Sporturi

Berni, Eliza și Daniela, reginele Europei la tenis de masă şi poveștile lor „made in Hollywood”. Szocs a învăţat româna la 10 ani de la antrenor!

30.12.2019 | 21:15
Berni Eliza si Daniela reginele Europei la tenis de masa si povestile lor made in Hollywood Szocs a invatat romana la 10 ani de la antrenor
ADVERTISEMENT

România și-a apărat în acest an titlul european la tenis de masă și a câștigat finala de la Nantes, învingând Portugalia cu scorul de 3-0. Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro și Elizabeta Samara au adus victoria echipei pregătite de Viorel Filimon. Primul meci a fost cel mai dificil, Bernadette Szocs învingând-o pe „portugheza” Jieni Shao cu 3-2 la seturi, după ce a revenit spectaculos de la 1-2. FANATIK vă prezintă poveştile fetelor noastre de aur.

Berni, Eliza și Daniela, reginele Europei la tenis de masă şi poveștile lor „made in Hollywood”

În tenisul de masă feminin, România începe să devină, pe plan european, ceea ce era, pe vremuri, echipa națională de gimnastică, adică simbolul invincibilității. Echipa noastră a avut un parcurs perfect la Euro 2019. „Tricolorele” au depășit în grupe Slovacia și Spania, cu scorul de 3-0, în „sferturi” au trecut de Franța, cu același scor general, iar în semifinale au învins Polonia, cu 3-1. Un singur meci pierdut până în finală.

ADVERTISEMENT

Hora bucuriei românești din sala de la Nantes nu a fost rodul unei întâmplări. Fetele noastre se află de mulți ani în elita acestui sport. În plus, victoria de la Nantes are o dublă semnificație. Dincolo de argumentul constanței, româncele au reușit să învingă în finală o echipă, Portugalia, aflată în plină glorie. Până în ultimul act al competiției, învinsele noastre au produs două mari surprize, trecând în „sferturi” de Germania și în semifinale de Ungaria, ambele fiind mult mai bine cotate.

Szocs a învățat românește la vârsta de 10 ani

Bernadette Szocs are o poveste demnă de un film. Născută la Târgu Mureș, s-a mutat la Bistrița la vârsta de numai 10 ani și atunci a învățat limba română! De la antrenorul Gheorghe Bozga. A început să joace tenis de masă fiind inspirată de fratele său, Hunor, iar anul trecut a devenit cea mai tânără jucătoare din istoria Top 16 Europa care a izbutit să câștige trofeul continental. Acum, Berni, cum îi spun apropiații, locuiește în Germania, dar este legitimată în Franța, la clubul Lys Lez Lannoy.

ADVERTISEMENT

Tatăl său este muzician, iar mama, asistentă medicală la Radiologie. Nu le-a fost ușor s-o susțină… „Când am început tenisul de masă, părinții mei cheltuiau toți banii pentru a mă sprijini pe mine și pe fratele meu. În acea perioadă, cluburile nu achitau costurile competițiilor internaționale”, își amintește Berni, care e considerată una dintre cele mai frumoase sportive ale României. 

Samara și tristețea învingătoarei

Poate părea paradoxal, dar și învingătorii au decepții. Eliza Samara nu s-a putut bucura așa cum și-ar fi dorit după victoria din ultimul meci. „Mă gândeam cum să închei mai repede, cum să fac show. Nu mi-a reușit, a servit adversara mea și nu mai țin minte, parcă i-am dat un tuș și nu am reușit să mă bucur așa cum aș fi vrut. Însă, asta nu mai contează, am ieșit pe locul 1 și chiar ne bucurăm foarte mult”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Pentru Eliza, victoria din Franța este a doua performanță din 2019, românca reușind să triumfe și în finala Ligii Campionilor, cu echipa poloneză TS Enea Siarka Tarnobrzeg.

Dodean-Monteiro, cuplul perfect

Daniela Dodean joacă tenis de masă de la vârsta de 5 ani. În 2013, și-a unit destinul cu cel al jucătorului portughez Joao Monteiro, iar „mișcarea” a avut sorți de izbândă pe toate fronturile. După numai trei ani, Daniela și Joao aveau să câștige medalia de aur la dublu mixt, la CE de la Budapesta, devenind primul cuplu de sportivi căsătoriți care și-a adjudecat titlul continental. „Cineva” de sus le zâmbește…

ADVERTISEMENT

Revenind la actualitate, forma excelentă traversată de Daniela nu este întâmplătoare. La începutul anului, ea a fost inclusă în „Samurai 2020”, programul de asistență special a sportivilor cu potențial de a obține medalii la JO de la Tokio, de anul viitor.

Viorel Filimon, de la constructor de nave, la fileu

Antrenorul Viorel Filimon este un un diplomat prin excelență și un pedagog prin definiție. „Odiseea” sa are aerul unui roman. S-a născut la Ploiești, a început să joace tenis de masă la Buzău și a absovit Facultatea de Nave a Institutului Politehnic la… Galați, unde și-a obținut și carnetul de antrenor.

Acolo făcea selecții în rândul copiilor, pe care îi antrena pe holurile Sălii Sporturilor. A plecat la Constanța, unde a lucrat la Șantierul Naval, dar până la urmă pasiunea pentru sport și-a spus cuvântul și a rămas dedicat exclusiv tenisului de masă. Din 2004, este antrenorul reprezentativei feminine, semn că stabilitatea este esențială.

  • „Abia așteptăm ca peste doi ani, la Cluj, să fim din nou campioane” – Daniela Dodean Monteiro
  • 5 titluri europene pe echipe a cucerit România la tenis de masă
ADVERTISEMENT