News

Bere mai scumpă de la 1 august. Cât vom plăti în plus pentru un pahar

Veste proastă pentru români, unii dintre cei mai mari consumatori de bere din Europa. De la 1 august, comercianții ar putea mări prețurile chiar și cu 20% pentru celebra băutură.
26.07.2022 | 07:49
Bere mai scumpa de la 1 august Cat vom plati in plus pentru un pahar
O bere în oraș cu prietenii va fi mai scumpă de la 1 august 2022. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Conform unui studiu realizat de Asociaţia Berarii Europei în februarie 2022, românii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de bere de pe continent. În 2020, România ocupa locul cinci, cu 87 de litri consumați anual de o persoană.

Bere din ce în ce mai scumpă în România

Rămâne de văzut dacă numărul litrilor de bere va scădea de la 1 august, când intră în vigoare majorarea accizelor la alcool. În prețul final pentru un pahar sau o halbă cu bere vor conta și celelalte scumpiri, nu doar accizele la alcool.

ADVERTISEMENT

Practic, un pahar cu bere care în prezent costă 5 lei la cunoscuta terasă cu mici din Obor ar putea costa 7 sau 8 lei de luna viitoare. “Prea mult 5 lei, cât o avea paharul ăsta. Da, este mult“, a fost reacția unui client despre prețul din prezent, conform unui reportaj realizat de jurnaliștii de la Observator.

Scumpirea va cântări și mai greu pentru cei care preferă berea artizanală, pentru producerea căreia se folosesc hamei și malț de calitate. Potrivit sursei citate, la o berărie de pe Calea Victoriei un pahar cu bere poate ajunge şi la 40 de lei.

ADVERTISEMENT

Este berea noastră blondă, este un Lager, bere făcută cu trei tipuri de malţ, trei tipuri de hamei. Preţurile berii artizanale pornesc de la  15-16 lei pe pahar şi pot merge, în funcţie de complexitatea şi nivelul de alcool, până la 30, 40 de lei.

Berea va fi și mai scumpă în 2023

Am fost şi noi nevoiţi să majorăm preţurile. Undeva la 15%“, a declarat Laurenţiu Bănescu, administratorul unui bar din zona menționată.

ADVERTISEMENT

În acest context, analistul fiscal Gabriel Biriş a detaliat ce va presupune scumpirea berii de la 1 august: “Vedem o creştere de 5% în lei. Nici nu le vom simţi la achiziţie datorită inflaţiei care oricum duce la creşterea preţurilor aproape în ficare zi la raft.”

Asociaţiile de berari au completat că noile prețuri vor fi influențate și de inflaţia galopantă. Nu este singura veste proastă cu privire la prețul unui pahar cu bere.

ADVERTISEMENT

De la 1 ianuarie 2023, berea va costa și mai mult din cauza creşterii TVA în HoReCa. Institutul Național de Statistică a transmis că în 2022, preţul berii a fost majorat oricum cu 8%.

 

ADVERTISEMENT
Tags: