.Comisarii au constatat că foarte multe dintre lichide erau ținute în condiții necorespunzătoare.

ADVERTISEMENT

Au fost desfășurate 180 de acțiuni de control. În urma neregulilor găsite de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, aproximativ 165.000 litri de băuturi au fost retrase de pe piață definitiv.

Au fost date amenzi de peste 770.000 lei

De asemenea, au fost date amenzi de peste 770.000 de lei. Pe lângă faptul că unele produse erau ținute de administratorii magazinelor în soare, la temperaturi foarte ridicate, altele erau expirate sau prezentau modificări organoleptice.

ADVERTISEMENT

De altfel, băuturile comercializate de unele magazine erau ținute direct pe pardoseala încăperilor și aveau ambalajul deteriorat. Au fost constatate și neconcordanțe privind prețul afișat la raft și cel de la casa de marcat.

De asemenea, unele produse erau ținute pe rafturi neigienizate, acoperite de praf și pânze de păianjen. Alte băuturi erau comercializate fără a avea afișată traducerea în limba română pe ambalaj sau fără a fi afișat prețul de vânzare.

ADVERTISEMENT

„Operatorii economici trebuie să înţeleagă importanţa depozitării în condiţii optime a apei şi băuturilor răcoritoare şi respectarea indicaţiilor date de producător în acest sens, pentru a nu pune în pericol sănătatea sau viaţa consumatorilor”, a transmis Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

 

ADVERTISEMENT
Tags: