Tom Hardy este unul dintre actorii consacrați de la Hollywood recunoscuți pentru transformările corporale uluitoare. A impresionat încă o dată la acest capitol în filmul „Venom 3”, care a ajuns în cinematografe pe 8 noiembrie.
La fel ca și în precedentele filme ale seriei, Tom Hardy joacă rolul principal, Venom, o entitate masivă şi musculoasă din cărţile de benzi desenate ale celor de la Marvel. Pentru a se potrivi rolului, Tom Hardy a trebuit să pună masă musculară consistentă. Iar specialiștii susţin că actorul englez s-a dus „all in”. Şi-a menţinut grăsimea corporală la un nivel scăzut pentru „Venom 3”, în schimb şi-a crescut masa musculară şi dimensiunile.
Hardy a impresionat, de altfel, prin schimbările spectaculoase pe care le-a făcut pentru mai multe roluri: de la creşterea volumului pentru „Bronson”, creşterea musculară din „Warrior” până la iconicul Bane din „The Dark Knight Rises”.
Tom Hardy are o înălţime de 1,75 metri, adică una medie, dar când vine vorba de greutate, aceasta a fluctuat foarte mult de-a lungul carierei sale. Masa lui în filmul „Venom 3” este în jur de 82 de kilograme, destul de solid pentru statura lui.
Dificultatea constă în procentul de grăsime corporală pe care îl are Tom Hardy în acest film, adică 10%. Iar conform specialiştilor în fitness, este nevoie de multă dăruire şi o disciplină serioasă pentru a menţine acest tip de fizic, mai ales pentru un rol dintr-un film.
Actorul este recunoscut pentru muşchii dezvoltaţi pe care îi are, dar şi pentru gâtul său gros, care îi conferă un aspect robust. Semnalează un nivel ridicat de testosteron şi chiar dacă nu este cel mai înalt tip dintr-o cameră, mereu atrage atenţia prin fizicul său.
Dacă vrei să îţi sculptezi fizicul ca Tom Hardy pentru „Venom 3” eşti la locul potrivit, pentru că avem rutina de antrenament a actorului. Schimbările de fizic ale actorului nu au apărut peste noapte.
Pentru „Warrior”, de exemplu, s-a concentrat pe antrenamentele de arte marţiale mixte. A boxat, a făcut kickboxing şi jiu-jitsu, nu doar pentru a fi slab, dar pentru a învăţa cum să se lupte şi să se arunce ca un profesionist.
Pentru „Venom 3”, însă, avea nevoie de un fizic musculos, iar în acest caz totul este despre ridicarea greutăţilor. Iar antrenamentul se inspiră dintr-o rutină de şase luni care constă în patru faze de bază concepute pentru a acumula masă musculară.
Pe o perioadă de opt săptămâni, Hardy s-a concentrat pe dezvoltarea pieptului şi a spatelui: ridicarea greutăţii cu 5-15 repetări pe set, cu un accent major pe creşterea continuă şi suprasarcină progresivă. Trei antrenamente la sală pe săptămână, având în vedere că muşchii trebuie să aibă suficient timp pentru a se recupera între sesiuni. Primele două antrenamente alternează între rutine pentru partea superioară şi cea inferioară a corpului, iar a treia sesiune creşte volumul pe piept şi pe umeri.
# Antrenament piramidă inversată: antrenamentul începe exploziv, cu cel mai greu set din prima. Apoi, trei minute mai târziu se reduce greutatea cu 10% şi se fac câteva repetări. Începi puternic şi termini puternic pentru a maximiza câştigul.
# Antrenament cu pauză pentru seturile mai uşoare cu repetiţii mai multe: după ce se face un set solid cu 12-15 repetări e o pauză de 10-15 secunde înainte de patru mini-seturi de 3-5 repetări fiecare. Tehnnica împinge fibrele musculare la limite pentru o creştere maximală.
# Antrenament normal piramidal: creşterea treptată a greutăţii cu fiecare set, în timp ce se urmăreşte obţinerea oboselii musculare la ultimul set, fără a risca accidentările sau supraantrenamentul. Se începe uşor şi se termină puternic, cu un set în care simţi arsura. Pauză de 1-2 minute între seturi.
Când vine vorba de creşterea volumului, Tom Hardy a ales o dietă potrivită pentru alimentarea corpului cu nutrienţi potriviţi pentru susţinerea creşterii musculare. Creşterea volumului necesită o creştere substanţială a aportului de calorii, iar pentru rolul din „Venom 3”, Tom Hardy consumă trei mese principale pe zi, cu trei gustări între ele.
Aportul zilnic de calorii a lui Hardy este de 3300: 450 de grame de carbohidraţi, 210 grame de proteine şi mai puţin de 90 de grame de grăsimi. Spre deosebire de dietele unor celebrităţi, cea a lui Hardy n-a fost prea restrictivă, dar a necesitat o forţă mentală pentru a putea să o urmeze.
Acest plan alimentar ajută la creşterea masei musculare. Poate fi luată în calcul şi o abordare diferită, deşi strategia lui Tom Hardy a dat rezultate. Specialiştii susţin că rutina poate fi schimbată puţin, cu rezultate similare.
Un post (fasting) de 4-6 ore, urmat de prânz mai uşor, cu opţiuni precum sandwich-uri, omlete sau iaur grecesc cu nuci. Ziua se încheie cu o cină copioasă care cuprinde carne, peşte, alături de carbohidraţi şi un desert dulce, suplimentat de un shake bogat în calorii înainte de culcare.
Această abordare eficientizează eforturile de volum, asigurând fără efort un surplus de calorii, menţinând în acelaşi timp un stil de viaţă plăcut şi o dietă zilnică uşor de ţinut timp îndelungată. O modalitate echilibrată şi durabilă de a atinge obiectivele de fitness, fără monotonia alimentaţiei constante.
„Indiferent de rolul pe care îl interpretezi, amintește-ți că întotdeauna personajele fac ceva. Ele nu doar vorbesc. Sunt vii, traversează o experiență umană dramatică. Este datoria ta să-i faci să devină vii. Orice faci pe scenă sau în film are o legătură directă cu ceva ce ai experimentat într-o formă sau alta în viața reală. Folosește-ți imaginația pentru a exagera sau a diminua acea senzație. Apoi, deghizeaz-o în caracterizare și nu uita să faci o mulțime de greșeli și să arăți ca un nemernic complet. Așa te vei descurca bine”, Tom Hardy